24.02.2021

Повечето хора автоматично свързват коластратата с кърменето, без да си дават сметка, че тя е полезна не само за бебетата. Незаменимата храна и най-вече екстрактите от нея са ценен ресурс за съвременната медицина и дермокозметика. Днес коластрата е пример за истинска революция в грижите за здраве и красота.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Коластрата е първата секреция от млечната жлеза на бозайниците, която се появява веднага след раждането и предхожда появата на млякото. Има жълтеникав цвят, по-гъста консистенция и е пълна с незаменими вещества и микроелементи. Съдържа естествени имуностимулатори и фактори на растежа, заедно с цял куп витамини и минерали, необходими на новороденото.

Известна е също, като най-добрият „природен антибиотик“, защото успешно се бори с всякакъв вид инфекции. Благодарение на силната концентрация на имуноглобини в състава й, коластрата предпазва организма от опасни бактерии, като Е.коли, салмонела и стафилококи, но се справя също с редица щамове, устойчиви на антибиотично лечение. Използва се активно и като средство за противодействие на вирусите. 

КАК НИ ПОМАГА?

Коластрата създава анти-тела в организма, които го предпазват не само от инфекции и болестни процеси, но също така от всички проблеми, с които се сблъсква през живота си. В това число стрес и психическо напрежение, физическо претоварване, изтощение. Неблагоприятните външни фактори се отразяват също върху еластичността на кожата (и всички тъкани), здравето на костите, силата на мускулите. Благодарение на анти-телата от коластрата обаче сме силни, здрави и красиви.  

 • Укрепва имунната система, увеличавайки защитните сили на организма срещу вируси
 • Намалява възпаленията и инфекциите, като облекчава симптомите и болката
 • Облекчава кожните раздразнения и помага за възстановяването на епидермиса
 • Намалява чувствителността към алергени от всякакво естество
 • Стимулира метаболизма за успешна борба с наднорменото тегло
 • Поддържа мускулите в добро здраве
 • Забавя процесите на стареене в целия организъм

Проблемът е, че не можем да възпроизвеждаме коластрата сами. Получаваме я само веднъж в живота си, концентрирано, докато сме бебета, и запазваме единствено създадените от нея анти-тела.

КАК ДА СИ НАБАВИМ КОЛАСТРА?

Благодарение на съвременните технологии за добиване на екстракти коластрата отдавна не е храна само за бебетата. Днес тя се предлага самостоятелно под формата на хранителни добавки и намира приложение в десетки продукти, насочени към грижата за здравето и красотата. Извлича се от коластрата на кравите, тъй като тя е най-близка до човешката, и се влага във всякакъв медицинска и дермо-козметика. Можете да я приемате с течен разтвор или под формата на капсули, да я нанасяте върху косата и кожата с кремове и лосиони, които я съдържат, както и да ползвате маски, гелове, флуиди и угвенти.  

Предлага се също и самостоятелно на капсули за пиене, под формата на хранителна добавка.

ФОРМУЛАТА НА ЗДРАВЕТО

Коластрата е истинско богатство за тялото ни, заради безценните хранителни вещества и микроелементи, които съдържа. Списъкът е дълъг, но следните заслужават специално внимание:

 • Имуноглобулини (IgG, IgA, IgD, IgE, Ig) – неутрализират вирусите, бактериите и токсините в храносмилателната и дихателната система.
 • Цитокини – засилват имунната система и нейната продължителност на действие.
 • Лактоферин – натурален млечен гликопротеин, който подпомага имунната система и осигурява повишена защита срещу болестотворни микроорганизми.
 • Интерлевкин 10 – специфично вещество, което забавя възпалителните процеси.
 • Пролипептид – хормон богат на пролин, регулиращ функцията на тимусната жлеза, която играе важна роля в борбата срещу вирусните и гъбичните инфекции.
 • Фактор на растеж на епителната тъкан /ЕGF – Epidermal Growth Factor/ - възстановява епидермиса, ускорява заздравяването на рани и регенерацията на тъканите
 • Инсулин-подобен фактор на растежа /IGF-1/ - изключително важен при растежа на мускулните и костните клетки.
 • Трансформиращи фактори на растежа А&В /ТGF А&B/ - с основна роля при възстановяването и зарастването на наранените места.
 • Хормон на растежа /GН/ - изключително важен за нормалното израстване на човека и за развиването на максимален генетичен потенциал.
 • Витамини – в това число Витамин А, всички витамини от група Б, Витамини С и Е, Бета-каротин, Ретиноева киселина и Рибофлавин
 • Минерали – цялата гама от Натрий, Хром, Цинк, Магнезий, Калций, Желязо, Фосфор и Калий, при това в достатъчни количества

Най-новите изследвания доказват, че коластрата е в състояние да намали възпалението при ревматоиден артрит, както и да спомогне изграждането на по-висока плътност на костите при остеопороза и остеоартроза. Имуноглобулините са показали добри резултати при намаляване на гъбичните и бактериални инфекции при трансплантации, а цитокините – добър ефект срещу рака.  

КОЛАСТРА В КОЗМЕТИКАТА

Тя е хитът на съвременния „анти-ейджинг“ подход в грижата за кожата и тялото. Причината е, че съдържа огромно количество антиоксиданти, които неутрализират вредните въздействия на околната среда върху организма. С други думи, елиминира всичко, което ни състарява. Затова коластрата влиза в състава на почти всички съвременни кремове срещу бръчки пи лицето, шампоани и лосиони за блестяща коса, както и подхранващи гелове за тяло.    

Заради способността да възстановява клетките на епидермиса, коластрата навлиза все повече и в дермокозметиката, за да се бори с кожните раздразнения. Изключително ефективна е при хормонално акне, защото подтиска възпаленията. Влага се също в продукти за борба с всякакъв вид рани и белези. Прилага се дори като съпътстващо лечение на диабетни язви по стъпалата, защото възстановява защитната бариера на кожата и подпомага нейната регенерация.