31.01.2022

Сухи ръце, напукани устни, грапави бузи и усещането, че тази кожа не е ваша ... Познато ли ви е? Ниските температури са истинско изпитание за тялото, но най-сериозно се отразяват на кожата. В комбинация с вятър и снеговалеж са способни дори да увредят повърхностния слой на епидермиса. Ето защо той се нуждае от специални грижи, каквито може да му осигури само т. нар. „зимна козметика“.

Потърсете продукти, които ще осигурят добра хидратация на кожата, ще я подхранят и защитят от неблагоприятните условия навън. Лесно ще откриете подходящия за вас крем или лосион, след като се запознаете с типичните съставки на зимната козметика в следващите редове.

 

ЗА ДОБРА ХИДРАТАЦИЯ

Защо кожата изсъхва през зимата? Причината е, че студът свива повърхностните кръвоносни съдове, оставя епидермиса без приток на хранителни вещества и буквално изсмуква и последната капчица влага от него. В резултат кожата става суха, опъната и нееластична, често се напуква и започва да се лющи.

За да предотвратите неприятните ефекти, имате нужда от хидратираща козметика. А добрите продукти в този клас задължително съдържат една или повече от следните съставки.

 

Колаген

Това е естествен протеин, който изгражда структурата на кожните клетки. От него зависи дали те ще са здрави и устойчиви на неблагоприятни външни фактори. Недостигът му в организма води до изсушаване и сбръчкване на кожата. Ето защо е основна съставка и в съвременната „анти-ейджинг“ козметика.

Колагенът е незаменим, защото има свойството да свързва голямо количество вода. Това му помага бързо да редуцира неравностите по кожата. Действа в дълбоките слоеве на епидермиса, стимулира обновяването на клетките и поддържа кожата стегната и еластична. А това я прави по-устойчива на ниските зимни температури.   

Глицерин

Представлява страничен продукт при производството на сапун, но всъщност има натурален произход, защото се добива чрез хидролиза от естествени мазнини (най-често от кокосово или палмово масло). Има свойството да привлича и улавя влагата от околната среда, затова се приема за „класически овлажнител“. Освен това стимулира излющването на мъртвите клетки и прави кожата гладка и еластична, дори през зимата.

 

Глицеринът традиционно се свързва със сапуните, но е незаменим за кожата.    

Но трябва да внимавате! Глицеринът има силно абсорбиращи свойства и ако в околната среда липсва влага, започва да черпи от самата кожа. Затова не го използвайте, ако живеете на място със сух климат. Ако обаче се намирате в район с висока влажност, например около морето, глицеринът е идеалната съставка за вашите хидратиращи продукти.

Хиалуронова киселина

Чудодейната молекула в собственото ни тяло е основно градивно вещество на дермата (дълбоките слоеве на кожата). Способна е да се свързва с огромно количество водни молекули, представляващи от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото ѝ тегло. Най-голямото й предимство обаче е, че освобождава водата бавно, като по този начин осигурява постоянна хидратация и приток на кислород и хранителни вещества за клетките. Освен това се свързва и с молекулите на колагена, което я превръща в истинска „вълшебница“ за съвременната дерматология.  

Хиалуроновата киселина подпомага също регенерацията на тъканите и по-бързото зарастване на рани, което е изключително важно за кожа, склонна към напукване. Не на последно място стимулира образуването на колагенови и еластични влакна, които поддържат кожата стегната и мека.

Урея

Известно още като карбамид, това органично съединение се намира в урината на бозайниците, поради което често предизвиква смесени чувства. За целите на козметичната индустрия обаче уреята се синтезира в лаборатории и всъщност е неорганично вещество. Доказано е, че е напълно безопасна и не предизвиква алергии, за сметка на това е истинско чудо за сухата и атопична кожа.

Основното свойство на уреята е, че поддържа баланса на pH в кожата и улеснява проникването на полезни активни вещества в дълбоките слоеве на епидермиса и дермата. По този начин не само улеснява достъпа на влага и хранителни елементи до клетките, но директно транспортира всички полезни съставки на козметиката, която ползвате.

 

ПОДХРАНВАНЕ И ЗАЩИТА

 

Хидратацията обикновено е напълно достатъчна, за да поддържа кожата здрава и да стимулира нейните естествени защити. Но не и през зимата! Дерматолозите обичат да казват, че тя също се нуждае от „дреха“, затова е изключително важно с какъв крем ще я намажете, преди да я изложите на минусови температури, леден вятър и мокър сняг.

За да защитите и подхраните изтощената от студа кожа, се нуждаете от козметика с по-гъста и мазна текстура. Тези продукти формират тънък предпазен филм, който запазва водния баланс, постигнат от добрата хидратираща грижа. Обикновено съдържат натурални етерични и растителни масла, както и полезни хранителни елементи, като тези, които сме изброили.

 

Серамиди

Представляват мазнини (липиди), които са основна съставна част на клетъчната мемрана. Основната им функция е да забавят стареенето и появата на бръчки, тъй като формират основните защитни бариери на кожата. Те не позволяват епидермиса да изтънява, а на клетките - да се дехидратират. Проблемът е, че след определена възраст производството на този вид мазнини в организма окончателно спира, а натрупаните наличности бързо се изчерпват. Затова хората видимо се състаряват, а кожата се сбръчква.

Серамидите задължително присъстват в зимната козметика за лице, тъй като оказват силно влияние върху външния вид на кожата и я правят по-малко податлива на неблагоприятни външни влияния (в това число и сухият въздух в претоплените помещения). Способни са да регенерират кожата дори на молекулярно ниво.  

Когато не са вложени в козметика, серамидите могат да се намерят под формата на таблетки и капсули.  

 

Витамин Е

Малко хора знаят, че той е изключително ефективен антиоксидант. Може да прониква в отделните слоеве на кожата и да я хидратира отвътре, като в същото време подпомага регенерацията на отделните структури на кожните клетки.  

Витамин Е е незаменим в козметиката, защото успокоява раздразненията, които вятърът и снегът могат да причинят. Подобрява кръвоснабдяването на кожата, доставката на кислород и хранителни вещества, като по този начин бързо елиминира рани и напуквания.   

 

Масло от ший

Наричат го „африканското злато“, защото се добива от ядките в плодовете на дървото Ший, което в Африка се смята за свещено (сигурно не е случайно, че в превод името му означава „живот“). То е богато на хранителни вещества и е пълно с наситени мастни киселини и витамини, затова има широк спектър на приложение, не само в козметиката, но и в хранителната индустрия.

Маслото от ший е истинско съкровище на природата, защото не само подхранва, но и разкрасява кожата. Благодарение на високото съдържание на Витамин А в състава си, то стимулира образуването на колаген и подпомага регенерацията на кожните клетки. Високият процент наситени мастни киселини правят кожата отново стегната и еластична, като връщат естествената й красота. През зимата маслото от ший действа като защитна бариера срещу студа и влагата, без да запушва порите. Ето защо е подходящо и за ежедневна употреба.  

Пчелен восък

Със сигурност сте го виждали под формата на красиви коледни свещи, но може би не сте се замисляли, че го има също в последното червило, което си купихте. Пчелният восък, заедно с всички пчелни продукти, се ползва от векове в грижата за женската красота, защото има незаменими свойства – едновременно хидратира, подхранва и защитава кожата от неблагоприятните влияния на околната среда.  

Основната му функция е да създава водоустойчив защитен слой върху кожата, който не само задържа влагата в нея, но едновременно с това я подхранва, успокоява и омекотява. Заради по-гъстия си състав, често се използва за емулгатор и сгъстител в козметиката и се влага в производството на кремовете с по-гъста консистенция, балсами за устни и червила.