14.11.2021

Течащият или запушен нос е истинско изпитание в сезона на грипа. Дишате едва-едва, не усещате ароматния си парфюм, джобовете ви са пълни с носни кърпи, а носът ви боли от непрестанното духане и бърсане на секрети.

Добрата новина е, че при традиционната настинка хремата отшумява за няколко дни и човек бързо забравя за неразположението. Лошата е, че всеки път, когато се появява отново и отново същата създава предпоставки за появата на синузит.

 

Хремата, известна още като „ринит“, е типичен симптом, който издава наличието на възпалителен процес в областта на носоглътката. Винаги, когато в носа проникнат вируси, лигавицата започва да отделя секрети, опитвайки се да изхвърли натрапниците. Не рядко ситуацията допълнително се усложнява от бактерии, полипи или анатомични изкривявания на ностната кухина, които засилват секрецията, увеличават лигавицата и тотално блокират „изхода“.

 

Когато хремата се влоши

Бистрият и прозрачен секрет се сгъстява, носът се запушва, появават се главоболие, висока температура, липса на обоняние, възпалено гърло, кашлица ... В този момент първата ни мисъл е „Настинка или грип!“. Правим си горещ чай, пием Витамин С и се въоръжаваме с търпение и достатъчно носни кърпи.

Това, за което рядко си даваме сметка е, че при подобни вирусни инфекции страда не само лигавицата на носната кухина, но и тази в синусите. Инфекцията неминуемо се разпространява и в пълните с въздух канали зад носа, които служат именно за дрениране на събрани секрети. При почти всеки остър ринит се наблюдава и леко възпаление на лигавицата на синусите, но в повечето случаи тя оздравява заедно с отшумяването на хремата.

За сериозен проблем можем да се говори, когато хремата се появява отново и отново, задържа се все по-дълго и причинява все по-голям дискомфорт. При остър синузит, например, секрецията продължава повече от 4 седмици, а при хроничните състояния – няколко месеца. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-голям е шансът синузитът да не създава допълнителни проблеми в бъдеще.

 

Синузитът си личи по болката

За да сте сигурни, че не бъркате хремата със синузит, е важно да ги различавате. И при двете има възпалена лигавица и обилна секреция, температура и главоболие, но това, което безспорно ги отличава, е болката.  

  • Болка в областта на бузите. Ако изпитвате остър дискомфорт в скулите или над горната челюст, по всяка вероятност страдате от т. нар. максиларен синузит. Понякога хората се заблуждават, че имат зъбобол и са изключително изненадани, че проблемът не е от компетенциите на стоматолога. Може да се появи зачервяване или оток на кожата, а болката да се разпространи и да обхване едната половина на главата. Усещането за тежест се увеличава при движение на главата - навеждане или завъртане.
  • Болка в областта на очите. Локализира се също във вътрешния ъгъл на едното око. Комбинира се с усещане за дълбока, вътречерепна тежест и дълбоко пулсиращо главоболие зад очните ябълки. Издава наличието на т. нар. етмоидален синузит. Болката обикновено се влошава при кашляне или лежане по гръб.
  • Локално главоболие. Усеща се в корена на носа, областта на веждите и челната област на главата. Симптом е на т. нар. фронтален синузит. Обикновено болката се засилва при почукване под и над веждата или когато пациентът е полулегнал. Отшумява, когато главата е в изправено положение.

Сред останалите симптоми, типични за синузит, са запушеният нос, гъстата хрема и кашлицата. Секретът най-често е със специфичен жълтеникаво-зелен цвят, а не рядко е придружен и от мирис. Тъй като възпалението провокира набъбване на лигавицата, дишането през носа става невъзможно. Понякога засегнати са също обонянието и вкусовите рецептори. Дразнеща кашлица се появява, когато хремата се стича по задната част на гърлото, а температурата винаги е сигнал за възпалителен процес.

Не са редки и случаите, в които синузитът се диагностицира, заради лош дъх, тъй като той издава наличието на бактериална инфекция в областта на носоглъдката.

 

Кога хремата е синузит?

Нямаме навика да обръщаме специално внимание на хремата, затова понякога минават месеци, дори години, преди да осъзнаем, че имаме по-сериозен проблем. Трудно е, защото симптомите на баналната хрема и синузита са почти еднакви, а болката и главоболието в ежедневието отдаваме на стрес и преумора. Дори статистиката не е на наша страна, защото показва, че само 50% от хората със симптоми на синузит реално страдат от заболяването.

Ето защо диагнозата се поставя от оториноларинголог след подробен разговор за всички оплаквания на пациента, не само към настоящия момент, но и в миналото. Важно е да се установи дали проблемът има история и връзка с други обстоятелства, като алергии, стоматологични проблеми, специфично медикаментозно лечение и прочие. Правят се също кръвни тестове, риноскопия и микробиологично изследване.

При по-тежките състояния се прилагат рентген на околоносните кухини, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Пункцията на синусите с аспирация пък е златен стандарт в диагностицирането на бактериална инфекция, когато антибиотиците не са си свършили работата.