20.06.2021

Има ли нещо по-хубаво от разходка с боси крака по зелената трева? А какво ще кажете за аромата на полските цветя, които няма как да откриете в града?

Лятото е един от малкото сезони, в които можем буквално да се слеем с природата и да не се прибираме от сутрин до вечер. Имаме уникалния шанс да грабим с пълни шепи от чистия въздух, слънцето, свежестта и витамините, които са навсякъде около нас. Неминуемо обаче се сблъскваме и с някои от неприятните обитатели на майката Природа, които също са навън през деня, а именно – насекомите.

Мухите, осите, комарите и кърлежите са способни да развалят не една ваканция. И за да не се случва това, сме ви приготвили кратък наръчник за предпазване от хапещите „нападатели“ и за действия при нежелани реакции на организма. 

 

 

Това пъпка ли е?

Ухапванията от хвърчащите и пълзящи буболечки ни съпътстват от ранна пролет до късна есен. Симптомите са добре известни – сърбежи, подуване, зачервявания, обриви, отоци, а не рядко и силна болка. Точно те издават мястото на ухапването, но уви, доста време след като „виновникът“ вече си е тръгнал.

Най-уязвими са малките деца, защото кожата им е чувствителна и лесно се поддава на дразнения от външната среда. Реакцията е строго индивидуална, а понякога малчуганите дори не разбират за пъпките. Много рядко се случва да вдигат температура или да имат увеличени лимфни възли, а страшният анафилактичен шок е присъщ само за децата със силни алергии.  

Проблемът не бива да се подценява и от възрастните. Пъпките и зачервяванията не са опасни, но един тежък оток на лицето или затруднено дишане са ясен знак, че трябва да потърсите спешна помощ. Има ситуации, в които не бива да се колебаете и за миг, но тях сме описали малко по-долу.  

Добрата новина е, че досадният сърбеж и паренето отшумяват за ден-два. Лошата е, че следите от червените петна и подутините могат да се задържат и по-дълго. Затова първото и основно правило за защита от насекомите е мерките да се взимат преди, а не след ухапване.

 

Репелент в чантата

Най-добрата защита срещу хапещите буболечки са репелентите. Пазарът предлага огромно разнообразие от продукти с натурални и синтетични съставки, които отблъскват и най-големите нахалници. Освен това, може да се каже, че репелентите спадат към групата на „еко“-защитните средства, защото (за разлика от инсектицидите) не убиват насекомите. Можете да сте сигурни обаче, че нито един комар или кърлеж няма да си помисли да забие хобота си в кожа, намазана с диетил-мета-толуамид, пикаридин, перметрин или масло от цитронела, лимонов евкалипт и лавандула. Поне за времето от 4 часа.

Друг полезен съвет е винаги да имате под ръка комплект за бърза помощ при ухапване от насекоми. Той включва етилов и амонячен спирт, йодна тинктура, антихистаминови препарати, крем за облекчаване на сърбежа и лосион за успокояване на раздразнена кожа. В някои аптеки се предлагат готови комплекти за излет сред природата, но най-добре е да го подготвите сами, за да го съобразите със своите нужди.

 

Забравете късите ръкави

Разбира се, освен с репеленти, разполагате и с богат набор от допълнителни възможности за минимизиране на риска от среща с буболечки.

 • Избягвайте водоемите и районите със застояла вода (главно язовири, езера блата). Те са любимото местообитание на комарите. Ако решите да опънете одеало за пикник край реката, знайте, че им отивате на гости.
 • Не оставяйте храна на открито. Затваряйте с капачка всички бутилки и буркани. Събирайте боклука и го дръжте надалеч. Мравките, мухите и най-вече осите обичат бира, картофки и сладолед не по-малко от вас.  
 • Покривайте цялото си тяло и забравете за късите ръкави и панталони, докато сте на открито. Ползвайте дрехи от дишаща материя и обувки до глезена. Едва ли ще се спасите от пъпките, но поне ще спрете впиващите се кърлежи и пълзящите буболечки.
 • Забравете за ярките цветове. На света няма насекомо, което да устои на искрящо жълто, синьо и червено. Особено в комбинация със свеж пролетен парфюм.

 

Комари

Възможно е да не почувствате тяхното ухапване, но трудно ще пропуснете сърбящата пъпка, която оставят след себе си. Ухапването им е безобидно, като симптоматика, но съвсем не е за подценяване. Някои от тях пренасят малария и вирусни инфекции, а през последните години са основни преносители и на западнонилска треска. Алергията към комарите също е често срещана.

Активни са от март до септември, особено нощем и преди дъжд.

 

Оси и пчели

Тези жилещи “нападатели” са активни през лятото, в светлата част на денонощието. Привличат ги сладки храни, плодове, цветя, парфюми с цветен аромат, дрехи с неонови цветове.

При ухапване усещате рязка болка и парене. На мястото може да се види жилото, а отровата, която се отделя, предизвиква подуване. Болното място се зачервява и става горещо. В подобни случаи е добре да остраните жилото с пинсета, да промиете раната с етилов спирт и да намажете с йодна тинктура. Може да поставите и лед. Ако сте алергични, задължително вземете антихистаминово средство. А ако забележите симптомите на остра алергична реакция, незабавно потърсете лекарска помощ.

 

Кърлежи

Кърлежите също са опасни, защото пренасят смъртоносни болести - борелиоза (Лаймска болест), енцефалит и др. Ухапването им не се усеща, защото насекомото обезболява раната със слюнката си, докато се впива в кожата. Около ухапаното място се появява зачервяване, но раната не сърби. Кърлежите предпочитат меките тъкани - слабини, сгъвките на краката и ръцете, затова са трудно откриваеми.

Ако все пак забележите кърлеж по тялото си, има няколко лесни възможности да го извадите. Класическият начин е да го полеете с мазнина (например, олио или зехтин) и да го отстраните с помощта на пинсета и въртеливи движения. Ако нямате олио под ръка, със същата пинсета може леко да го опънете над мястото, в което се е впил. Задръжте така няколко секунди – щом се умори, кърлежът сам ще се пусне и ще остане в пинсетата. Важно е да не дърпате прекалено силно, защото ако главата му се скъса, ще остане в тялото ви и може да предизвика възпаление.

В случай, че не искате да рискувате, винаги може да потърсите медицинска помощ. Специалистите ще извадят кърлежа и при нужда ще назначат лечение или профилактика. Ако все пак сте извадили кърлежа сами и искате да проверите дали е преносител на зараза, може да го запазите в буркан и да го занесете за изследване. При опасност от заразяване с Лаймска болест обикновено се предписват антибиотици.

 

Зли мухи или оводи

Срещат се около бързотечни реки, където се развиват личинките им. Хапят в горещи дни. Ухапването често не се усеща, защото насекомото отделя слюнка, която обезболява мястото. Минути след ухапването се появяват парене, силен сърбеж и червен оток. Отокът спада след няколко дни, а нетърпимият сърбеж може да продължи до седмица.

Обикновено децата разчесват ухапаното место до кръв и поява на ранички. При повече ухапвания е възможно повишаване на температурата и поява на признаци на обща интоксикация. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат алергии.

 

Мравки

Любопитен факт за тях е, че не хапят, а изстрелват струйка отровна мравчена киселина. Постадалият усеща остра болка, мястото се зачервява, може да се появи малък мехур като след изгаряне. Не е изключено да предизвикат дерматит или алергична реакция, когато е добре да потърсите лекарска помощ. В повечето случаи ухапването от мравки е безвредно.

Активни са от пролетта до есента, най-често обитават горите и парковете. Малко известен факт е, че репелентите не ги отблъскват, затова най-доброто средство за защита е да стоите далеч от мравуняци.

 

Кога да тръгнете към Спешно отделение?

За съжаление, има случаи, в които дребните и безобидни на пръв поглед буболечки могат да станат смъртоносни за човека. В най-голям риск са децата и хората с предразположеност към средни и тежки алергични реакции. Тъй като е възможно симптомите да не се появят веднага, е добре да различавате опасните ситуации и да проследявате реакциите в организма.  

Спешна медицинска помощ обикновено се налага при:

 • Ухапване или ужилване в областта на главата, в устата, по устните или по врата;
 • Повече от 10 ухапвания или ужилвания по тялото
 • Анафилактичен шок: проявява се до 2 часа след инцидента с подуване на лицето, устата, езика, придружено от кашлица, затруднено дишане и силен сърбеж.
 • Промяна в поведението, поява на обърканост, сънливост, загуба на съзнание
 • Поява на изразена локална реакция със силен еритем (зачервяване), оток или болка
 • Инфекция, която се проявява от 24 до 48 часа след ухапването с болка или оток в комбинация с висока температура, сънливост, гадене, повръщане или нарушено съзнание
 • Увеличени лимфни възли, треска или обрив по цялото тяло, които се появяват до 1-2 седмици след контакт с насекомото и могат да са сигнал за серумна болест