21.12.2020

Ако искате да отгледате здраво бебе, не го дръжте затворено у дома. Този ценен съвет на специалистите е в сила целогодишно, дори и през студените месеци. Зимата е прекрасен сезон за разходки, дори за най-малките, защото поддържа тонуса, закалява организма и гарантира здравето им в бъдеще. Затова, грабвайте шапките и ръкавиците, обличайте якетата и бягайте навън. Разбира се, без да забравяте козметиката, която пази бебешката кожа от студа.  

КОЗМЕТИКАТА КАТО „ДРЕШКА“

Според специалистите здравата детска кожа не е по-чувствителна през зимата, отколкото през топлото време. По-ниските температури, студеният вятър и влагата обаче са способни да я раздразнят или изсушат, което в повечето случаи провокира зачервявания и сърбящи обривчета по откритите части. За да спестите този дискомфорт на своя мъник, педиатрите препоръчват не само топли дрехи за навън, но и специално „облекло за кожата“.

Зимната козметика за бебето създава нещо като филм върху нежната кожа и действа като „дрешка“, която предпазва от неблагоприятните външни условия. Нанасянето на тънък слой крем преди всяко излизане е задължително, тъй като в най-ранна детска възраст кожата все още не може да изпълнява пълноценно своята защитна и бариерна функция. Причината е, че епидермисът, който е най-външният слой на кожата, е с 20% по-тънък при децата, отколкото при възрастните. Това улеснява значително не само овлажняването на клетките, но също така и дехидратацията им.

Друго съществено за детското кожа е, че липидите са с по-ниско съдържание. Няколко седмици след раждането мастните жлези спират своята активност и не произвеждат себум. Всичко това обяснява по-сухата и чувствителна бебешка и детска кожа. А когато т. нар. водно-липидна мантия се наруши, през кожата много по-лесно проникват всякакви микроорганизми и алергенни фактори, които могат да доведат до болестен процес, обясняват специалистите.  

 

ХИДРАТАЦИЯ СРЕЩУ СТУДА

Всички продукти със свойството да овлажняват и омазняват чувствителната бебешка кожа са добро решение при зимните разходки. В първите месеци след раждането педиатрите препоръчват да се ползват естествени продукти, като зехтин или кокосово масло, а след това - подходяща хипоалергенна козметика.

Добре е всички кремове и лосиони, включително и шампоаните за баня, да бъдат на основата на растителни масла. Подходящи са препаратите, богати на омега 6-мастни киселини, както и тези, които съдържат масло от вечерна иглика, масло от гроздови семена, екстракт от корен на женско биле, бадемово масло. Много ефективна при сърбежи е козметиката с масло от зелен чай, от амбора, женско биле, витамин РР, фруктоолиозахариди, сквалени, серамиди. При по-сериозни проблеми педиатрите препоръчват препаратите с по-високо съдържание на мед или цинк. Не е задължително продуктите да са скъпи, просто внимавайте за съдържанието им, съветват специалистите.

Малко преди излизане нанасяйте тънък слой от овлажняващия крем по бузите, челото, брадичката и нослето. Не забравяйте и устните, които също изсъхват на студено. Комбинацията между влага и студ пък може да направи кожата грапава. При упорито и продължително изсъхване потърсете помощта на детски лекар.

Ако сте в планината, където има много сняг, подберете козметика с по-висок слънцезащитен фактор – минимум 30. Известно е, че снегът отразява вредните слънчеви лъчи много по-силно от водата и морския пясък, затова употребата на кремове с UV фактори през зимата не бива да се пренебрегва.

Друга препоръка на лекарите е да излизате с мъниците по обед или в ранния следобед, когато дневните температури са по-високи. Продължителните разходки не са препоръчителни при температури под 0°, при силен вятър или в мъгла.

 

ГРИЖИ СЛЕД РАЗХОДКАТА

Главният стресов фактор за бебешката кожа е смяната на студения външен въздух с топлината в помещенията. Затова много дерматолози съветват родителите да спират парното, докато са навън, и да използват времето за леко проветряване на стаите. По този начин хем осигуряват чист въздух у дома, хем не „стресират“ своя организъм и този на малкото същество до тях още от вратата.

В случай, че сте прекарали повече време на студено и искате да стоплите премръзналите ръчички и крачета на бебето, не си и помисляйте да ги поливате с топла вода. Тя е порочно известна с изсушаващия си ефект, а дори и хладка, може да бъде усетена като гореща, което неминуемо ще причини и болка. По-добре е да затоплите своите ръце и с тях внимателно да масажирате и поглаждате ръчичките и крачетата, докато се затоплят. След това е препоръчително кожата да се намаже с тънък слой хидратиращ крем или бебешко олио.

Същата практика се прилага и при вечерната баня. Водата във ваната не бива да е много топла, а обливането или кисненето не е добре да продължава дълго. Забравете също за ежедневното къпане. Препоръката е то да се случва 2–3 пъти седмично в продължение на десетина минути при температура 37 градуса. Веднага след това кожата се намазва с мазен крем. След това бебето се увива с мека хавлия и може да се гушка до насита с мама и татко.

 

НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ ПЪПКИТЕ

Обривът е една от най-честите реакции на бебешката кожа срещу студа и много често се бърка с атопичен дерматит. Пъпчици обаче могат да „избият“ също при хранителна алергия, неподходяща козметика, дразнещи съставки в перилните препарати или различни вирусни заболявания. Затова е много важно, преди да започнете каквото и да било лечение, да се консултирате с педиатър. При поява на обриви е задължително да се уточни причината за тях. Когато тя бъде премахната, бебешката кожа отново става гладка и нежна. 

Едни от най-честите причинители на хранителни алергии, например, са глутенът и млечните продукти. Ето защо се препоръчва захранването с тях да бъде отложено възможно най-много във времето, да се направи постепенно и да е индивидуално съобразено с детето. Глутенът не се препоръчва в диетата и на по-големите деца. Разбира се, всяка кожа и всеки организъм реагира по различен начин на алергените, но при поява на упорити обриви храненето задължително трябва да бъде променено след консултация със специалист.

Кожен проблем може да се получи и при „нездравословна атмосфера“ у дома - претопляне или изсушаване на въздуха. Отдавна е известно, че идеалната стайна температура е около 20°, като тя е подходяща не само за децата, но и за възрастните.  Някои педиатри препоръчват дори да се използват овлажнители за въздух в детските стаи.

 

КЪРМАТА ПОМАГА НА КОЖАТА

Храненето в бебешка възраст е от изключителна важност за цялостното здраве на детето и се отразява пряко на състоянието на кожата. Майчината кърма е естествен източник на полезни вещества, важни за изграждане на имунитета, за укрепване на бебешкия организъм и предпазване от алергии. Освен това участват в създаването на естествената бариера на кожата и й помагат да се предпазва от редица заболявания.

В случай, че не можете да кърмите бебето до 6-ия месец, много внимателно избирайте адаптираните млека. Ползвайте съветите на педиатрите, а при нужда, не се притеснявайте да смените млякото. Един от полезните съвети към родителите на деца, които не са на кърма, особено през зимата, е при нужда да приемат коластра, както и есенциални мастни киселини.