02.04.2021

Отпадналост, главоболие, слабост в мускулите, сенки под очите ... Чувството за „разбитост“ е познато на всички и най-често си казваме „Хванал съм грип!“. Преди да посегнете към хапчетата или да звъннете на личния си лекар обаче, погледнете календара на стената. Месеците март и април, които бележат границата между зима и пролет, са преходният период, в който организмът ни се настройва към новия сезон. Състоянието е известно, като „пролетна умора“ и има съвсем логично биологично обяснение. 

 

ПРИЧИНИТЕ

Всеизвестен факт е, че преходните сезони носят стрес за организма. Това е така, защото в кратки срокове той трябва да се пренастрои и адаптира към по-ниски или по-високи температури, съответно към по-къса или по-дълга продължителност на деня.

Затоплянето през пролетта автоматичтно ни изкарва навън, но е истинско предизвикателство за изтощената от зимните месеци имунна система. Борбата със сезонния грип, респираторните заболявания и инфекции буквално изпразват запасите ни от ценни витамини и минерали. И точно, когато организмът трябва да се „възроди за нов живот“ през пролетта, той страда от недостиг на витамин А, С, желязо и цинк, както и витамините от В група. Всичко това води до хранителни дефицити и до най-типичните симптоми на пролетната умора.  

По-дългият ден от друга страна удължава активните часове, през които тялото се нуждае от енергия. Тук някъде своето влияние оказва и ежегодната смяна на времето, добавяйки още един час към светлата част на деня. За да отговори на новите потребности от енергия, организмът ни започва да работи на по-високи обороти, без да може да си го позволи. Всичко това ни изтощава, прави ни разсеяни, а не рядко и доста раздразнителни.  Добрата новина е, че симптомите отшумяват в рамките на седмица-две, а някои „щастливци“ дори не разбират, че са минали през подобно състояние.

Любопитен факт е, че от пролетна умора страдат предимно жителите на страни, в които при смяна на сезоните се променят температурите и слънчевото греене. Ярко изразена е в Северното полукълбо, където най-силното се усеща от средата на месец март – астрономичното начало на сезона пролет, до края на април.

 

СИМПТОМИ

Медицинското название на пролетната умора е пролетна астения. Думата има старогръцки произход и означава „без сила“ – какъвто е и основният й симптом. Ето и останалите:

  • Сънливост – чувството, че не сте се наспали ви преследва дори, когато сте прекарали достатъчно часове в кревата и сте спали пълноценно през нощта;
  • Понижено настроение - това състояние може да се задълбочи и да стигне дори до депресия и чувство за меланхолия. Тази особеност на пролетната умора е изследвана и описана за първи път от южноафриканския психиатър д-р Норман Розентал през 1980 г. Той въвежда термина „сезонно афективно разстройство“ и се фокусира върху психо-физичните промени в организма, провокирани от смяната на сезоните. Според него пролетната умора е изява на точно такова сезонно афективно разтройство;
  • Промяна в апетита – някои хора загубват апетит, а други изпитват непрекъснат глад;
  • Разсеяност и общо чувство на слабост - тези симптоми са съпроводени с усещането за липса на енергия, която сякаш е напълно изчерпана;
  • Чести и продължителни главоболия, гадене и световъртеж;

 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Тъй като тялото ни си набавя енергия чрез храненето, отговорът на въпроса трябва да търсим в чинията си. За да преодолеем умората и слабостта в тялото, се нуждаем от високоенергийни храни, но без да прекаляваме със захарта. На първо място е добре да се справим с недостига на вещества с антиоксидантно действие (витамин С, каротени, витамин Е, цинк, селен, биофлавоноиди и др.), тъй като те са важни за преодоляване на вредните последствия от вирусните и бактериални инфекции.

  • Зеленчуци и плодове: особено тези с червен, жълт и тъмно зелен цвят, тъй като са богати на каротени, Витамин С, флаваноиди и най-вече желязо. Такива са спанакът, копривата, лапад, киселец, салати, зелен лук, чесън, магданоз.
  • Зърнени и бобови храни: всички те са богати на желязо, без което организмът страда от анемия.
  • Кисело мляко: съдържа не само ценни белтъци, но и милиони живи млечни бактерии, които са незаменима имунна бариера за червата срещу всички вредни патогени.
  • Риба и рибни мазнини: богати са на Омега-3 мастни киселини, известни със своето противовъзпалително действие. Съдържат също витамини В6, които играят важна роля за укрепване на имунитета.

В диетата е добре да включите също постно месо, яйца, сурови ядки и пълнозърнести храни, тъй като са богати на минерали и витамини, също и на полезни за здравето растителни влакнини.

 

И ОЩЕ МАЛКО СЪВЕТИ ...

Избягвайте нискокалорийните диети в периода на пролетна умора, защото ще се почувствате още по-зле. Както вече знаете, тялото ви се нуждае от допълнителна енергия, за да се приготви за горещите месеци, не му я отнемайте!

Противодействайте на умората! Осигурявайте си поне 1 час движение на ден, независимо от чувството за пълно изтощение. Изберете си занимание, което ви допада, независимо дали е спокойна разходка в парка или усилена тренировка във фитнеса.

Не се лишавайте от сън! Специалистите винаги съветват да слушаме тялото си. Затова не се опитвайте да му казвате кога и по колко да спи. Не пропускайте следобедната дрямка, изключете будилниците и си лягайте по-рано вечер.

Без много усилия, но с достатъчно движение и пълноценно хранене, до седмица-две ще сте нов човек!