23.07.2022

Носенето на предпазна маска при влизане в аптеки и здравни заведения в София отново се връща, като задължителна противоепидемична мярка срещу разпространението на Covid-19, гласи заповед на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Ограниченията са в сила от средата на юли, но ще важат само временно, за срок от 30 дни. Маските се връщат също в Бургас и Ямбол, но се обсъжда скоро да бъдат въведени и в други региони на страната.  

Считано от 19 юли 2022 г., предпазните маски ще бъдат задължителни при посещения в болници, лекарски практики, спешни центрове, детски градини и ясли, социални домове, аптеки, оптики и дрогерии. Запазва се изискването за спазване на 1,5 м. дистанция и редовна дезинфекция на контактните повърхности в обектите. Носенето на маска в градския транспорт остава препоръчително, се казва още в заповедта на столичната РЗИ.

Връщането на противоепидемичните мерки в столицата беше посрещнато с висока доза недоволство, тъй като се въвеждат частично. Старите ограничения ще важат за всички здравни и социални заведения, но „подминават“ затворени обекти, като обществени сгради, автобуси, трамваи, магазини и молове. Така например, всички клиенти на големите търговски центрове могат да обикалят с часове без маска, но ако им се наложи да влязат в аптека, оптика или дрогерия, задължително трябва да си сложат такава. „За нас не е редно. Правилата или трябва да важат навсякъде или никъде“, споделиха впечатленията си клиенти на Аптеки SUBRA в столицата.

„След отпадането на извънредната обстановка хората действително са отвикнали да пазаруват с предпазни средства. Но до момента не сме срещали протести срещу носенето на маски“, коментира темата в новинарската емисия на Нова ТВ магистър-фармацевт Йордан Павлов, управител на Аптека SUBRA в Bulgaria Mall.

За удобство и улеснение на всички клиенти и пациенти Аптеки SUBRA имат готовност да разположат удобни стелажи с различни видове маски още на входа на своите обекти. Хората, които нямат маска под ръка, ще могат свободно да си изберат такава от стелажа и да си я поставят преди да влязат в аптеката. Маската ще бъде таксувана на касата, заедно с останалите закупени лекарствени, козметични или хигиенни продукти.   

Противоепидемичните мерки в София, Бургас и Ямбол се въвеждат временно за срок от 30 дни, но могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на страната, предупреждават здравните власти.