Слънцезащита от Eucerin

03 май 2017

Представяне

 

Д-р Катя Паскова е сред първите специалисти, въвели естетичната дерматология в България. Завършва медицина в гр. Пловдив през 1989г. Д-р Паскова притежава редица специализации от цял свят, член e на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частно практикуващите дерматолози в България, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD) и е официален тренер на Allergan® за България.

Д-р Паскова е основател и ръководител на клиника „Дерма Вита” (линк към сайта), където повече от 15 години помага на хиляди пациенти. Клиниката инвестира в най-добрите технологии известни на световния пазар, а специалистите в нея посещават различни обучения, което гарантира високопрофесионална помощ на пациентите.

 

Ето как д-р Паскова коментира проблема с акнето и фотозащитата на акнеичната кожа през лятото.

dr. PaskovaАкнето е хроничен и упорит проблем, който засяга около 85% от хората през определен период от живота им. Акнето започва с повишено производство на себум (секрет на мастните жлези). Себумът заедно с клетките, които изграждат стената на жлезите запушват порите на кожата. Така бактериите, които нормално живеят на повърхността на кожата навлизат в порите, като използват за храна мастите в секрета. Като резултат настъпва различно по тежест възпаляване и зачервяване на кожата. То се развива в областите с повече мастни жлези, каквито са лицето, горната част на гърдите и гърба.

Лечението на акне е сложен, дълъг процес и се извършва от дерматолог. През последните години лазерните процедури заемат сериозно място сред терапевтичните възможности, наред с химичните пилинги и медикаменти.   

 

 

 

 

 

 

Акнето през лятото.

Основните фактори допринасящи за акнето през лятото са горещото време, влажният въздух, потенето и UV лъчите, които от една страна намаляват възпалението, но от друга прекомерното, изсушаващо действие на слънчевите лъчи върху кожата, води до повишено омазняване и поява на нови пъпки поради запушването на порите с мъртви рогови клетки. Като добавим и нанасянето на неподходящи слънцезащитни продукти, акнето се влошава.

Страдащите от акне знаят, че не всеки фотозацитен крем е благоприятен за тяхната кожа. Много често в опитите си да я предпазим от слънцето, с неподоходящите за нея продукти, всъщност я „запушваме” и това води до новообразуване на пъпки и комедони.

 

Как и кога да предпазим кожата през лятото?

 Хората с по-тъмен тен на кожата, обикновено не изгарят на слънцето, но това не означава, че трябва да пренебрегват защитата. Този тип кожа реагира на уврежданията с появата на петна (хиперпигментации), които често продължават с години.  Белезите в следствие на акне също се трансформират в пигментации. Има опасност при погрешна терапия проблемът да се засили. Затова използването на подходящ слънцезащитен крем по време на терапията е изключително важно.

Боледуването от акне нерядко оставя след себе си неприятни белези. Справянето с този проблем е възможно с помощта на васкуларни неаблативни лазери (линк към сайта - Третиране на белези от акне). Изборът на метод за третиране на белезите от акне се прави, като се вземат предвид големината на засегнатите зони, вида на белезите, типа кожа на пациента, времето, с което разполага за възстановяване и други фактори.

Важно е да знаете, че лечението на акне е изключително трудно и само лазерна терапия не е достатъчна. Само правилното ѝ комбиниране с медикаменти и процедури съобразени с вида заболяване ще доведе до добри и бързи резултати. Не предприемайте самолечение, това може да влоши заболяването.

Ако в момента сте подложени на лазерна терапия за лечение на акне или белези от акне, използването на фотозащитен крем, изписан от вашия дерматолог, е задължително!

В случай че имате кожа от по-мазен тип, но държите да се грижите адекватно за нея и да я предпазите от стреене, то ежедневната употреба на слънцезащитен продукт е наложителна. Тук подбора на фотозащитен крем е изключително важен, той не трябва да засилва омазняването, което би предизвикало акне. Консултацията с дерматолог ще ви помогне да изберете подходящия за вашия тип кожа продукт.

 

Как да избера подходящ слънцезащитен продукт при акнеична кожа?

Избягвайте ароматизираните и плътни консистенции, които дразнят и запушват порите. Когато избирате слънцезащитен продукт, купете този, на чийто етикет пише некомедогенен. Доверявайте се на марки, които са клинично тествани. Няма гаранция, че фотозащитния крем няма да предизвика влошаване на акнето или появата му. Затова е важно изборът му да бъде комбиниран с други медикаменти и коментиран със специалист.

На пазара вече се предлагат марки фотозащитен крем, които освен търсения ефект на защита,  са съобразени и с нуждите на потребителя. Използването на съставки за премахване на излишната „лъскавина” по кожата ѝ придават матов ефект, без усещане за лепкавина и излишно омазняване.

Учените от Eucerin използваха експертните си познания в областта на фотозащитата и грижата за кожата, за да разработят слънцезащитен продукт специално за нуждите на мазната и акнеична кожа. Резултатът е ултра леката гел-крем текстура на Eucerin® Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face SPF 30 и 50+. Двата продукта съдържат ефикасни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването. Тя е уникална комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му . Формулите осигуряват моментално и дълготрайно матиране на кожата.

 

 Eucerin SUN care

Eucerin® Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face с фактор SPF 30 и 50+.

50 мл.

 

Ако имате чувствителна кожа, добре е да изберете минерален слънцезащитен продукт, в чийто състав се включват само цинков оксид или титаниев диоксид (или и двете) като активна съставка. При тях вероятността да причинят дразнене е по-малка от химическите слънцезащитни продукти, които съдържат оксибензон например.

 

В заключение: Защитата от UV лъчите е важна и не трябва да бъде пренебрегвана. Бъдете внимателни, когато излагате кожата си на слънце! Нанасяйте достатъчно количество слънцезащитен крем, като не пропускате ушните миди, врата и деколтето. Не забравайте,че склонната към акне кожа е особено податлива на слънчеви увреждания. За да избегнете влошаване на състоянието ѝ се допитайте до лекуващия дерматолог, който да ви помогне да изберете най-подходящия слънцезащитен продукт, съобразен с цялостната ви терапия. 

 

Всички новини
Още актуални новини
Само с една отлична почивка ще имате повече серотонин!
Само с една отлична почивка ще имате повече серотонин!

Не само желана, но и нужна!

21 август 2017
Няколко неща за очите, които едва ли знаете...
Няколко неща за очите, които едва ли знаете...

Очите са огледало на човешката душа. Вижте няколко любопитни факта за тях!

07 август 2017
Усмивка през лятото
Усмивка през лятото

Поддържането на добра устна хигиена е част от грижата за чувствителните зъби.

26 юли 2017
Обилно изпотяване и хиперхидроза - причини, симптоми и решения
Обилно изпотяване и хиперхидроза - причини, симптоми и решения

Страдам ли от обилно изпотяване или хиперхидроза?

15 юни 2017
Защита срещу слънчевите алергии през лятото
Защита срещу слънчевите алергии през лятото

Ефикасно решение срещу слънчевите алергии от Eucerin®

01 юни 2017
Грижа за косата през най-слънчевия сезон
Грижа за косата през най-слънчевия сезон

Предлагаме Ви няколко прости стъпки, с които косата да изглежда перфектно и през лятото.

22 май 2017
Грижа за устните през лятото
Грижа за устните през лятото

Често остават пренебрегнати, а това е сериозна грешка...

19 май 2017
Как да се радваме на слънцето без риск – десет златни правила.
Как да се радваме на слънцето без риск – десет златни правила.

Напомняме какво е важно преди и докато сме изложени на слънце.

15 май 2017
Слънце за здраве и красота !
Слънце за здраве и красота !

Всичко, което трябва да знаем за слънцезащитата

10 май 2017
Слънцезащита от Eucerin
Слънцезащита от Eucerin

Д-р Паскова е дала съвети на хиляди пациенти

03 май 2017
© Developed by CommerceLab
Абонирайте се за нашия електронен бюлетин