12.08.2021

Често ли се чувствате като балон през лятото? Ако обувките ви стягат без причина в най-голямата жега на деня, със сигурност сте жертва на т. нар. синдром на тежките крака. Звучи малко страшно и изглежда неприятно, но добрата новина е, че няма нищо общо със заболяване на бъбреците или проблеми със сърцето. Всъщност се касае за съвсем обикновено физиологично състояние, което може да застигне и напълно здрави хора в отговор на жаркото слънце и земната гравитация.

На какво се дължат отоците в жегите и как да се преборим с дискомфорта, ще ви разкажем в следващите редове.

 

ВОДА, ВОДА, ВОДА

При високи температури повече от всякога се нуждаете от течности. Задължително е да пиете вода, защото тялото непрекъснато се дехидратира. Потите се, пиете вода, отново се потите и пак пиете вода ... И, колкото и странно да звучи, точно в това е проблемът. Рязкото увеличаване на приема на течности всъщност натоварва бъбреците и сърцето с допълнителна работа по обработката и разнасянето им до всички органи в тялото. Логично, когато организмът не успее да се справи с количествата, остатъкът не се изхвърля и се натрупва в тялото. Състоянието е известно, като „задържане на вода“ и е познато на хората със сърдечни заболявания или бъбречни проблеми.

Дехидратацията от друга страна пък нарушава лимфния поток и забавя циркулацията на кръв и течности в организма. Високите температури допълнително влошават нещата, защото разширяват кръвоносните съдове. А гравитацията буквално ги „довършва“. Сигурно знаете, че кръвта във вените се движи „нагоре“, обратно на гравитацията, като движението й се подпомага от клапи, които я изтласкват и не й позволяват да се връща назад. При разширени кръвоносни съдове обаче клапите не функционират правилно, съответно и кръвта не се движи ефективно „нагоре“. Обикновено се събира в крайниците и най-вече в долната част на краката, оформяйки подуване. При задълбочаване на проблема стените на кръвоносните съдове пропускат течности в съседните тъкани, и така се пявяват неприятните отоци.

 

СЕЗОНЪТ НА СОЛТА

Може да не ви се вярва, но дори лекарите ще потвърдят, че ограничаването на солта в летните горещини не е добра идея. Причината е в обилното потене, което буквално „изхвърля“ от тялото ни огромно количество полезни соли и микроелементи. Препоръчителната дневна доза сол е 5 гр. на ден и специалистите съветват да не се лишавате от нея. Затова не се колебайте, когато си поръчвате солени картофи с цаца и салата в кварталното капанче. Подправяйте храната си и с лимонов сок, който допълнително регулира процесите в организма.

За да помогнете на тялото си в жегите, изключете от менюто холестерола – продуктите от животински произход, както и пикантните храни и подправки. В замяна се погрижете да си осигурите допълнителни количества манган, кобалт и йод, които се намират в изобилие в морските дарове, рибата, яйцата, постното месо, черния дроб, ядките и бобовите култури. Ако страдате от наднормено тегло, сега е моментът да се отървете от него, защото допълнителните килограми също благоприятстват появата на отоци и „тежки крака“ през латото.  

Без значение дали сте слаби или не, откажете се от тесните дрехи и обувки в жегите, за да не затруднявате допълнително кръвния поток и движението на течности в тялото.

 

ДВИЖЕТЕ СЕ НА ХЛАДНО!

Високите температури често ни затварят по домовете, където не помръдваме от дивана, за да не ни става още по-горещо. По този начин обаче подпомагаме подуването и отичането на краката, както и застоя на телесни течности. Истина е, че движението в жегите не се препоръчва, защото натоварва сърцето, но има периоди от деня, в които температурите не са опасни. Прохладата на сутрешните часове, например, предлага чудесна възможност за активен спорт, без рискове за здравето. Отделно, спасение от жегите, без да мързелувате, можете да намерите с плуване в басейн или море. Ако изобщо не обичате спорта пък, вечерните разходки са единственото, което може да ви спаси от подутите крака.  

 

ЗАБРАВЕТЕ ЦИГАРИТЕ

Тютюнът е враг не само на белите дробове и на сърцето, но и на цялата кръвоносна система. Причината е, че спомага за разпадането на колагена, а той е основен градивен материал на сръвоносните съдове, който поддържа еластичността и здравината им. Вече знаете до какво води нарушената еластичност – забавен кръвопоток и задържане на течности в крайниците, което рефлектира най-често върху краката.

 

СПАСЕНИЕТО – БОСИ ПО ТРЕВАТА

Няма по-приятно нещо от допира на хладната трева до босите ви ходила. Ако още не сте изпитали това удоволствие, непременно опитайте. Така ще подхраните не само сетивата си, но и краката си. Ефектът е вълшебен, защото охлаждането и тонизирането се комбинират с финия точков масаж на ходилата от песъчинките и жилавите стръкчета.

Ако разходката без сандали не ви помага, винаги можете да разчитате на останалите методи за борба с подутите крака, доказали ефективността си във времето:

  • Вдигайте краката си на високо винаги, когато имате възможност
  • Масажирайте стъпалата и прасците, за да подпомагате лимфния поток
  • Обливайте често краката и тялото с хладка вода
  • Раздвижвайте ходилата и глезените с упражнения – свивайте пръсти, повдигайте се на пети, описвайте кръгове със стъпалата или ги изпъвайте в шпиц

 

Ако „тежки крака“ се превърнат в ежедневие и особено, ако ви причиняват болка, затрудняват ходенето или водят до изпъкване на сини вени по повърността на кожата, задължително се консултирайте с лекар. Симптомите могат да са сигнал за венозна недостатъчност. Проблемът е лечим, а подходящата терапия може да предотврати или забави появата на заболявания, като флебит и венозна тромбоза, както и техните усложнения.