14.05.2021

Услугата става задължителна от 1 юни, обяви НЗОК

Познатите хартиени рецепти за лекарствата, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), остават в историята на 1 юни, обявиха през седмицата от ресорното ведомство. Дотогава софтуерите на всички аптеки, които работят по договор с НЗОК, трябва да бъдат актуализирани и да изпълняват безпогрешно електронни рецепти, за да могат пациентите да получат безплатните си лекарства, предупреждават от касата.

„Верига аптеки Субра е изградила своята система и има пълна готовност да обслужва пациентите с новите електронни рецепти“. Това заяви в специално интервю за предаването „Ритъмът на столицата“ (https://bnr.bg/sofia/post/101460611/grafiti-artistat-kaloan-nikolov-predizvikatelstovoto-e-v-podgotvaneto-na-detailite) по Радио София на Българското национално радио (БНР) Марина Петрова – помощник-фармацевт и експерт по осигуряване на работата с е-рецепти в Аптеки Субра. По думите й още от началото на март във веригата медикаментите по здравна каса се отпускат по новите правила без проблеми в над 15 града в цялата страна.  

„От промените определено печели пациентът, но също така фармацевтите и лекарите. Това е една сигурност, малко или много. Когато системата се развие, ще могат да се избегнат доста грешки, които сега се получават. Злоупотреби също не са възможни, категорично“, допълни в ефира на Радио София помощник-фармацевт Петрова.

На този етап електронните рецепти се издават само на пациентите, които получават реимбурсация от държавата за своите лекарства. Специалистите няма да им връчват хартиени рецепти, а ще въвеждат медикаментите в обща електронна платформа. За да получи своите лекарства, пациентът трябва да отиде в аптека, която изпълнява електронни рецепти, и да каже своето ЕГН или да се идентифицира с лична карта. Аптеката от своя страна вижда рецептата в системата и отпуска предписаните медикаменти.  

„По този начин ще избегнем техническите грешки при изписването на имена или номера. Пък и системата, колокото повече се развива, толкова по-добре ще може да се предотвратяват тези грешки. В бъдеще ще може да се контролира дори дозировката на дадено лекарство – това ще е помощ и за лекаря, и за пациента“, убедена е пощник-фармацевт Петрова.

Голямо предимство на електронните рецепти е и това, че в извънредни ситуации, каквато е пандемията от Ковид-19, ще може да бъдат издавани дистанционно - по преценка на лекуващия лекар, без да се налага пациентите да посещават кабинета му лично.

„Достатъчно е пациентът да отиде до аптеката и да ни даде своето ЕГН и ние ще видим рецептата, която е издал лекаря, без да се налага да ходи при него“, добави помощник-фармацевт Петрова.

Това ще облекчи най-вече хронично болните, които не променят терапията си, а само подновяват своите рецепти на тримесечие. Електронната рецепта обаче, не отменя необходимостта от посещение и преглед при специалист.

Очаква се в бъдеще електронните рецепти да бъдат въведени и за лекарствата на свободна продажба в аптеките. Тогава в историята ще остане не само хартиената рецепта, но и трудночетимият докторски почерк.