30.12.2020

Традицията повелява „Да се чукнем за здраве“. По празници обаче често забравяме задръжките и с всяко следващо „Наздраве!“ се отдалечаваме от „здравословните“ количества, превръщайки забавата в истински маратон по пиене. Следват махмурлук, проблеми със стомаха, главоболие, а не рядко и алкохолно натравяне, което ни отвежда в токсикологията. За да не се стига до там и да посрещнем Нова Година в компанията на добри приятели, а не на болничния персонал, ви предлагаме проверена рецепта за алкохолна употреба без последствия.

 

ВНИМАВАЙТЕ С ЕТИЛОВИЯ АЛКОХОЛ


Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.

 

В малки количества алкохолът не води до сериозни проблеми, но това не бива да ни успокоява. В нашия организъм не съществува физиологичен биохимичен процес, който да произвежда или да изисква производството на етилов алкохол, т.е. той се явава съвършено чужд за тялото ни елемент. Друго негово свойство е, че той е с много ниска остра токсичност и на практика системите в тялото ни не го „регистрират“ веднага. И точно това го прави опасен. Специалистите наричат етиловия алкохол „уникална отрова“, защото започва да действа от първата глътка, но ефектът му се проявява след часове, при това може да бъде и опасен за живота.

 

Проблемът е, че алкохолът не спира действието си, когато спрем да пием. Напротив, опиването продължава дълго след приема на последната чаша и обикновено сериозно преминава обществено приемливите норми за весело прекарване. Дори съвременната фармация трудно успява да повлияе на физиологичните процеси в организма след приема на алкохол. Учените отдавна изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен отговор на най-любопитния въпрос:

ИМА ЛИ „ЗДРАВОСЛОВНИ“ КОЛИЧЕСТВА?


В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки.

 

Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 грама на литър, влошава представянето при различните психофизиологични тестове, споделят учените. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 грама на литър се преследва от закона, а при над 1.2 грама на литър се търпи и наказателна отговорност, отбелязват специалистите.

 

И все пак, ефектите върху организма от приема на различни количества алкохол, са ясно класифицирани и могат да се ползват за ориентир. Предлагаме ви наблюденията на д-р Елена Кабакчиева – Георгиева, редовен докторант към Катедрата по нервни болести на Медицински университет – София. 

 

 • Консумация на 1-2 алкохолни единици (0,5-1л. бира или 25-50мг твърд алкохол):
  • Ускоряване на сърдечния пулс и разширяване на кръвоносните съдове;
  • Усещане за благополучие, топлина, социално добруване;

 

 • Консумация на 4-6 алкохолни единици (2-3л. бира или 100-150мг твърд алкохол):
  • Нарушава се възможността за вземане на решения и разсъдливостта, при което поведението става по-необмислено, безразсъдно и дръзко;
  • Появява се замаяност;
  • Нарушава се координацията на движенията и се забавят реакциите;

 

 • Консумация на 8-9 алкохолни единици (около 4л. бира или 200 мг твърд алкохол):
  • Съществено се забавят реакциите;
  • Говорът се провлачва;
  • Започва да се губи фокусът на зрението;
  • Черният дроб не може да преработи количеството алкохол и вероятността от поява на махмурлук на утрешния ден е висока. Спирането на алкохолната консумация в този стадий е силно препоръчително.

 

 • Консумация на 10-12 алкохолни единици (около 5-6л. бира или 250-300мг. твърд алкохол):
  • Координацията е значително нарушена, което увеличава рика от настъпване на инцидент;
  • Походката е клатушкаща, с невъзможност за стабилно стоене в изправено положение;
  • Поява на сънливост или замаяност;
  • Може да се появи нужда от по-често ходене до тоалетната по малка нужда;
  • Може да се появи гадене, повръщане, диария или стомашно неразположение;
  • Организмът е деходратиран, което може да стане причина за поява на силно главоболие сутринта.

 

 • Консумация на повече от 12 алкохолни единици (над 6л. бира или 300 мг твърд алкохол):
  • Увеличава се рискът от настъпване на алкохолно натравяне, особено ако количеството е прието в кратък период от време;
  • Може да настъпи нарушение в дишането, сърдечната честота;
  • Риск от загуба на съзнание.

 

И накрая едно важно предупреждение – консумацията на големи количеста алкохол за кратък срок от време и на празен стомах може да доведе и до поява на „черни петна” в паметта.

 

 

ОСИГУРЕТЕ СИ ВРЕМЕ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
 

Основен проблем в Коледно-Новогодишния период е, че празниците се сливат без време за изтрезняване. В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон.

 

Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали. Проблемът е, че те развиват толеранс към алкохола и за да постигнат желания „опияняващ“ ефект, се нуждаят от все по-големи количества.

 

Нещата стават наистина сериозни и опасни, когато се появи т. нар. абстинентен синдром. Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол. Например, за да не треперят ръцете, за да сме спокойни, за да се концентрираме, за да можем да заспим ...

 

Ето защо специалистите съветват да броим чашите си и да не си позволяваме да стигаме до състоние, в което не можем да се контролираме. И дори споделят с нас своята „тайна“.

 

РЕЦЕПТА ЗА ПРАВИЛНО ПИЕНЕ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ

 

Тя задължително включва качествен алкохол, добро мезе и адекватно разреждане с вода по правилото 1:1 – една чаша вино и поне една чаша вода след нея. Разбира се, купонът е немислим без приятна компания, много смях и танци между питиетата. Осигурете си време за изтрезняване и не си лягайте със замаглено съзнание, за да нямате главоболие на сутринта, съветват специалистите.

 

Ние се присъединяваме към тях и казваме едно разумно „Наздраве!“ с пожелание за весело посрещане на новата 2021 година от целия екип на „Здравен портал“.