21.02.2022

Интервю с Лъчезар Коцев, президент на баскетболен клуб „Шампион 2006“, София

 

Клубът е с 15-годишна история. Помните ли как се роди идеята за създаването на клуба и как започна всичко?

Невъзможно е да забравя! Идеята се появи с много желание и любов. Ясно се виждаше нуждата от още нови баскетболни клубове на територията на град София. Възползвахме се от възможността и през 2006 г. създадохме собствен клуб.

 

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли през годините?

Най-голямото предизвикателство бе да направим „Шампион 2006“ разпознаваем клуб. Днес се гордеем със своята баскетболна школа, която трупа успехи и създава играчи.

 

Коя победа никога няма да забравите и защо?

Никога няма да забравя първия медал за клуба с набор 1991/1992 година във възрастова група кадети, спечелен в град Варна с драматичен успех над Овъргаз. Именно тогава доказахме, че имаме потенциал да сме истински „Шампион“.

 

А коя е най-тежката загуба и какво я прави толкова тежка?

Избягваме да мислим за загубата, като загуба. Напротив, много често от една загуба могат да се извлекат много повече поуки и изводи, които ще ни направят много по-добри занапред.

 

Помните ли точния брой на всички купи и медали, които отборите са спечелили от откриването на клуба?

Не съм се опитвал да ги броя, защото през годините клубът е бил многократен Републикански шампион (и при момчетата, и при момичета). Последната шампионска титла е тази при девойките до 19 години от сезон 2020/2021.  До момента над 40 състезатели са попадали в Националните гарнитури в различните възрасти.

 

Може ли да се каже, че интересът към баскетбола сред децата се увеличава?

Определено да, в нашата структура имаме момчета и момичета в отбори от 7 до 20 години. През тази година ще имаме общо 13 отбора в двете направления.

 

Момичетата или момчетата „се палят“ повече по този спорт?

Момчетата са повече като брой, но момичетата, ако са запалени, са изключително постоянни и по нищо не им отстъпват. Взимат не по-малко купи и медали от момчетата.

 

Само при победа ли се става шампион?

Шампион се става в момента, в който успееш да станеш част от отбора, в момента, в който реализираш първия си кош, в момента, в който усетиш любовта към играта.

 

Какви качества или физически данни трябва да притежава човек, за да стане добър баскетболист? С кои от тях не може да се направи компромис?

За да стане един човек добър състезател, трябва да притежава набор от различен брой не само физически качества. Бих отличил: трудолюбие, дисциплина, себераздаване, мотивация и воля. От чисто физическите: ръст, бързина, ловкост, отскокливост, бързина на реакция, сила.

 

Как ви се отразява световната пандемия и ограниченията за събиране на закрито?

Положението, свързано с Covid пандемията, има своите последствия във всички сфери. Конкретно при нас тези ограничения пречат върху първоначалния подбор на децата и за съжаление не можем да изпълим поставените задачи в периодите на прекъсване на спортно-състезателната дейност.

 

Как преодолявате подобни и други трудности, като отбор? Успявате ли да задържите клубния и състезателен дух на съотборниците?

Отборният дух при нас винаги е налице, може би затова говори и името на отбора. В периода на пандемията, въпреки всичко, успяхме да се обединим и да постигнем доста добри резултати.

За мен най-тежката и важна битка е тази, в която успяваме да задържим децата в баскетболната зала. Да ги приобщим към спорта, развивайки ценностната им система и да ги отдалечим от опасностите на уличния живот.

 

В какви случаи един спортен клуб се нуждае от допълнителна подкрепа?

В днешно време издръжката на един спортен клуб е огромно перо. За нормалното функциониране на една такава организация са нужни средства за наем на зали, заплащане на треньори, участие в държавните първенства и т.н. Всяка помощ е изключително важна и незаменима, особено в условията на пандемия.

 

Верига аптеки Субра харесват каузата на клуба и поддържат всички негови инициативи. С какво това сътрудничество успява да ви помогне?

От дълги години г-н Тодор Дочев и семейството му подкрепят нашия клуб. Тук искам специално да изразя благодарността за тяхната безрезервна помощ. Също така се надяваме, че чрез верига аптеки Субра ще успеем да развием и останалите планирани проекти.

 

Вярно ли е, че „Белите не могат да скачат“, както се казва един от най-популярните филми за баскетболисти?

J Със сигурност белите не само могат да скачат, но умеят и да вкарват J 

 

Какво е пожеланието ви към всички малки шампиони, за да бъдат винаги и навсякъде „Номер 1“?

Да бъдат трудолюбиви, да искат да се развиват, търсейки най-доброто у себе си, и да си поставят максимално високи цели. Да не се отказват в трудните моменти, защото такива неминуемо има, и да се доверят на своите треньори.

 Трябва да попитаме самия Лъчезар Коцев дали наистина това е последната шампионска титла. Може да са взели нова от ноември досега, което мен лично ме съмнява, но все пак трябва да сме сигурни. Другият вариант е да го пуснем така, а след като получим отговор от Лъчезар Коцев, ако има промени, да го редактираме в движение.