17.02.2022

Колкото и да се грижим за тялото и добрия си външен вид, винаги идва моментът, в който виждаме първите признаци на стареене. Уви, биологичният часовник не може да бъде спрян и появата на първите бръчки и фини линии по кожата е неизбежна. За щастие съвременната дермокозметична индустрия постигна истинска революция по отношение на „анти-ейджинг“ продуктите и може буквално да сътвори чудеса с всеки тип кожа. Как? Ще ви разкажем в следващите редове.

 

ВИНОВНИЦИТЕ ЗА СТАРЕЕНЕТО

Да, те са повече от един, а освен това са съвършено непреодолими. Единственото, което можем да направим, е да отложим във времето нежелания им ефект. Но за целта е нужно първо правилно да ги идентифицираме.

 • Природата

Действа в комбинация с наследствеността и определя цвета, типа и всички свойства на кожата ни. Независимо от нашите желания, именно природата „програмира“ как и кога да се срещнем с първите бръчки. В общия случай те се появяват около 25-годишна възраст, когато дермата изтънява, става по-податлива на увреждания и бавно започва да губи свойството да регенерира сама. Това се дължи на постепенната загуба на три от веществата, на които дължи своя „младежки вид“ - колаген, еластин и хиалуронова киселина. Без тях кожата все по-рядко изглежда гладка и свежа, а по лицето все по-често се появяват нежеланите гънки.   

 • Дехидратацията

Това е един от най-неприятните ефекти от естествения ход на стареене, защото освен колаген, еластин и хиалуронова киселина, кожата губи също огромно количество вода. Когато проблемът се задълбочи, е възможно да се появят сърбежи и груби участъци по лицето, ръцете и тялото. Сухата кожа губи своите обем, плътност и еластичност, затова е по-склонна към образуване на дълбоки бръчки. Това е и причината, поради която зрялата кожа се нуждае от хидратираща козметика и допълнителни грижи.  

 • Мимиките

Да, кожата се набръчква всеки път, когато се учудите, намръщите, усмихнете или натъжите. Мимиките са строго индивидуални, затова всеки човек има своите персонални „мимически бръчки“. Но не си представяйте, че мигом ще се отървете от тях, ако спрете да давате израз на чувствата и емоциите си. Това са физиологични процеси, които не можете да контролирате. Затова не спирайте да се усмихвате!

 • Външни фактори и вредни навици

Списъкът е дълъг, но основно включва слънчевата радиация, токсичната околна среда, климатичните промени, нездравословния начин на живот, стреса, недоспиването, тютюнопушенето, употребата на алкохол, включително използването на неподходяща козметика. Не можем да избегнем повечето от тези фактори, но за сметка на това разполагаме с богат избор от козметични средства и работещи практики, за да предпазим кожата си от стареене.

КОГАТО ФИНИТЕ ЛИНИИ СЕ ПРЕВЪРНАТ В БРЪЧКИ

В началото гънките по лицето ни са толкова естествени и фини, че не ги забелязваме в огледалото. С напредване на времето обаче линиите, които доскоро сме възприемали за част от собствената ни физиономия, се оформят като постоянни вдлъбнатини. Любопитен факт е, че част от тях са кръстени на емоциите или обстоятелствата, при които се образуват.

 • Линии на смеха

Наричат се така, защото „украсяват“ зоната около очите всеки път, когато се засмеем. Всъщност, това са първите видими признаци на стареене, но много хора ги харесват, заради щастливия и приветлив израз на лицето, който придават. Появяват се сравнително рано, тъй като кожата около очите е по-тънка и фина, съответно по-предразположена към формиране на бръчки.  

 • Гневни бръчки

Образуват се в пространството между веждите, когато сме ядосани. Обикновено са две, дори три, по-рядко една. Формират се главно при продължителен стрес или напрежение. Негативните емоции ни карат да се мръщим, а това травмира дермата в тази област на лицето.

 • Назолабиални гънки

Ще ги видите точно под бузите. Представляват линии, които свързват ноздрите с ъгълчетата на устните. Образуват се при отпускане на кожата и загуба на обем. Но също така им помагат и усмивките.

 • Марионетни гънки

Тези линии започват от крайчеца на устните и продължават към брадичката, оформяйки затворено пространство точно под устата. Наричат се марионетни, защото наподобяват лицата на куклите на конци.

 • Бръчки, предизвикани от процеса на пушене

Представляват вертикални гънки над горната устна. Наричат се още баркод. Най-често се наблюдават сред любителите на цигари, заради специфичната форма на устата при пушене. Появяват се и при хора с по-строг характер, които по инерция държат устните си стиснати.  

 

ДА ЗАДЪРЖИМ ПО-ДЪЛГО МЛАДОСТТА

Невъзможно е да спрем хода на времето, но има как да включим остаряването на по-бавна скорост. Можем да го постигнем с качествени грижи и професионална дермокозметика.

Най-голямото предимство на съвременната „анти-ейджинг“ индустрия е, че предоставя медицински решения срещу стареенето на кожата. В това число активни терапии, инвазивни и неинвазивни хирургични процедури, заедно с богата гама от козметични продукти.

СТЪПКА 1: Освежаване на тена

Всеизвестен факт е, че кожата с по-светъл цвят и равномерен тен изглежда по-млада и гладка. За да постигнете този ефект, е достатъчно да използвате тонирани кремове с цветни пигменти или продукти за тонизиране и по-свеж вид на кожата. Друго подходящо решение е да подберете подходяща основа за грим, която се нанася лесно и равномерно, като изглажда несъвършенствата.  

 

СТЪПКА 2: Козметична грижа срещу бръчки

Тук попадат всички дерматологични „анти-ейджинг“ продукти, чиято основна цел е да прикрият или да отложат във времето появата на нежеланите гънки. В по-голямата си част това са иновативни продукти с патентовани съставки и комплекси, изпробвани в практиката и с доказан ефект. Аптеките и дрогериите предлагат богат избор от кремове и серуми, като най-сигурният ориентир за качество е тяхната цена. Допълнително можете да се оглеждате и за някоя от следните активни съставки в козметиката против бръчки.

 • Алфа-хидрокси киселини (AHAs). Наричат ги още супер-ексфолианти, защото разграждат връзките, които задържат сухите и увредени клетки. По този начин не само отстраняват мъртвата кожа, но и стимулират клетъчното обновяване.
 • Хиалуронова киселина. Тя е неизменна част от съединителната тъкан на кожата. Формира се от кожните клетки и основната й функция е да поддържа хидратацията. Има свойството да задържа огромни количества вода, равняващи се на между 1000 и 10000 пъти собственото й тегло. Когато с напредване на възрастта кожата престане да синтезира хиалуронова киселина, най-доброто средство срещу стареенето и бръчките е да си я набавите допълнително чрез козметика или дерматологични процедури (напр. поставяне на дермални филъри).  
 • Коензим Q10. Произвежда се в тялото и се съхранява в митохондриите, за да стимулира производството на енергия в клетките. Това подобрява всички техни функции, включително водния баланс, обновяването и регенерацията. Допълнително действа като антиоксидант и намалява оксидативния стрес в организма.
 • . Овлажняващ агент, който поддържа хидратацията в най-външните слоеве на кожата и намалява загубата на трансепидермална вода. Стимулира също регенерацията на кожата и е изключително ефективен през нощта.  
 • . Добива се по естествен път от плодовете на репей. Възстановява съединителната тъкан в клетъчните стени и ускорява обновяването на колагена. По този начин връща еластичността и плътността на зрялата кожа.
 • . Извлича се от кората на дървото магнолия, за да възвърне формата на участъци от кожата с намален обем. Постига този ефект, като стимулира секрецията на био-активно вещество, което увеличава синтеза на колаген.   
 • Арганово масло. Съдържа до 80% от незаменимите мастни киселини Омега-9 и Омега-6, които тялото използва, за да възстановява клетъчните мембрани и да заздравява епидермиса.
 • Витамин Е. Известен още като токоферол. Играе ролята на мощен актиоксидант и защитава кожата от свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес. Така спомага за засилване на естествената ѝ защита.
 • . Извличат се от плодовете и семената на анасона. Отговорни са за по-стегнатата структура на кожата, тъй като стимулират изграждането на здрави колагенови връзки в дермалните слоеве.
 • Растежни фактори. Това са естествени протеини в човешкото тяло, отговорни за клетъчното делене, метаболизъм и имунитет. Използването на продукти, съдържащи растежни фактори, води до засилен синтеза на колаген, еластин, ламинин, хиалуронова киселина и други основни съставки на съединителната тъкан.

СТЪПКА 3: Дерматологични процедури

Задължително се провеждат при специалист-дерматолог с квалификация и опит в грижите за здрава и красива кожа.  

 • Химически пилинг. Постига изглаждане на бръчките по лицето, ръцете, шията и гърдите. При тази процедура върху повърхността на кожата се нанасят различни органични киселини, които отстраняват увредения горен слой клетки и стимулират образуването на нов колаген в дълбоките слоеве на кожата.
 • Лазерна терапия. Стимулира естествения синтез на колаген, без да нарушава горния слой на кожата, като при пилинга. Тя дава най-бързи резултати от всички процедури за изглаждане на бръчки. В рамките на 2 седмици след заздравяване на кожата, ще имате по-малко видими бръчки.
 • Ботокс (ботулинов токсин). Най-често се използва за изглаждане на гънките по челото и в зоната около очите. Постига ефекта си чрез отпускане или временно ограничаване на движенията на лицевите мускули. Това намалява появата на бръчки, предизвикани от мимики. Резултатът обаче е временен и процедурата трябва да се повтаря през няколко месеца.
 • Дермални филъри. Изглаждат бръчките на лицето, устните и ръцете, като увеличават обема на кожата. Най-често се поставят филъри с хиалуронова киселина или продукти, които я съдържат. Ефект обикновено се забелязва веднага след процедурата.
 • Хирургична процедура за изпъване и изглаждане на кожата, при която се отстраняват участъцие с увиснала и набръчкана кожа.

СТЪПКА 4: Грижа за себе си

Дерматологичните процедури и скъпата козметика са добри средства за задържане на младостта, но няма да прикрият следите на времето, ако не им помогнете с грижа за собственото си здраве. Не са нужни големи усилия, но е препоръчително да се разделите с вредните си навици и да спазвате няколко прости правила.

 • Не излизайте без слънцезащитен крем, дори през зимата, за да предпазите кожата от фотостареене.
 • Забравете за сапуна и водата. Почиствайте лицето си с подходяща мицеларна вода или мляко и се грижете за нейната хидратация.
 • Лягайте навреме и си осигурете достатъчно сън, за да имате свеж тен.
 • Откажете цигарите и ограничете алкохола, които доказано увреждат всички клетки в организма и дехидратират кожата.
 • Хранете се здравословно, за да си осигурите достатъчно витамини и минерали