30.04.2021

Великден е от онези празници, които с охота прекарваме на трапезата, поглъщайки огромни количества храна. Колкото ни е празнично, толкова ни е и вкусно, а играта с яйцата пробужда такъв състезателен дух, че с учудване откриваме неподозираните възможности на собствения ни стомах. Напоследък българинът (а и не само той) забравя каква ценност е смирението и превръща празника от чисто християнски в откровено кулинарен. Проблемът е, че това никак не пречи на религията, но може да се отрази пагубно на здравословното му състояние.

ХОЛЕСТЕРОЛНА БОМБА
Противно на очакванията, но в пълен унисон с основния принцип в природата, най-опасно се оказва това, което е и най-шарено - яйцата. По две яйца на закуска, обед и вечеря с допълнителни похапвания в промеждутъците е доста далеч от идеята за здравословна диета. Причината е, че натоварва организма с огромно количество еднотипни елементи. 
Всеизвестен факт е, че яйцата са "холестеролна бомба" и ако не се нуждаете от повече мазнини по предписание на личния си лекар, е добре да ги консумирате с мярка. В големи количества не рядко предизвикват алергични реакции и са строго забранени за хората с диабет, поради риск от развитие на коронарна болест на сърцето.

ОТДЕЛЯЙТЕ ЖЪЛТЪКА
Неотдавна подробно медицинско изследване в Англия дефинира още една причина да изключим яйцата от менюто си - жълтъците. Оказва се, че те са вредни за здравето колкото и тютюнопушенето, защото увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Екипът от английски доктори установява, че цигарите и жълтъците удебеляват  стените  на каротидните артерии и другите кръвоносните съдове почти в еднаква степен и могат да предизвикат опасни запушвания и прекъсване на кръвообръщението. Затова препоръчват хората над 40-годишна възраст, когато кръвоносните съдове вече са затормозени, сериозно да ограничат консумацията на яйца или поне да разделят жълтъците от белтъците.

ЯЖТЕ ЧИСТИ ПРОТЕИНИ
Добрата новина е, че заключенията на английските учени няма да попречат на "чукането" по Великден. В действителност, свареният белтък е истински деликатес и крие много ползи за организма. От хранителна гледна точка той е и по-полезен, защото се явява един от малкото чисти протеини. Съдържа около 3 грама белтъчини, малко натрий и почти никакви мазнини и въглехидрати. Освен това се усвоява много бързо и е чудесно решение за моментите, когато организмът се нуждае от бърз прилив на амонокиселини - например сутрин или след физическо натоварване.

ВИНАГИ С МЯРКА
Разбира се, полезните храни моментално се превръщат във вредни, ако ги приемате в неразумни количества или преяждате. Особено след продължителния период на Великденски пост, когато организмът почти не се е срещал с протеини. Експертите предупреждават, че прекаляването с белтъци може да причини т. нар. протеиново отравяне - твърде много токсични и азот-съдържащи елементи в кръвта, които бъбреците не успяват да преработят. Подобно състояние е изключително опасно, защото протеините буквално "изяждат" мускулите и могат да причинят артрит или остеопороза. Симптомите са умора, главоболие, гадене, киселини в стомаха и ниско кръвно налягане.

ПРЕПОРЪКИ
Учените предупреждават, че за да изкараме празниците в рамките на здравословното, не бива да ядем повече от 3 яйца на ден. С козунака също трябва да се ограничаваме, тъй като той съдържа не само допълнително количество яйца, но и доста захар и мазнини. Това го прави силно калоричен и лекарите съветват да се приема в скромни порции – до 100 грама на ден. Диетолозите правят уговорката, че препоръчаните количества са ниски, тъй като се предполага, че човек консумира и друга храна по працниците, не само яйца и козунак. Но ако заложите само на това меню, може да си позволите и повече.  

БЕЗ ПАНИКА
Разбира се, 10-20 яйца на Великден едва ли ще ни "отровят", но при всички положения ще ни карат често да посядаме и полягаме, защото мусукулите ни няма да се чувстват толкова добре. Главоболието допълнително ще влошава нещата и сериозно рискуваме да изкараме празника на легло. А това определено не се вписва в представите за Възкресението.
"Много хубаво не е на хубаво", обичат да казват хората, и често си припомнят максимата по празници. Апетитът е хубаво нещо, обядът с роднините - също, но "Великият ден" не е в изобилието.
Затова един съвет и от нас: Внимавайте с яйцата и наздраве!