12.01.2021

Белите снежинки, кацнали в косите, изглеждат чаровно през зимата, но поставят косата пред сериозно изпитание. Ниските температури са не по-малко вредни и опасни от горещините и, колкото и парадоксално да звучи, имат почти същото негативно влияние, както и силните слънчеви лъчи през лятото - изсмукват влажността от косъма и го правят податлив на начупване и различни други увреждания. Ето защо най-важната ви задача през зимата е да не позволявате косата ви да изсъхва.

 

Водата – приятел и враг

Мократа коса не означава овлажнена коса! Не се заблуждавайте, че с често къпане и миене ще й осигурите комфорт и здраве. Точно обратното! Водата изтощава косъма, дехидратира скалпа и прави косата податлива на накъсване, падане и цъфтеж. За да не се стига до там, специалистите препоръчват през зимата този вид хигиена и разкрасяване да се сведе до едно-две измивания седмично.

В никакъв случай не ползвайте гореща вода! „Напарването“ в банята е истинско удоволствие в студените дни, но е пагубно за косата, защото унищожава естествения й защитен слой. По-добре си вземете гореща вана, без да мокрите косата, а след това измийте само нея с хладка вода. Буквално преди да спрете душа пък направете водата студена – по този начин запечатвате външния слой (кутикула) на косъма, което го прави по-защитен.  

Друг много важен съвет е да не излизате с мокра коса навън. Ниските температури могат да предизвикат микроизмръзване, което уврежда косъма в дълбочина, а възстановяването е бавно и трудно. Освен това е твърде вероятно да се сдобиете с неприятна настинка точно в сезона на грипа.

 

Забравете сешоара и машата

Суетата ще ви изиграе лоша шега през зимата, затова забравете за нея. Дори да успеете да си направите най-яката прическа и да я „запечатате“ с най-силния стилизиращ продукт, тя ще остане на главата ви до първата снижинка или капка дъжд. Само 5 мин. в мъгла са достатъчни за втечняването на всеки лак или гел, а при минусови температури е немислимо да излезете навън без шапка. При толкова неблагоприятни условия не си губете времето и нервите да изправяте косата си с маша или да я навивате със сешоар. И тя ще ви бъде благодарна!

Всеизвестен факт е, че горещият въздух дехидратира косъма и не само отстранява влагата от него, но също така го изсушава повече от необходимото. Освен това „прегарането“ уврежда и основата на косъма в зоната на фоликула. В резултат косата започва лесно да се къса, а краищата й да се цепят. Съветът на специалистите е след баня да я оставяте да изсъхва сама на стайна температура. Другият вариант е да се сдобиете със сешоар, който поддържа „режим на охлаждане“ и задължително да напръсквате косата със защитен спрей преди да я третирате.  

Ако все пак държите да имате прическа, спрете се на някой от „зимните“ варианти, за които няма да ви е необходима гореща преса. Направете си кок, вържете си опашка, сплетете си плитка, а защо не и две. Така хем ще сте красиви, хем ще запазите и здравето на косата си.

 

Обличайте не само тялото

Най-ефективният начин да предпазите косата си от студа през зимата е да я сгреете с топлината на тялото си. За целта сплетете дългата коса на плитка и я пъхнете под палтото си или я вдигнете на кок и я покрийте със шапка или шал. По този начин гарантирано ще й осигурите защита, дори в най-студените дни.

Проблем могат да ви създадат единствено вълнените шапки и пуловери, тъй като триенето в тях създава статично електричество. То от своя страна е враг на всеки косъм, защото води до пресушаване и е главният виновник за т. нар. цъфтеж на косата. За да елиминирате неприятните последствия от триенето, може да увивате косата си в сатенен шал преди да я пъхнете под палтото. Друг вариант е да пришиете коприна от вътрешната страна на всички зимни шапки у дома.   

 

„Зимна“ козметика на помощ

Шампоанът и балсамът, които ползвате през лятото не са подходящи за студените месеци и обратно. На пазара се предлагат достатъчно продукти, специално създадени, за да овлажняват косата и да я защитават от ниските температури. Лесно ще ги разпознаете по отличителния знак „winter care“ (в превод „зимна грижа“).

Основният съвет на специалистите е да ползвате овлажняващи продукти, които действат не само локално на косъма, но също и на кожата на главата. Причината е, че неконтролираното пресушаване на косата и скалпа забавя секрецията на себум и води до появата на пърход, а в последствие и на по-сериозен косопад. Препоръчва се също да се снабдите с овлажнител на маслена основа, тъй като той се изпарява по-бавно и предпазва структурата на косъма.

Добре е също така поне веднъж седмично да нанасяте дълбоко хидратираща и подхранваща маска. Почти задължително е да обогатите козметиката си с естествени масла. Добавянето на няколко капки етерично масло към шампоана не само омекотява косъма, но също така възстанови гладкостта му и го предпазва от допълнителна загуба на вода. Боядисаните коси е добре да се мият с шампоани без сулфати, защото те запазват цвета по-дълго и елиминират необходимостта от често повтаряне на процедурата, особено през зимата.

За косата може да се погрижите и през нощта, докато спите, ако ползвате подхранващ серум или масло. Най-добър ефект през зимата има аргановото масло, с което можете да масажирате скалпа и преди третиране със сешоар.

Срещу статичното електричество пък можете да се борите с балсам без отмиване, който се нанася след седмичната баня.