20.01.2021

Колко пъти сте стояли пред щанда с аксесоари за коса в опит да изберете правилната четка или гребен за сресване и оформяне? А колко пъти наистина сте успявали в избора?

В най-общия случай жените разпознават няколко вида продукти – обикновен гребен, гребен за топиране, четка за разресване и четка за къдрици. В действителност обаче възможностите да се грижим за косата си в домашни условия са далеч по-големи.

Изборът на четка или гребен зависи най-вече от предназначението, както и от вида на косата, за която ще се ползват. За ваше удобство събрахме на едно място най-употребяваните продукти, чиято цел не е само да ви срешат.

 

Без повече скубане!

Неприятното усещане от дърпането в опит да разрешете заплетената си коса отдавна е отживелица. Причината е, че съвременните аксесоари за коса се произвеждат така, че да се грижат за здравината на всеки косъм, без да го начупват или отделят от скалпа.

Четките, които не скубят, имат широка основа и множество гъвкави зъбци, разположени на разстояние едни от други. Те са идеални за подреждане на заплетени връхчета, както и за приглаждане. Ако имате права или тънка коса, това е вашата четка, защото ще сложи всеки косъм на мястото му и ще ви гарантира истинска огледална повърхност. Не е подходяща обаче за къдрави и твърде гъсти коси.

 

В името на комфорта!

За оформяне на косата след баня и разресване можете да ползвате и т. нар. четки тип скелет. Лесно ще ги разпознаете по широките процепи, разположени в основата им. Те позволяват на горещия въздух от сешоара да преминава свободно, без да се задържа, което пази косата от прегряване. Освен това съвременните четки са устойчиви на нагряване и не променят температурата си при употреба със сешоар. По този начин не нараняват косъма и го пазят от увреждания. Препоръчват се на хора с тънки и чупливи коси.

Плоските четки са изключително подходящи за ежедневна употреба, защото не само разресват косата, но имат също и масажни свойства. Малките твърди топчета по върховете на зъбците нежно разтриват скалпа, подобряват кръвообръщението, като по този начин се грижат за здравето на цялата глава.

 

За да имате коса на вълни

Ефектът „море в косите“ се постига лесно със сешоар и кръгла четка. Ако искате истински вълни, изберете голяма кръгла четка с широк диаметър. Ако предпочитате нежните малки къдрици обаче, ползвайте същата, но с по-малък диаметър. Но не забравяйте да ползвате термозащитен спрей.

 

 

Задължително оформяйте косата, когато е напълно изсушена, за да я предпазите от увреждане. Кръглите четки обикновено са с метално или керамично покритие, което се нагрява допълнително от горещата струя на сешоара и може буквално да изгори мократа коса. Както знаете, тя е най-чувствителна и податлива на накъсване, затова специалистите препоръчват първо добре да я изсушите и чак тогава да я подлагате на разкрасителни процедури.

 

Приятелят на къдравелките

Ако имате къдрава коса, единственият шанс да я разрешите и подредите без проблеми, е гребенът с редки зъбци. Къдравата коса се оформя веднага след баня, а едрият гребен е пригоден именно за работа с мокра коса, защото не я наранява. Може да се използва и директно под душа.

Специалистите препоръчват да разплитате косата отдолу нагоре – първо краищата, а след това да движите гребена по дължината на косъма. По този начин предотвратявате допълнителни заплитания и накъсвания, а освен това косата няма да има изтощен вид, когато я изсушите след банята.

 

Прически с гребен

Професионалното стилизиране на косата в домашни условия не е трудно, стига да имате достатъчно желание и подходящите „инструменти“ за целта. Финното разресване и отделянето на тънки кичури се прави със също така финни и тънки гребени, с издължени и заострени краища. С тяхна помощ можете да разделите косата си на идеален път или да оформите перфектен зиг-заг.

Изпълзват се също така за тупиране и придаване на обем в основата на корените, за да оформите желаната прическа. Предлагат се и мидели с естествен косъм, вместо зъбци, тъй като са подходящи за приглаждане на тупираната коса. Този вид гребени не се препоръчват единствено за хора с къдрави и много тънки коси, тъй като те са по-чувствителни на дърпане.    

Материалите също са важни

В производството на аксесоари за коса се ползват синтетични материали, метални и керамични покрития, дърво, силикон, естествени жинотински косми (четина, най-често от глиган) и все по-рядко пластмаса. По правило, колкото по-естествен е материалът, толкова по-защитена е и самата коса.  

Най-добрият избор в това отношение са четките с естествен косъм от глиган. Те са изключително меки и нежни към косата, а основното им предимство е, че съомяват да разнесат пълноценно естествените масла от скалпа по цялата дължина на косъма. По този начин спомагат за по-доброто естествено подхранване на косата. Когато са поставени на четки с широка основа, са предначначени за прави и гъсти коси или за коси с по-твърд косъм. Дървените кръгли четки с естествен косъм пък пазят косата от изгаряне при сушене и оформяне, защото не се нагряват допълнително от горещата струя въздух.

Четките със силиконови или синтетични зъбци също щадят косата, защото създават по-малко статично електричество. А, както е известно, то създава не само дискомфорт, но и уврежда структурата на косъма. Наелектризираната коса по-лесно се чупи и е податлива на „цъфтене“. Силиконовите зъбци обаче преминават нежно по продължението на косъма и безопасно разресват и най-заплетената коса.   

Писъкът на модата в момента са четките, устойчиви на нагряване, както и продуктите с допълнителни екстри. Такива са, например, плоските четки от синтетичен материал с ергономична форма и меки силиконови зъбци. Те обединяват свойствата на няколко различни продукта в един и са универсално решение за прави и къдрави коси. Използват се за разресване и приглаждане, за подреждане и оформяне на мокра коса, както и за нанасяне на балсами и подхранващи масла по продължение на цялата коса.  

Друга иновация е, че производителите влагат арганово масло и кератин в „топчиците“ на върха на зъбците. Те се отделят постепенно при ресане, като по този начин подхранват косата и скалпа.