04.08.2021

Отпуска в тоалетната? Сценарият никак не се връзва с представите за приятно прекарване на ваканцията. Без значение дали на море или на планина, диарията със сигурност е най-неприятното нещо, кото може да се случи на човек, докато е на почивка.

Лятото е сезонът на плажовете и пътешествията, но също така на чревните разстройства и стомашните неразположения. Вирусите и бактериите ни нападат точно в периода на отпуските, защото рязко сменяме околната си среда. Разбира се, това на означава, че неминуемо ще се разболеем. Как можете да се предпазите от диарията и кога трябва да вземете по-сериозни мерки, ще разберете в следващите редове.

 

ОТ КАКВО ДА СЕ ПАЗИМ?

Главните виновници за стомашните разстройства са цяла плеяда вируси, бактерии и паразити, които поразяват както деца, така и възрастни. Такива са щамовете на ротавирусите, ентеровирусите, аденовируси от група F, норовируси, някои астровируси, коронавируси и коксаки вируси. Освен тях през лятото се срещат и неприятните Ешерихия коли, кампилобактер и други бактерии, неблагоприятни за червата.

Влагата от водните басейни и високите температури създават идеални условия за развитието им, а струпването на много хора на едно място е перфектна среда за предаване „от стомах на стомах“. Голяма част от вирусите могат да оцеляват по повърхности и предмети със седмици, а бактериите и паразитите обикновено „виреят“ в заразени храни и водоизточници. Ето защо личната хигиена и хигиената на хранене са важна част от профилактиката на стомашните разстройства.

 

КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ?

Симптомите на диария са лесно различими – воднисти изпражнения и често изхождане (3-4 пъти на ден или дори повече). Понякота състоянието е придружено с болки в стомаха, гадене, повръщане, болки в мускулите, отпадналост и температура, затова много често се бърка и с летен грип.

Ако ви се случи еднократно, по всяка вероятност причината е неподходяща храна, която моментно е раздразнила стомаха. Ако състоянието се задържи 2-3 дни обаче, със сигурност виновникът е вирус. Бактериите тормозят чревния тракт малко по-дълго, но и при тях симптомите обикновено отшумяват след няколко дни. В случай, че диарията се задържи повече от две седмици или се повтаря периодично, вероятно се касае за хроничен проблем, който задължително трябва да бъде консултиран от лекар.

 

СТРЕСЪТ СЪЩО Е ВИНОВЕН

Тревогите в ежедневието се отразяват негативно не само на настроението и психичното ни здраве, но също така на храносмилателната система. Усещането за „топка в стомаха“, когато сме силно притеснени, е типичен пример за влиянието, което стресът има върху нас.

Неразположението може да се прояви по всяко време – както спонтанно, заради тревожна ситуация, така и в резултат на живот в постоянно напрежение. Когато е на психическа основа, стомашното разстройство може да ви тормози ежедневно или да се проявява, когато консумирате храна, която организмът ви по принцип обработва по-трудно.

 

КОГА СТАВА ОПАСНО?

Диарията сама по себе си е съвършено безобидна, когато не трае повече от 48 часа. След този период състоянието на организма може сериозно да се влоши, заради опасността от  дехидратация. Най-рискови в подобна ситуация са бебетата, малките деца до 5-годишна възраст и възрастните хора. При тях спешната лекарска намеса и терапия са задължителни, а често и животоспасяващи.  

Дехидратацията е опасно състояние, защото тялото губи не само течности, но и полезни електролити. При диария червата не могат да абсорбират водата и солите, които минават през тах и те се изхвърлят с течните изпражнения. Загубата на полезни вещества изтощава организма до такава степен, че може да блокира жизненоважни процеси.

Ето защо е важно родителите бързо и безпогрешно да разпознават симптомите на дехидратация:

 • Силна жажда;
 • Студена, бледа и лепнеща кожа; студени крайници
 • Раздразнителност или сънливост;
 • Нередовно уриниране или урина с тъмен цвят;
 • Сух език;
 • Хлътнали в орбитите очи, липса на сълзи;
 • Хлътнали скули и хлътнала фонтанела на главата;
 • Нееластична кожа;

При възрастните симптомите са подобни, придружени от замаяност, главоболие, гадене, липса на апетит, мускулни крампи и ускорен пулс.

 

СПАСЕНИЕТО – ДИЕТА И ТЕЧНОСТИ

Първата и най-важна стъпка в лечението на диария е преодоляването на дехидратацията и възстановяването на баланса от течности и соли в организма. Това означава да поемате повече вода отколкото изхвърляте. Важна подробност е, че чистата вода не съдържа електролити, затова е хубаво да я редувате с плодови сокове, бульони и безалкохолни напитки без кофеин. Кафето не е препоръчително, но можете да го замените с ароматен чай.  

Специалистите съветват също да осигурите почивка и комфорт на чревния тракт, като приемате предимно пасирана храна. Забравете за мазнините, месото, млякото и млечните продукти и още при първите симптоми на диария минете на солети, бисквити и препечени филии. Внимавайте с целулозата и суровите плодове и зеленчуци. За разнообразие в диетата можете да включите варен ориз, печени картофи, пасирани моркови, каша от овесени ядки, печени ябълки или пасирани крем-супи. След като стомахът се стабилизира, нека първото захранване с месо да бъде с риба или пиле, съветват още експертите.

 

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ДИАРИЯТА?  

Възможно е със спазването на няколко основни правила:

 • Перфектна лична хигиена! Важи, както за децата, така и за родителите. Летните вируси и бактерии няма да имат шанс, ако миете често ръцете си с топла вода и сапун. Когато не са ви под ръка, ползвайте мокри кърпички с дезинфектант или антибактериални гелове. Не забравяйте за процедурата след всяко посещение до тоалетната.
 • Чиста храна на масата! Винаги измивайте старателно плодовете и зеленчуците преди консумация, дори да ви изглеждат лъскави и безупречни. Измивайте дори продуктите, които белите преди готвене, тъй като някои микроелементи са устойчиви на високи температури и загиват само при нагряване над 140-150 градуса. Съхранявайте храната правилно в горещите дни, за да избегнете риска от развитие на гнилостни процеси.   
 • Далеч от мръсни водоеми! Избягвайте всички съмнителни водни басейни и места, около които има отходни води. Интересувайте се също дали частните плажове, хотелите или квартирите, в които сте отседнали за ваканцията, отговарят на установените хигиенни изисквания за безопасност и здраве.

 

С ПРОБИОТИК В ДЖОБА И НА ПЪТ

Всяка диария е ясен сигнал за нарушения не само във водния баланс, но и на чревната флора от полезни бактерии в стомашно-чревния тракт. Добро решение в подобни ситуации е внасянето на такива бактерии отвън чрез допълнителния прием на пробиотици.

Важно е да се подберат такива, които имат достатъчно голям брой живи микроорганизми и подходяща комбинация от щамове. Най-важни са лактобацилите, тъй като те полепват по чревната лигавица, образувайки защитна стена срещу проникването на вредни микроелементи. Освен това те се грижат за развитието на нормалната микрофлора, подобряват храносмилателните процеси, а също така подсилват локалния и общия имунитет.

Пробиотиците са добро решение не само при лечението на стомашните разстройства, но също така за профилактика. Не е нужно да чакате диарията, за да вземете мерки. Направете го, докато резервирате лятната си отпуска. Приемът на една капсула дневно в продължение на месец преди ваканцията ще ви снабди с цяла армия „добри бактерии“, които гарантирано ще се справят с всяка атака от вредни вируси или бактерии.