Слънце за здраве и красота !

10 май 2017

Лятото идва ! Всеки от нас иска да е с перфектен тен и здрава кожа.Слънцето повишава настроението , тонизира ни и позволява на нашият организъм да синтезира витамин D , който ни е необходим за да усвояваме  калций. Също така подпомага секрецията на мелатонин , хормона на благоденствието.Това е положителната страна , но нека се запознаем и с нейната протиповоложност.

Негативното влияние на слънцето  е много неблагоприятно за нашата кожа.

Продължителното излагане на слънце може да има пагубни ефекти както за кожата ни , така и за нашето здраве. В отговор на това ни е необходима ефективна защита от слънчевите лъчения  , която да е е адаптирана в зависимост от степентта на интензивност и радиация , както и от типа кожа.

По специални изисквания към слънчева защита  има детската кожа, наранената или увредена кожа , чиито белези могат да се пигментират изложени на слънце.

Защо задължително трябва да се предпазваме от слънце ?

Слънчевите лъчения могат да имат  разрушителни  ефекти върху кожата , които варират от слънчево изгаряне до състаряване на кожата и рак.Продължителното излагане на слънце е една от водещите причини за рак на кожата .Не трябва да подценяваме и другите неблагоприятни последици от слънчевото облъчване като слънчасване , топлинен удар , фоточувствителност , възпаление на очите и слънчеви алергии.

Добре е да знаем ,че  съществуват два типа лъчи – UVA и UVB

1)UVA проникват в по – голяма дълбочина .Те ускоряват стареенето на кожата и могат да предизвикат поява на алергии или проблеми с пигментацията.

2)UVB по-голяма част от тях се спират от епидермиса и много малка част достига до дермата.Те  карат кожата ни да придобива тен  и болезнените слънчеви изгаряния . UVB лъчите представляват една естествена аларма , която ни сигнализира , че кожата ни  е била прекомерно облъчена.

 

 6 ефикасни и лесни стъпки , които всеки от нас може да приложи за да се радва на слънчевите лъчи.

 1.      Избягвайте слънцето между 12 и 16 часа! В тези часове слънчевите лъчи са най-активни и най-опасни за здравето ни.

2.      Носете винаги слънчеви очила с UV защита! Не лишавайте и децата си си от такива очила.

3.      Пазете бебето и малките деца защитени от слънцето! Кожата на бебетата и малките деца най-малко под 3 години е изключително фина и чувствителна на вредното лъчение. Затова те не бива да се излагат на директна слънчева светлина дори и в останалите часове на деня! Препоръчително е за тях слънцезащитният крем да бъде с минерален екран.

4.      Само нанасянето на слънцезащитен крем не е достатъчно за ефективната защита от слънцето. Затова не забравяйте подходящите дрехи – светли на цвят и от естествена материя и шапка с широка периферия. Доказано е, че те осигуряват най-добрата защита срещу UV лъчите. Това правило с особена сила се отнася за най-малките!

5.      Не излизайте навън или на плаж без слънцезащитен крем! Той трябва да се нанася често, за да се поддържа нивото на защита (на всеки 2- 3  часа). Слънцезащитният продукт подберете внимателно. Важно правило е да се уверите, че той защитава както от UVB, така и от UVA лъчите. Не забравяйте да го нанасяте винаги след къпане или след подсушаване. За децата си винаги избирайте слънцезащитен продукт с водоустойчива формула! Преди влизане във вода той ще предпази детската кожа, която е особено податлива на изгаряне под водата. За да получите нивото на защита, което е отбелязано на опаковката, нанасяйте достатъчно количество – колкото орехче за зоните на лицето, и колкото 2 ореха за всяка останала зона от тялото. За децата най-добрата защита е фактор 50+.

6.      След плаж не забравяйте да се погрижите за кожата си – нанасяйте успокояващ крем за след слънце.

Нужно  е да защитаваме кожата си не само  на плажа, а в града.

 Необходима е защита на кожата, както на морския бряг, така и в планината, а също и в градски условия, защото UVA и UVB лъчите преминават през облаците, през стъклата на нашите коли, прозорците и др. UVB лъчите причиняват 50 до 100 генни мутации в секунда, когато кожата е изложена на силно слънце. Имунната система веднага ги "коригира". В градски условия е необходимо да се използват фотозащитни средства: кремове, флуиди, лосиони и др., според типа кожа.

 Какво да правим, ако прекалим със слънцето, кожата се зачерви и има болка?

След излагане на слънце, може да има различна реакция на кожата, в зависимост от фототипа, времето на експозиция и прилагането на фотозащитни продукти. Ако се наблюдава само зачервяване (еритема)  на кожата, могат да се използват например продукти, съдържащи пантенол. Ако освен еритема има и мехури се налага лечение от дерматолог. Не трябва да се достига до това състояние, защото кожата " помни" и след години поради кумулативния ефект се развива рак на кожата. Натрупването на "некоригирани" мутации в клетките може да доведе до развитие на немеланомен рак на кожата в по-късна възраст.

                                                                                        

Нека сме добре защитени и да се радваме на слънцето! Изберете подходящите продукти :

 

 

 

 

Всички новини
Още актуални новини
Обява за фирма - партньор
Обява за фирма - партньор

За участие в избор на изпълнител за предоставяне, монтиране и поддръжка и следгаранционно обслужване на баркод четци

12 октомври 2018
Семинар - среща със стажуващи при нас
Семинар - среща със стажуващи при нас

Бъдещи специалисти по фармация!

01 октомври 2018
Новооткрита аптека в София, кв.Младост 3
Новооткрита аптека в София, кв.Младост 3

София, кв. Младост 3, срещу блок 321, супермаркет Фантастико!
Заповядайте!

31 август 2018
Печеливши от
Печеливши от "Играй с Repelex от Биотрейд"

Вижте тук спечелилите от играта до тук!

16 август 2018
Печеливши от играта на Australian Gold
Печеливши от играта на Australian Gold

Вижте спечелилите тук!

06 август 2018
Печеливши от играта на LIFE FORMULA
Печеливши от играта на LIFE FORMULA

Вижте дали сте сред спечелилите!

10 юли 2018
Пълни условия на играта ни с Australian Gold
Пълни условия на играта ни с Australian Gold
10 юли 2018
Супер игра на LIFE FORMULA
Супер игра на LIFE FORMULA

Отговори и спечели!

03 юли 2018
Обновихме правилата за защита на личните данни!
Обновихме правилата за защита на личните данни!

Запознайте се с новите ни правила и политики!

25 май 2018
Подари усмивка за 1-ви юни!
Подари усмивка за 1-ви юни!

И може да участвате в томболата ни за стотици награди!

23 май 2018
© Developed by CommerceLab