Да поговорим за ензимите

03 октомври 2017

Задавали ли сте си някога въпроса кои са причините за отличното здраве на ескимосите? Факт е, че поколения гренландски ескимоси не страдат от редица познати на съвременното ни общество болести като високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, рак, камъни в бъбреците и т.н., преди да започнат да се хранят с термично обработена храна. Наименованието им произлиза от думата „ескимасен“, с която индианците назовавали северните си съседи и означава „хора, които ядат сурово месо“. Поколения гренландски ескимоси се хранят изключително със сурово месо и риба.

Здравословното им състояние се влошава едва след като променят хранителните си навици – при тях се появяват редица болести, а продължителността им на живот рязко намалява.

Причините за повечето заболявания се коренят в храната, която приемаме и в лошото храносмилане. Допълнително топлинната обработка на продуктите унищожава съдържащите се в тях ензими. Производството на ензими от организма намалява с възрастта, в резултат на травми, стрес и т.н.

Във всеки един момент в тялото ни работят милиони ензими, които поддържат жизнените ни функции, обновяват и предпазват организма ни от инфекции. По същество те са протеини, които имат функцията да катализират химичните реакции в човешкото тяло, като понякога ги ускоряват над 1000 пъти. Ензимите увеличават с 1300% броя на естествените клетки убийци и със 700% броя на макрофагите, стимулират отделянето на възрастни стволови клетки. Те улесняват протичането на биохимичните реакции в организма, участват в обмяната на веществата и помагат за детоксикацията на тялото.
Съществуват хиляди ензими и всеки един от тях има строго определена функция, свързана със смилането и усвояването на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите. Неправилната работа дори на един от около 2000-3000 ензима в тялото може да причини заболяване.

Ензимите се разделят на две основни групи и те са метаболитни и храносмилателни. Метаболитните ензими ни даряват с енергия, ускоряват протичането на химичните реакции, свързани със способността на организма да се изчиства от токсини. Те присъстват във всяка жива клетка и благодарение на тях можем да дишаме, да виждаме и чуваме, да мислим…

Храносмилателни ензими работят за усвояването на различните вещества, които приемаме с храната, за пълноценното й усвояване. Най-важните храносмилателни ензими са: 
• Амилаза, която разгражда скорбялата; 
• Липаза, която помага на тялото да разгражда мазнините; 
• Протеаза, която има способността да хидролизира протеини в киселинна среда; 
• Алфа-галактозидаза, която спомага за разграждането на сложни въглехидрати; 
• Лактаза, която спомага за разграждането на лактозата в млякото; 
• Целулаза, която разгражда целулозата; 
• Бромелаин, който подпомага цялостното храносмилане и усвояване на хранителните вещества; 
• Подтиска възпаленията, намалява отоците и действа изчистващо.

Особеното при ензимите е, че някои от тях се произвеждат от организма, а други той набавя единствено от определени сурови храни и това са пресните плодове и зеленчуци, накиснатите и покълналите ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и т.н.

Капацитетът на човешкото тяло за производството на ензими е ограничен и той се определя според нуждите му. При храненето ни с топлинно обработена храна, мазнини, млечни продукти, скорбяла организмът започва да произвежда прекалено много храносмилателни ензими. Това означава, че тялото ни ще има ограничен капацитет за производството на метаболитни ензими, което ще влоши здравето ни и ще намали жизнеспособността ни. Затова допълнителният прием на храносмилателни ензими към ежедневната ни храна е много важен.

Всички новини
Още актуални новини
ВИДЕО: Напомняйте на Вашите пациенти да приемат лекарствата си така, както са инструктирани …
ВИДЕО: Напомняйте на Вашите пациенти да приемат лекарствата си така, както са инструктирани …

Епизод 2 от кампанията на ИАЛ

22 ноември 2017
ВИДЕО: Чувствате се недобре след като сте взели лекарствата си?...
ВИДЕО: Чувствате се недобре след като сте взели лекарствата си?...

Епизод 1 от кампанията на ИАЛ

21 ноември 2017
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира онлайн кампания.
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира онлайн кампания.

Дайте своя принос употребата на лекарства да стане по-безопасна като съобщавате подозирани нежелани реакции

20 ноември 2017
Играй и спечели с Хербалор
Играй и спечели с Хербалор

Наградите са повече от страхотни!

15 ноември 2017
Акнето - причина №1 за посещение при дерматолог
Акнето - причина №1 за посещение при дерматолог

Кои са причините за неговата поява и как даминимизираме дискомфорта?

23 октомври 2017
Обява за куриер
Обява за куриер

При интерес от Ваша страна, пишете ни e-mail и ние ще Ви изпратим условията и документацията си.

19 октомври 2017
Новата серия на Eucerin® Dermo Pure – за по-чиста и гладка кожа
Новата серия на Eucerin® Dermo Pure – за по-чиста и гладка кожа

С новата серия DermoPure, Eucerin® представя нови и подобрени продукти за хора с кожа, склонна към акне

13 октомври 2017
Предпазване от грип. Възможно ли е?
Предпазване от грип. Възможно ли е?

Вижте нашите съвети!

04 октомври 2017
Да поговорим за ензимите
Да поговорим за ензимите

... и за полезните им действия!

03 октомври 2017
Най-полезните билки за стомах
Най-полезните билки за стомах

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители

02 октомври 2017
© Developed by CommerceLab
Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Полезно за потребителите

 

 
 
 

Харесайте Аптеки SUBRA

Ще получавате най-свежите оферти, промоции и новини!