23.05.2022

Сигурни сме, че слънцезащитата днес е неразделна част от ежедневната козметика на всяка дама. Всички знаем колко е важно да се пазим от слънцето дори през пролетта, особено, ако природата ни е дарила щедро със светла кожа и бенки по тялото. Ултравиолетовите лъчи не са за подценяване, а дерматолозите не случайно определят май, като месец за основна грижа за кожата. Точно на прага на лятото е силно препоръчително да посетите специалист, за да проверите статуса на своите бенки.

 

НЕВУСИ – ДРУГОТО ИМЕ НА БЕНКИТЕ 

Терминът се използва от специалистите, за да наименоват вродените или придобити „аномалии“ на кожата в следствие на разрастване на тъканите. Важно е да се знае, че всички подобни образувания са доброкачествени и се дължат на неравномерно разпределение на меланоцитите в кожата – това са клетките, в които се произвежда пигментът меланин. Това е причината бенките по тялото ни да имат тъмен цвят, а част от тях да изпъкват над кожата.

Всички хора имат невуси с различна форма и големина, а количеството им е въпрос на наследственост и не се счита за рисков фактор. Любопитен факт е, че първите бенки се появяват още в ранна детска възраст, но част от тях изчезват с възрастта. Малките пигментни петънца се срещат най-често по лицето и торса, по-рядко по крайниците, но понякога се крият дори в окосмените части на тялото.

 

КАКВО МОЖЕ ДА СТОИ ЗАД БЕНКИТЕ?

Всъщност, едва между 1% и 3% от познатите кожни образувания се оказват карциноми. Това е твърде рядко, за да се страхуваме от бенките по тялото си, но и достатъчно често, за да бъдем предпазливи.

Ракът на кожата се формира, когато определени клетки започнат да се делят неконтролируемо. Обикновено това са клетки с увредено ДНК, които се активират и разрастват до раково образувание под влияние на различни провокиращи фактори (най-често уртравиолетовите лъчи). Обикновено промените започват в най-външния слой на кожата и са видими с просто око. Това помага на специалистите да различават симптомите на кожния рак сравнително рано и да предприемат съответните мерки за лечение.

   

КОЖАТА ПОМНИ ВСЯКО ИЗГАРЯНЕ

Специалистите обичат да казват, че кожата е злопаметен орган. Това е така, защото голяма част от проблемите, които имаме в зряла възраст, всъщност се коренят в нашето детство. Клетките помнят всяко изгаряне и ако в ранните ни години често сме имали силни зачервявания, защото родителите не са ни пазили от слънцето, рискът от ракови оброзувания и кожни алергии естествено нараства. Ето защо детската слънцезащита в днешно време е не само полезна козметика, но и абсолютно задължителна профилактика на бъдещи кожни проблеми.  

Например, един от най-сериозните рискови фактори за появата на меланом при възрастните (който е най-злокачественият известен тумор в човешкото тяло), е именно тежко изгаряне в детството. Преди 18-годишна възраст меланомът е изключителна рядкост, но при пациентите в напреднала възраст процентът на хората с този проблем силно нараства. По последни данни случаите на рак на кожата са се увеличили с 50% за последните 10 години, което се дължи основно на подорената диагностика, но също така и на глобалното затопляне и все по-силните ултравиолетови лъчи.  

 

КАК ДА ОЦЕНИМ ОПАСНОСТТА?

Основните критерии за оценка са най-вече как изглеждат и колко са големи. Бенките с неправилна форма, с няколко различни цвята или такива, които са се увеличили значително през последните седмици или месеци, са ясен сигнал за пациента. Разбира се, човек трудно може да си постави диагнозата сам, затова е силно препоръчително да се обърне към специалист, дори при най-малкото съмнение.

За да се прецени степента на опасност, на пациентите обикновено се прави дермаскопия със специален апарат – нещо средно между лупа и микроскоп, който помага на лекарите да разпознаят проблематичната кожа. След това, ако бенката е доброкачествена, може да бъде премахната по желание на пациента. Особено ако се намира в близост до презрамки и ластици, които често я травмират и разкървавяват, защото така се предотвратяват бъдещи инфекции и се осигурява по-голям конфорт за пациента.

В случай, че събуди каквото и да е подозрение у дерматолога обаче, бенката задължително се отстранява. Ако се окаже меланом, се дава за хистологично изследване и се определя в какъв стадий на развитие е, защото това е от значение за бъдещото лечение.

 

СПАЗВАЙТЕ ОБЩИТЕ ПРАВИЛА ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Независимо от големината на бенките, специалистите препоръчват излагането им на пряка слънчева светлина да бъде сведено до минимум. Това включва не само дебели сенки, но също така всякакъв вид фотозащита – чадъри, фанелки, дрехи с UV филтър, очила, шапки и прочие.

Другият съвет на специалистите е през горещите месеци да се използват слънцезащитни кремове и лосиони, защото те предпазват не само кожата, но и бенките от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Това важи в най-голяма степен за децата и възрастните със светла кожа, защото те са по-склонни да образуват пигментни петънца.

Избирайте внимателно козметиката, защото не са редки случаите на кремове за  UV защита, които предизвикват доста тежки контактни дерматити. Ако имате история с крем, провокирал обрив, по-добре е да използвате продукти с минерална фотозащита. Това обикновено са кремовете за хора с по-чувствителна кожа. Ето защо дерматолозите силно препоръчват слънцезащитните продукти да се купуват от аптеки, а не от хипермаркети.

Въпреки всичко, слънцето не е злодей и не бива да се страхуваме от него. Хубаво е тялото да получава известна доза ултравиолетови лъчи, защото те са важни за синтеза на Витамин Д. За целта обаче не е необходимо да прекарваме целия ден на плажа. Достатъчни са 10-15 минути дневно, за да успее организмът ни да получи дозата, от която се нуждае, без да се излага на рист от изгаряне.

За да не проваляме лятната си ваканция със спешни прегледи при дерматолог, специалистите съветват да избягваме най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа. Препоръчително е да носим светли дрехи, отразяващи слънчевата светлина, и да предпочитаме сенките на крайбрежните капанчета пред пека на пясъчните кърпи и шезлонги.