16.02.2021

Не случайно ги наричат така. Името им е комбинация от латинското „pro“ и древногръцкото „bios“, което директно се превежда, като: „за живота“. Известно е, че са неразделна част от организма и го подпомагат с двойна функция – от една страна произвеждат полезви вещества (витамини и минерали), а от друга помагат на тялото да се освободи от вредните за него елементи. Освен това имат над 100-годишна история и са открити от българин.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

Пробиотиците са известни по целия свят, чак до Япония, благодарение на българина д-р Стамен Григоров. През 1905 г. той установява, че причина за подквасването на киселото мляко е микроорганизмът „Lactobacillus bulgaricus”. Малко по-късно невероятното откритие е потвърдено от нобеловия лауреат Иля Мечиков, който на свой ред разработва своята теория за стареенето. Това дава начало на редица проучвания за действията на лактобацилите.

Почти 50 г. по-късно полезните бактерии получават своето официално кръщение и се сдобиват с универсалното име „пробиотици“. И са не само бактериите на живота, но и най-големите помощници на организма при укрепване на имунната система. 

 

КАК НИ ПОМАГАТ?

Пробиотиците са живи млечно-кисели бактерии, които ни помагат да забравим за газовете, киселините, рефлукса, диариите и запека. Попадат в тялото с храната, която приемаме, и остават там до края на живота си. Заселват се в стомашно-чревния тракт, като се прикрепят за лигавицата, и започват да се размножават, образувайки колонии. В рамките на своя жизнен цикъл поддържат здравето не само на стомаха, но и на целия организъм.

Веднага щом попаднат в червата, пробиотиците започват да отделят вещества (ензими), които подпомагат храносмилането. Допълнително неутрализират гнилостните процеси в стомаха и унищожават болестотворните микроорганизми. Подпомагат също черния дроб и бъбреците в техните основни функции – пречистването и детоксикацията. По този начин не само поддържат баланса на бактериалната микрофлора в червата, но и защитават цялото тяло от възпалителни процеси. Редица медицински проучвания твърдят, че пробиотиците намаляват канцерогенните вещества и ензими в дебелото черво, което означава, че могат да забавят и дори да предотвратяват образуването на злокачествени тумори.

 

И НЕ САМО ТОВА 

Любопитен факт е, че млечнокиселите бактерии са единствените естествени микроорганизми, които успешно могат да се справят с неприятното състояние „лактазен дефицит“. При него организмът страда от недостиг на ензима лактаза, който разгражда млечната захар, в резултат на което хората страдат от редица проблеми - стомашни болки, колики, разстройство. 

Лактазната недостатъчност много рядко е вродена, в повечето случаи се провокира от болести или с напредването на възрастта. В редица страни, като Китай, Япония и Индокитай, населението масово страда от лактазна недостатъчност и приемът на заквасено мляко облекчава болестния проблем. Причината е, че млечнокиселите бактерии са мощен източник на ензими, които разграждат млечната захар и по този начин подпомагат организма в нейното усвояване. Това е и причината българското кисело мляко да е толкова популярно и продавано в Япония.

 

ОЩЕ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Млечно-киселите бактерии са полезни не само за стомаха и червата, но и за много други системи и процеси в тялото:

 • Повече Витамини В: И най-вече В12. Пробиотиците вдигат нивата на всички витамини от групата В, но са в състояние да удвоят количеството на В12 само в рамките на няколко месеца. Защо това е важно? Защото тези витамини играят важна роля за усвояването на хранителните вещества и за транспортирането на протеините, с които се храни всяка една клетка от тялото.
 • Без тежки настинки: Пробиотиците са незаменим помощник при инфекции на дихателната система. Редица проучвания показват, че при грипни заболявания хората, които приемат пробиотик, боледуват по-леко и се възстановяват по-бързо. Буквално са имунизирани и срещу усложнения.
 • Добро настроение: „Тайната“ е в блуждаещия нерв, който свързва червата с мозъка. Чрез него пробиотиците въздействат върху чувствата и желанията ни, като влияят цялостно върху психичното здраве. Известно е, че подобряват настроението и ни помагат да се справим с депресията и тревожността.
 • По-малко килограми: Разбира се, регулирането на чревната флора и храносмилането е пряко свързано с профилактиката на наднорменото тегло и редица заболявания на храносмилателния тракт, включително диабет тип 2. Хората със затлъстяване имат различна чревна флора, защото приемат по-калорични храни с повече мазнини и ниско съдържание на фибри. В резултат в техните черва се развиват по-вредни бактерии за сметка на пробиотичните такива. Пробиотиците на свой ред намаляват чревната пропускливост и елиминират възпаленията, виновни за затлъстяването и диабета.
 • По-добър контрол: Не само на емоциите, но и на действията. Доказано е, че редовната консумация на кисело мляко и пробиотични храни подобрява когнитивните функции, защото осигурява по-добра свързаност в префронталния кортекс – онази част от мозъка, която отговаря за планиране, организиране, управление на емоциите и контрол.
 • Женско здраве: В женското влагалище има различни видове пробиотични бактерии, като най-често се срещат лактобацилус. Неговата основна функция е да предотвратява развитието на различни гъбични инфекции и бактериална вагиноза. Ето защо за нежния пол са разработени специални вагинални глобули, които да поддържат женската флора в здравословен баланс.

Пробиотиците са изключително ефективни също при терапия на различни кожни проблеми, като екзема, атопичен дерматит, акне, алергии, свръхчувствителна кожа и други.

 

НЕ СА САМО В МЛЯКОТО

Семейството на пробиотиците е доста голямо. Освен известния бактерий на българското кисело мляко, към тях се отнасят много други микроорганизми – ацидофилни бактерии, бифидо-бактерии, дрожди на кефира и пр. Можем да ги открием в киселото зеле, ферментиралите зеленчуци и напитки, ябълковия оцет и т.н. Сред тях са:

 • Bifidobacterium bifidum – преобладава при новородените и в дебелото черво. Полезни са за производството на витамини, за имунния отговор, при диария.
 • Bifidobacterium longum – подкрепя черния дроб и детоксикацията на тежки метали, намалява възпалението.
 • Lactobacillus casei – подпомага имунитета и борбата с инфекции, полезен при инфекция с Helicobacter pylori.
 • Lactobacillus acidofilus – при газове, подуване, лактозна непоносимост. Намалява нивата на E.coli, понижава холестерола и произвежда витамин К.
 • Lactobacillus bulgaricus – устойчив на стомашната киселина, мощен щам, който се съдържа в традиционното ни кисело мляко. Бори се с вредните бактерии в червата, неутрализира токсини и произвежда собствени антибиотици.
 • Saccharomyces boulardii – пробиотични дрожди, които възстановяват нормалната флора на дебелото и тънкото черво. Полезни са при възпалителни заболявания на червата, болест на Крон. Имат антитоксично, антимикробно и противовъзпалително действие.

 

ПРОБИОТИК НА ХАПЧЕ

Факт е, че съвременният човек предпочита капсулите пред кофичките с кисело мляко, за да си набави нужното количество пробиотици. В отговор на търсенето пазарът предлага огромно разнообразие от хранителни добавки, което обаче често затруднява избора, вместо да го улеснява.

За да си купите качествен пробиотик на хапче, той трябва да отговаря на няколко много важни условия:

На първо място, трябва да съдържа разнообразие от различни щамове, както и десетки, дори стотици милиони клетки в 1 грам от препарата. Тоест, на опаковката трябва да са обозначени цифри като 12 000 000 или 24 000 000. Добре е да съдържат също почвени микроорганизми и дрожди.

На второ място капсулите задължително трябва да са в подходяща опаковка, която ги изолира добре от външните фактори. Повечето пробиотици загиват при топлина и ако производителят не се е погрижил за съхранението им, нищо чудно да си дадете парите за продукт, който няма да постигне търсения ефект

На трето място в състава на пробиотика трябва да влизат устойчиви бактерии, които могат да устоят на стомашната киселина. Такива са, например, Lactobacillus plantarum и Saccharromyces boulardii. Те са гаранция, че съдържанието на капсулата, заедно с всички милиони активни бактерии, ще стигнат невредими до червата. 

Не на последно място, доверете се на производители с дългогодишен опит и доказано име в бранша, които няма да рискуват да излъжат доверието на клиентите си.