31.05.2022

50% от жените са страдали поне веднъж годишно от инфекция на уринарния тракт, а 25% имат по 3-4 епизода годишно. Всички засегнати познават дискомфортното, а често и болезнено усещане на парене, което пречи на нормалния ритъм на живот и рядко отшумява за няколко дни. А дамите, при които това се случва регулярно, са потърпевши на порочния кръг на инфекция, антибиотик, понижени защитни сили на организма, по-лесна поява на повторна инфекция и заплаха от хронифициране… Необходимо ли е това или можем да направим нещо, за да излезем от този порочен кръг? Краткият отговор е да, но за съжаление, говори се рядко за превантивна грижа – за онези действия, които можем да предприемем проактивно и да укрепим уринарния тракт в дългосрочен план, а не просто да реагираме на вече съществуваща инфекция.

Децата също имат нужда от защита
Чести потърпевши на уринарни възпаления са и малките деца, особено във възрастта 4-12 години и по-рядко във възрастта 1-3 години. Причините са многобройни:
• чревна дисфункция – хроничен колит, чест запек или диария;
• продължително носене на памперси или тънки дамски превръзки, които улесняват пренасянето на бактерии от ануса към влагалището;
• детски глисти (острици), които по време на сън могат да проникнат в уретрата и пикочния мехур;
• усложнение след медикаментозна терапия;
• промяната на микрофлората на влагалището, която прави организма особено податлив на инфекции;
• преохлаждане – заради влошеното кръвообращение организмът не може да се справи самостоятелно с проникнали микроби; и др.

Какво можем да направим, за да укрепим уринарния тракт и да намалим вероятността от инфекции – както при възрастни, така и при деца?

Научни изследвания свързват наличието на определени вещества и механизмите им на действие със значително понижаване на риска от инфекции на уринарния тракт. Това означава, че приемът им укрепва организма в дългосрочен план и повишава устойчивостта му срещу навлизащи бактерии.

Доказано активна: Червена боровинка

Неслучайно при споменаване на уринарни инфекции веднага се сещаме за червената боровинка (Vaccinium macrocarpon или позната още като американска боровинка). Нейната ефективност се дължи на проантоцианидините (PAC), които пречат на захващането на бактериите към стените на уринарният тракт. Червените боровинки могат да бъдат приети под формата на сок, но тъй като приготвянето му в домашни условия е времеемко, а сокът в супермаркета е с неясна концентрация на боровинки, съответно на активно вещество, повечето хора избират приема на хранителна добавка с червена боровинка като по-доказан и икономически по-изгоден вариант. Но и тук е необходим внимателен избор - не всички хранителни добавки предлагат едно и също качество. Повечето използват само една част от плода и така изпускат ценни ползи за организма. Потърсете надежден производител, която предлага висококонцентрирани екстракт от целите плодове – плодовия пулп, сока, кожицата и семките. По този начин ще усвоите не само проантоцианидини, а и антоцианини, полифеноли и танини, които подсилват действието и повишавт ефективността на екстракта. В оптималния вариант активните вещества са и капсулирани в естествени фибри на плода – това гарантира стигането им до мястото на потенциална инфекция.

 

Търсете D-маноза във формулата!
D-манозата е по-малко известно средство срещу уринарни инфекции, но набира заслужена популярност. Тя е естествена захар, която се намира в някои плодове, например ябълки, боровинки, праскови и др. Важно е да се знае,че тя няма ефект върху глюкозния метаболизъм и може да се използва спокойно от диабетици. Наличието на D-маноза в тялото е от ключово значение за здравето и чистотата на уринарния тракт – тя повишава устойчивостта срещу причинителите на бактерии (ешерихия коли и др.) и намалява вероятността от инфекции, включително и при хора с често повтарящи се такива. Нещо повече - според научни изследвания ефективността на D-манозата за предотвратяване на инфекции на уринарния тракт е сравнима с тази на популярни антибиотици, като в същото време не води до същите странични ефекти и опасност от развитие на резистентност.
Колкото до нейното действие по време на инфекциозна атака – D-манозата има интересна структура, която се свързва с бактериите-причинители и блокира тяхното прикрепяне към лигавиците на пикочния мехур и пикочния канал. Така те лесно се отстраняват по време на уриниране. Потърсете формула за укрепване на уринарния тракт, която съдържа D-маноза – високата концентрация в дневна доза е важна, но не по-малко важно е забавеното отделяне, което ще защити организма за максимално дълъг период от време вместо обичайните 60-90 минути след прием.

Витамин D3 – ценен сигнализатор
Витамин D3 играе важна роля в имунната система на организма и повишава устойчивостта му срещу разнообразни бактериални инфекции и хронични възпаления, сред които и тези на уринарния тракт. При контакт с бактерии, достатъчното количество витамин Д в организма стимулира продукция на антимикробния пептид кателицидин, който има действие, наподобяващо антибиотичното, и успешно отстранява причинителите на дискомфорт. Интересна информация е, че високите серумни нива на вит. D се свързват с висока защита срещу агресивни бактерии и обратното – хората с чести инфекции на пикочните пътища имат ниски нива на витамина. Това потвърждава, че действията само в случай на остра необходимост са ненужно причиняване на болка, която можем да избегнем с проактивен подход – защита на уринарния тракт и поддържането му в добро здраве дългосрочно.


Обобщение: как да изберете надеждна хранителна добавка с цел защита от уринарни инфекции?

Търсете добра формула от синергично действащи активни съставки – в достатъчно висока концентрация и комбинация, която им позволява взаимно да подпомагат действието си. Комбинацията от червена боровинка, D-маноза и витамин D3 можем заслужено да наречем „Кодът на здравия уринарен тракт“.

Проверете дали има клинично потвърдена ефективност на активните съставки.

Добавена стойност: микрокапсулиране. Достатъчното количество във формулата е важно, но е по-важно да има технология, която да защити тяхното усвояване. Микрокапсулирането на активните съставки гарантира стабилност, забавено освобождаване и максимална бионаличност във всяка доза.

Преследвайте възможно най-доброто съотношение качество – количество - цена. Не забравяйте да проверите дневната доза преди да закупите. Често хранителна добавка на атрактивна цена изисква висок дневен прием, за да гарантира ефективност; което означава, че опаковката ще приключи много по-бързо и при равносметка ще установите, че сте платили повече отколкото бихте платили при избора на надежден, висококачествен продукт, който се приема само веднъж на ден.

* Altarac, Silvio, and Dino Papeš. "Use of D-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women." BJU Int 113.1 (2014): 9-10.

** Porru, D., et al. "Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: A pilot study." Journal of Clinical Urology 7.3 (2014): 208-213.