30.07.2021

Не, няма да ви занимаваме с модните тенденции този сезон! Отворените обувки и сандали безспорно са красив аксесоар, но имат и съвсем практично приложение. А именно, да ни държат далеч от гъбичките по краката, които ни атакуват през лятото.

Ако не искате неприятни сърбежи и зачервявания, приберете чорапите и маратонките (заедно с кецовете и пантофите) и „скачайте“ в сандалите. Ще усетите не само прохладата на лятото (доколкото я има), но и удоволствието да пропуснете лечението на гъбички тази година.

 

МАЛКО БИОЛОГИЯ

Гъбичките са упорити микроорганизми, които се разпространяват чрез спори. Можете да се сдобиете с тях изключително лесно – чрез допир на кожата до заразена повърхност. Досещате се, че това може да е подът на обществената баня или любимият ви басейн, а защо не и джапанките на гаджето или на най-добрия ви приятел. Уви, спорите на гъбичките са част от микрофлората на собствената ни кожа и няма как да ги изолираме. Носим ги през целия си живот, но разбираме за съществуването им чак, когато създадем благоприятна среда да развитието им.

Гъбичките обичат топлите и влажни места, затова най-бързо и безпрепятствано се размножават именно между пръстите на краката. Появяват се, когато упорито отказваме да тръгнем по чехли, защото го смятаме за „селско“ или не харесваме стъпалата си. За тийнейджърите е „гъзарско“ да са с кецове, но „запарката“, която се формира там в летните горещини, е идеалната среда за развитие на гъбички.

Неприятната новина е, че спорите могат да оцелеят дори „на открито“, тъй като потенето в жегите благоприятства процеса на размножение. Затова много често гъбичките „нападат“ също слабините и подмишниците, сгъвките на ръцете и краката, врата или дълбоките гънки на тялото при хората с наднормено тегло.  

 

СИМПТОМИТЕ

Няма да се затрудните да ги различите:

  • Зачервяване и упорит сърбеж
  • Неприятна миризма
  • Сухота и белене на кожата
  • Дребни ранички или гнойни пъпки
  • Поява на бели, жълти или кафяви петна по ноктите
  • Чупливи нокти, извити краища и плочка без блясък

Ако не вземете мерки навреме или пренебрегнете проблема, гъбичките могат да се разпространят по ръцете, тялото, кожата на главата, лигавиците и ноктите. Проблемът е, че в поразените места лесно могат да проникнат бактерии и да причинят още по-тежки възпаления и усложнения.

 

НЕ СЕ ЛЕКУВАЙТЕ САМИ

Гъбичките може би ви се струват безобиден проблем, който лесно можете да отстраните с крем от аптеката, но всъщност не е така. Лекарите са свидетели на страшни последствия от опити за самолечение. Ако просто си купите противокъбично средство, без да се консултирате със специалист, рискувате да влошите нещата. Първо, защото не всеки препарат е способен да се справи с инфекцията, и второ, защото за успешна терапия са нужни повече от няколко намазвания. Гъбичките са упорит проблем, който понякога се лекува с месеци, а има и спори, които се повлияват само от определени активни съставки. Ако не проследявате състоянието си при специалист, има опасност да прекъснете терапията си в най-неподходящия момент и инфекцията да се завърне с още по-голяма сила.    

Добре е да знаете също, че антибиотиците не убиват гъбички. За разлика от бактериите, гъбичките са много близки като структура до човешката клетка и много малко препарати могат да неотрализират спорите, без да наранят околните тъкани. Затова за лечението им се ползват т. нар. антимикотици, които обикновено са за външно приложение. Ефективните класически средства са под формата на кремове и гелове, съдържащи силицилова киселина, йод или урея. Далеч от гъбичките ни държат и спрейовете с алуминиеви соли, които регулират изпотяването.  

 

ИМАЙТЕ ТЪРПЕНИЕ

Гъбичните колонии се развиват бавно, но унищожението им е още по-бавен и труден процес, споделят специалистите. Лечението на гъбичните инфекции по ръцете може да продължи от 6 до 8 месеца, а по краката от 9 до 12 месеца. Дерматолозите са категорични, че в тези случаи, кожните противогъбични средства не дават никакви резултати.

За лечение на гъбички по ноктите съществуват специални лосиони и лакове, които се нанасят върху засегнатите места. В по-тежките случаи може да се наложи допълнително прием на таблетки с противомикотично действие.

 

ПРОФИЛАКТИКА С ЛИЧНА ХИГИЕНА

Това е най-сигурният начин да се предпазите от нежеланите сърбежи

  • Мийте редовно краката си със сапун и не забравяйте да ги подсушите добре, особено между пръстите.
  • Когато сте в обществени басейни, фитнес зали и сауни, не ходете боси, а винаги използвайте проветриви обувки или чехли.
  • Не носете тесни и затворени обувки, които не позволяват на крака да се проветрява. Най-подходящи за летните жеги са сандалите и обувките от естествени материали - плат или кожа, които позволяват на стъпалата и на пръстите да "дишат".
  • Не използвайте чужди джапанки или обувки.