30.04.2019

Какво причинява тъмните петна по кожата и как мога да ги намаля

Неравномерната пигментация на кожата (или „хиперпигментация”, както често се нарича) е често срещано кожно оплакване. Често се появяват тъмни петна – познати като старчески петна или слънчеви петна – или по-големи тъмни зони, по лицето, ръцете и други части от тялото, които са редовно изложени на слънце. Тази статия описва различните видове хиперпигментации и обяснява причините са тях. Ще видим как може да предотвратите хиперпигментациите, както и какви стъпки може да предприемете, за да намалите тъмните петна или зони след тяхната поява.

 

Какво представляват хиперпигментациите и кои са различните видове?

Хиперпигментации е терминът, използван за описание на области с неравномерна пигментация по кожата.

Хиперпигментациите се проявяват под формата на тъмни зони или петна по кожата, които придават неравномерен цвят на кожата. Петната са познати като старчески петна или слънчеви петна, а хиперпигментациите са и в основата на състояния като мелазма и постинфламаторна хиперпигментация.

Хората с тъмна кожа обикновено са по-засегнати от хиперпигментация от тези с по-светъл цвят на кожата, тъй като пигментацията се проявява повече при тъмната кожа.

 

Хиперпигментации: старчески петна

Пигментните петна, например старчески петна (които са познати още като слънчеви петна) се причиняват от излагане на слънце. Поради тази причина, те се появяват основно по части от тялото, които са често изложени на слънце, като лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. Може да прочетете повече за това какво ги причинява и как да ги намалите в Какво причинява старческите петна и как мога да ги намаля?


Хиперпигментации: мелазма

Позната още като хлоазма, мелазмата е състояние, при което се развиват големи области с хиперпигментации, основно по лицето.

Макар че може да засегне както мъже, така и жени, мелазмата е най-често срещана при жените и се счита, че се причинява от промени в хормоналните нива. Мелазма се появява при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, приемащи орални контрацептиви1 и понякога се нарича „маската на бременността”.


Хиперпигментации: постинфламаторна хиперпигментация

Постинфламаторна хиперпигментация се образува, когато дадено нараняване на кожата зарасне и остави след себе си плоска обезцветена повърхност. Често срещана е сред страдащите от акне, а може да се причини и от козметични процедури като дермабразио, лазерна терапия и химичен пилинг.

 

 

Има други фактори, които могат да причинят потъмняване на области от кожата – например белези, родилни петна, слънчеви или актични кератози и рак на кожата – но те не се считат за разновидности на хиперпигментациите.

 

Какво предизвиква и/или причинява хиперпигментации?


Излагане на слънце и хиперпигментации

Излагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментациите, тъй като слънчевата светлина е тази, която предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, като ви предпазва от вредните UV лъчи – затова потъмнявате на слънце. Прекомерното излагане на слънце, обаче, може да наруши този процес, като доведе до хиперпигментации.

След първоначалната поява на тъмни петна слънцето може да влоши проблема, като направи съществуващите старчески петна (или слънчеви петна), мелазма или постинфламаторна хиперпигментация още по-тъмни.

 

Хиперпигментации и хормони

Хормоналните влияния са основната причина за конкретен вид хиперпигментация, известна като мелазма или хлоазма. Тя е особено често срещана сред жените и се счита, че се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират свръхпроизводството на меланин при излагане на кожата на слънце.

Хиперпигментациите могат да бъдат и страничен ефект на някои хормонални терапии.

 

Хиперпигментация и стареене

С напредване на възрастта броят на произвеждащите меланин клетки (познати като меланоцити) намалява, но оставащите нарастват по размер и са по-концентрирано разположени. Тези физиологични промени обясняват увеличаването на старческите петна след 40-годишна възраст.

 

Хиперпигментации, нараняване и възпаление на кожата

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява след нараняване или възпаление на кожата, например: порязване, изгаряне, излагане на химични вещества, акне, Атопичен дерматит или Псориазис. След зарастване на раната кожата е по-тъмна.

 

Хиперпигментации, заболявания и медикаменти

Хиперпигментацията може да бъде симптом на определени болести, като автоимунни и стомашно-чревни заболявания, нарушения на метаболизма и недостиг на витамини.

Тя може да бъде предизвикана и от прием на определени медикаменти, като лекарства за химиотерапия, антибиотици, медикаменти за третиране на малария и припадъци.