04.06.2021

Слънчевите лъчи през пролетта и лятото са истинска наслада за тялото и сетивата. Кой не обича да притвори очи и да застане с лице към слънцето, за да бъде обгърнат от топлина?! Пробвайте, ако не сте го правили досега. „Но задължително и само с очила!“, развалят романтиката специалистите. Правото обаче е на тяхна страна, защото слънчевите лъчи може и да галят сетивата, но могат сериозно да увредят очите, ако не вземете предпазни мерки.  

Слънчевите очила отдавна не са само мода или аксесоар за плажа, а естествена бариера пред опасните ултравиолетови UVA и UVB лъчи. Ето защо в следващите редове ще ви представим всичко, което трябва да знаете за тъмните стъкла и тяхната правилна употреба.   

 

ФИЗИКА НА ЛЪЧИТЕ

Слънцето ни изпраща своите светлина и топлина посредством няколко различни вида лъчи. Тези от тях, които човешкото око е способно да види, съставят т. нар. видим спектър. Всъщност, това са всички цветове, които различаваме в природата. Казано на езика на физиката, цветът на всеки един обект или предмет е всъщност отразената или излъчвана от него видима светлина. Както и сами можете да предположите, лъчите от видимия спектър са напълно безопасни и могат да носят само наслада за окото.  

Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи са невидими за човешкото око, с тази разлика, че инфрачервените могат да бъдат усетени. Наричат ги още „топлинни лъчи“, защото представляват топлинната енергия, която всяко тяло излъчва в природата. Усещаме ги всеки път, когато се доближим до по-топъл от нас обект. В природата, най-големият източник на инфрачервено лъчение, разбира се, е слънцето. Известно е, че инфрачервените слънчеви лъчи проникват в кожата до 3-4 мм и основният им ефект е да затоплят тялото. При неконтролирано и продължително излагане, без необходимите предпазни средства обаче, този вид лъчи могат да причинят и неприятни повърхностни изгаряния.

Ултравиолетовите лъчи от своя страна проникват в дълбочина и са истинските виновници за болката и зачервяванията, с които можем да се сдобием, ако се покажем на слънце без защитен крем. Причината е, че тези лъчи се поглъщат директно от обектите в природата и са способни да им нанесат сериозни увреждания. По принцип, огромната част от ултравиолетовото лъчение (над 98%) би трябвало да се абсорбира още в земната атмосфера, но заради прогресивното изтъняване на озоновия слой, все повече лъчи успяват да стигнат до повърхността на Земята. Това е причината, поради която все по-често чуваме от синоптиците, че слънцето е станало по-силно, отколкото преди 20 години. 

 

КОГА СТАВА ОПАСНО?

За да ни защити от вредното влияние на лъчите, природата ни е дарила с естествени бариери. Всеки път, когато свием вежди, например, осигуряваме „сянка“ на очите срещу ослепителното слънце. Клепачите на свой ред предпазват чувствителната и финна роговица и не позволяват силните лъчи да достигат и увреждат ретината. Има обаче ситуации, в които естествените бариери са безсилни.

Слънчевите лъчи са най-опасни между 10:00 и 14:00 ч. през деня, като това правило важи дори за облачните дни, предупреждават специалистите. Разсеяната светлина, която преминава през тънките облаци, е не по-малко увреждаща и дразни очите на по-чувствителните хора. Почти същият ефект имат и лъчите, които преминават през текстилните чадъри и шапки. Докато се наслаждаваме спокойно на сянката, очите ни страдат от невидимото ултравиолетово лъчение.

Изключително внимателни трябва да бъдем и когато се намираме около водни басейни, пясъчни дюни или снежни върхове. Причината е, че тези повърхности отразяват около 80% от вредните слънчеви лъчи. Отразената светлина не рядко е по-вредна, тъй като попада директно в окото. Освен това пречупва лъчите с по-голям интензитет и на практика засилва увреждащия им ефект.  

 

НО НЕ БЪРЗАЙТЕ С ПАНИКАТА

Не бива да слагате знак за равенство между всяко излагане на слънце и вредите, които то може да нанесе на очите. В повечето случаи уврежданията не стават автоматично, а са резултат от системно, дългогодишно и неконтролирано излагане на ултравиолетовото лъчение. Ето защо добрите познания за възможните рискове и правилните предпазни средства са най-добрата защита за очите.

Добре е да знаете, например, че ултравиолетовите лъчи са три вида:

  • UVC лъчите са най-опасни, но те не достигат земната повърхност
  • UVB лъчите са тясно свързани с някои очни заболявания, но само като утежняващ фактор, не и като основна причина. Такива са фотокератитът (слънчево изгаряне на роговицата), катарактата (т. нар. перде), рядка форма на рак, засягащ конюнктивата и др.
  • UVA лъчите доказано увреждат ретината, но изключително малка част от тях могат да проникнат до нея

Според някои учени интензитетът на UVB радиацията се увеличава поради глобалното затопляне и намаляването на озоновия слой и това е свързано с увеличаване на броя случаи на катаракта.

Други възможни рискове са:

  1. Структурна промяна в зрителния апарат, включително изменения в пигментацията – може да бъде предизвикано от дълъг престой под UVB лъчи, дори и когато радиацията е с нисък интензитет
  2. UVB лъчите могат да бъдат отговорни и за макулната дегенерация - заболяване на ретината, от което страдат хора в напреднала възраст.
  3. Фотокератитът обикновено се проявява в рамките на 6 до 12 часа след излагане на силно слънце, като симптомите са сълзене, усещане за чуждо тяло в очите, зачервяване, болка и трептене на клепача. Не всеки обаче е податлив, а оплакванията обикновено отшумяват след няколко дни, без особени последствия. Все пак е добре да знаете, че състоянието причинява множество фини ерозии по роговицата и честата му проява може в крайна сметка да доведе до отслабване на зрението.
  4. Директното взиране в слънцето, включително и по време на слънчево затъмнение, може да причини соларен ретинит – проблемът сполетява по-често младите, отколкото старите хора, тъй като все още чистата и здрава леща на окото допуска по-голямо количество лъчи до ретината.
  5. Заслепяването е не само неприятно и болезнено, но и доста опасно за окото. Лесно можете да го разпознаете, тъй като веднага след осветяването се появява сляпо петно в зрителното поле. Получава се в резултат на оксидативен стрес – енергийно-заредените лъчи причиняват образуването на свободни радикали в ретината, които я увреждат. На тъканно ниво се получават оток и дребни кръвоизливи, които бърдо отшумяват, но при чувствителни очи могат да се задържат или да останат за постоянно.

 

СПАСЕНИЕТО Е В ТЪМНИТЕ СТЪКЛА

За да се радвате на слънчевите лъчи без излишни рискове за очите, е достатъчно да им осигурите подходяща допълнителна защита. Тази задача чудесно могат да изпълнят плътните широкополи шапки, но само в комбинация с висококачествени слънчеви очила.

За да изберете правилната защита сред многообразието от продукти и марки, се съсредоточете върху стъклата. Логично, колкото са по-тъмни, толкова по-слабо ще пропускат светлината. За да предпазват окото обаче, стъклата задължително трябва да са с подходящ UV-филтър.

Обикновено на етикетите е записана дължината на лъчите, срещу които предпазват съответните очила – например, UV 400. Това е категорията, която блокира всички светлинни лъчи с дължина на вълната до 400 нанометра, където попадат UVA и UVB лъчите. В други случаи обаче е посочен процентът на защита, като е препоръчително той да е максимално висок – например, 98%. Без UV филтър можете да сте сигурни, че носенето на слънчеви очила не само няма да ви помогне, но и допълнително ще навреди на очите. Тъмните стъкла без допълнителна защита подлъгват окото да се отпусне, зеницата се разтваря и спокойно пропуска вредната радиация.

Друга важна особеност, най-вече за по-чувствителните персони, е процентът затъмнение, с който разполагат стъклата. Очилата с до 20% затъмнение предпазват от вятър, прах или отломки, но не и от слънце. Тези с до 57% се препоръчват за носене в облачни или частично облачни дни, при дразнеща разсеяна светлина. За ежедневна защита от силни слънчеви лъчи е необходимо затъмнение от порядъка на 57 – 82%, а за лятната ваканция край морето или в планината – задължително между 82 и 92%. Всички стъкла със затъмнение над 92% са подходящи за високи планини, ледници, пустини и навсякъде, където слънчевата светлина е не само изключително силна, но и се отразява много. Очилата от тази категория са много тъмни и са забранени при шофиране.

Последователите на модните тенденции обаче могат да бъдат спокойни. Очилата с големи стъкла са абсолютният „евъргрийн“ в слънцезащитата, заради по-голямата площ, която предпазва окото. За препоръчване са също широките рамки, както и страничните уплътнения, които служат за допълнителна бариера срещу опасните лъчи. Не се отказвайте също от поляризиращите филтри, тъй като те премахват неприятните и заслепяващи отблясъци.

На финала не пропускайте да потърсите и универсалното обозначение за качество на Европейския съюз. Знакът СЕ съществува от 1 юли 1995 г. и е гаранция, че очилата осигуряват UV защита до минимум 380 нанометра. Ще го откриете от вътрешната страна на рамките и можете да бъдете сигурни, че моделът отговаря на всички европейски стандарти.