25.06.2019

..и за полезните им действия..

Задавали ли сте си някога въпроса кои са причините за отличното здраве на ескимосите? Факт е, че поколения гренландски ескимоси не страдат от редица познати на съвременното ни общество болести като високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, рак, камъни в бъбреците и т.н., преди да започнат да се хранят с термично обработена храна. Наименованието им произлиза от думата „ескимасен“, с която индианците назовавали северните си съседи и означава „хора, които ядат сурово месо“. Поколения гренландски ескимоси се хранят изключително със сурово месо и риба.

Здравословното им състояние се влошава едва след като променят хранителните си навици – при тях се появяват редица болести, а продължителността им на живот рязко намалява.

Причините за повечето заболявания се коренят в храната, която приемаме и в лошото храносмилане. Допълнително топлинната обработка на продуктите унищожава съдържащите се в тях ензими. Производството на ензими от организма намалява с възрастта, в резултат на травми, стрес и т.н.

Във всеки един момент в тялото ни работят милиони ензими, които поддържат жизнените ни функции, обновяват и предпазват организма ни от инфекции. По същество те са протеини, които имат функцията да катализират химичните реакции в човешкото тяло, като понякога ги ускоряват над 1000 пъти. Ензимите увеличават с 1300% броя на естествените клетки убийци и със 700% броя на макрофагите, стимулират отделянето на възрастни стволови клетки. Те улесняват протичането на биохимичните реакции в организма, участват в обмяната на веществата и помагат за детоксикацията на тялото.
Съществуват хиляди ензими и всеки един от тях има строго определена функция, свързана със смилането и усвояването на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите. Неправилната работа дори на един от около 2000-3000 ензима в тялото може да причини заболяване.

Ензимите се разделят на две основни групи и те са метаболитни и храносмилателни. Метаболитните ензими ни даряват с енергия, ускоряват протичането на химичните реакции, свързани със способността на организма да се изчиства от токсини. Те присъстват във всяка жива клетка и благодарение на тях можем да дишаме, да виждаме и чуваме, да мислим…

Храносмилателни ензими работят за усвояването на различните вещества, които приемаме с храната, за пълноценното й усвояване. Най-важните храносмилателни ензими са: 

  • Амилаза, която разгражда скорбялата; 
  • Липаза, която помага на тялото да разгражда мазнините; 
  • Протеаза, която има способността да хидролизира протеини в киселинна среда; 
  • Алфа-галактозидаза, която спомага за разграждането на сложни въглехидрати; 
  • Лактаза, която спомага за разграждането на лактозата в млякото; 
  • Целулаза, която разгражда целулозата; 
  • Бромелаин, който подпомага цялостното храносмилане и усвояване на хранителните вещества; 
  • Подтиска възпаленията, намалява отоците и действа изчистващо.


Особеното при ензимите е, че някои от тях се произвеждат от организма, а други той набавя единствено от определени сурови храни и това са пресните плодове и зеленчуци, накиснатите и покълналите ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и т.н.

Капацитетът на човешкото тяло за производството на ензими е ограничен и той се определя според нуждите му. При храненето ни с топлинно обработена храна, мазнини, млечни продукти, скорбяла организмът започва да произвежда прекалено много храносмилателни ензими. Това означава, че тялото ни ще има ограничен капацитет за производството на метаболитни ензими, което ще влоши здравето ни и ще намали жизнеспособността ни. Затова допълнителният прием на храносмилателни ензими към ежедневната ни храна е много важен.