11.12.2020

„Една дъвка на ден държи доктора далеч от мен“. Правилно прочетохте – дъвка! Така звучи днес крилатата фраза за ябълката и нейното значение за здравето, с която израстнахме като деца. В съвременния свят полезните хранителни вещества отдавна не се съдържат само в плодовете и зеленчуците, а набавянето на необходимата дневна доза витамини и минерали никога не е било по-лесно.

В днешно време дъвчим дъвка ежедневно. Правим го по навик или след хранене, в колата, на спирката, в автобуса, докато чакаме приятел, преди изпит, докато се разхождаме, в киното или просто, защото искаме да сме cool. Истината е, че през последните години, благодарение на технологиите, дъвката еволюира от junk food до хранителна добавка с доста положителни качества. Днес с нея можем да приемаме витамини и минерали, да се грижим за косата и кожата си, да подпомагаме функцията на имунната система, да подобряваме паметта и концентрацията си, да си доставяме енергия и дори да отслабваме. Достатъчно е само да я извадим от джоба си.

КРАЯТ НА ТАБЛЕТКИТЕ

Никой не обича хапчета. Независимо от предназначението и външния им вид, ние ги възприемаме като лекарства, а това ни кара мигновенно да асоциираме състоянието си с болест. Чисто психологическият ефект от приема им пък остава далеч от идеята за подпомагане на организама, защото в съзнанието ни пиенето на хапчета се свързва по-скоро с преодоляването на здравословен проблем. Ето защо хранителните добавки под формата на таблетки са на път да останат в историята. Заменят ги дъвки и бързо усвоими прахчета с орално приложение, подобни на пакетчетата захар, които изсипваме в кафето си. Появяват се също дъвчащи бонбони, лепенки и гелове, които бързо и лесно доставят на организма необходимата му дневна доза хранителни вещества и незаменими микроелементи, без да ни карат да се чувстваме болни.

Ефектът на „новите“, т. нар. функционални хранителни добавки е научно доказан. Учени от Пенсилвания са изследвали действието на дъвчащите бонбони върху организма и са установили, че съдържанието на витамини в тях е било почти напълно извлечено по време на дъвченето. А нивата на същите витамини в кръвната плазма на участниците в клиничното проучване са били увеличени. Изследователите са установили също, че положителният ефект се дължи главно на слюнката, която способства усвояването на полезните вещества още в устната кухина.

Заключението на учените е, че дъвченето и смученето са далеч по-добри методи за доставяне на витамини и микроелементи в организма в сравнение с пиенето на хапчета, чиито съставки се освобождават в стомаха.

ДЪВКИ С МИСИЯ

Идеята за т. нар. функционални дъвки се появява за първи път в Испания, но на практика е взаимствана от САЩ и по-точно от военните. Спецчастите на американската армия са носели дъвки с високо съдържание на кофеин в комплекта си за оцеляване. И това е подсетило разработчиците на хранителни добавки, че дъвката може да бъде изпълнена и с друго съдържание.

 1. Витаминна бомба

Водноразтворимите витамини, като В и С доказано се усвояват по-добре чрез дъвчене, отколкото чрез хапчета или разтворими таблетки. Мастноразтворимите витамини А и Е се извличат малко по-трудно, но също се влагат в дъвки. Само една дъвка е достатъчна, за да осигури необходимата на организма дневна доза витамини.

 

Витамин С:

 • Бори стреса, намалява умората и изтощението
 • Осигурява имунна защита
 • Допринася за правилното производство на колаген, което гарантира сияйна кожа
 • Пази нервната система

Витамин А:

 • Подпомага растежа при децата и развитието на здрава костна система
 • Подобрява обмяната на веществата
 • Важен е за доброто зрение
 • Силен антиоксидант

Витамин В (комплекс):

 • Подобрява функциите на мозъка
 • Има благоприятно влияние върху мускулатурата и нервната система
 • Предотвратява възпалителни процеси и развитието на инфекции
 • Осигурява транспорта на желязо до кръвта, играе важна роля при формирането на еритроцитите
 • Подпомага функцията на черния дроб и процесите на детоксикация в организма
 • Предотвратява атеросклерозата и улеснява изгарянето на мазнини
 • Подобрява апетита

 

 

 1. Енергия и концентрация

Всеки, който е изпитал на гърба си парадоксалния ефект на кафето, което ни приспива, вместо да ни ободри, ще оцени един от последните хитове на пазара - енергийните дъвки. Те доказано повишават паметта с 25% до 36%, подобряват концентрацията и гарантирано ви пазят от заспиване на работното място. Полезни са при психична умора и са препоръчителен заместител на енергийните напитки за работещите, спортистите, учениците и шофьорите. Съдържат дозирани количества кофеин, витамини, антиоксиданти и аминокиселини със сложни имена.

 

 • КОФЕИН – подобрява когнитивните функции и физическото състояние.
 • L­ТЕАНИН ­ Аминокиселина, съдържаща се в зеления чай, която лесно успява да премине кръвно­мозъчната бариера. Използва се за облекчаване на стреса, без да причинява сънливост.
 • L­АРГИНИН – Киселина, която се превръща в азотен оксид, молекула, която насърчава дилатацията на кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв в цялото тяло и мозъка.
 • Co Q10 ­ Мощен антиоксидант, намиращ се в почти всички клетки на тялото, чиято функция е да възстановява енергията.
 • L­ГЛУТАМИН ­ Невротрансмитер на нервната система, участващ в когнитивни функции като концентрация и памет.
 • L­КАРНИТИН ­ Пренася дълговерижни мастни киселини от клетъчната цитоплазма в митохондриите, където се окисляват, произвеждайки енергия.
 • ХРОМ ­ Допринася за нормалния метаболизъм на микроелементите и поддържането на нормални нива на глюкоза в кръвта.
 • L­ТИРОЗИН & L­ФЕНИЛАЛАНИН ­ Те са изходни аминокиселини за синтеза на важни невротрансмитери, които регулират настроението и когнитивните способности, като допамин, адреналин, норадреналин и норепинефрин, които играят важна роля за мозъчните функции.

 

 1. Новата паста за зъби

Стоматолозите непрекъснато се опитват да направят процедурата по чистенето на зъбен камък и избелването на зъбите по-щадяща. И вече имат помощник в лицето на професионална дъвка със специален състав. Продуктът съдържа сода, ксилитол и цинк, благодарение на които избелва зъбите, чисти зъбен камък и се бори с лошия дъх.

Отделно дъвката има и други полезни функции. Клинично е доказано, че ако човек дъвче дъвка по 10 до 20 минути след всяко хранене, намалява риска от образуване на зъбен кариес. Дъвките с микрогранули пък подпомагат ефективното почистване на хранителните остатъци. Допълнително, дъвченето стимулира образуването на слюнка в устата, която буквално „измива“ зъбите. Освен това слюнката неутрализира киселините, образувани в резултат на разграждането на хранителни вещества от бактериите в устната кухина. По-голямото количество слюнка в устата означава по-голямо количество калциеви йони, които на свой ред подпомагат реминерализацията и заздравяването на емайла.

 

 1. Помощник в диетите

Всеизвестен факт е, че дъвките се ползват за залъгване на глада и стимулиране на храносмилането от жени, които се опитват да отслабнат. Ефектът в действителност е спорен, но много хора залагат на дъвченето на дъвка вместо на пържоли и хляб с надеждата, че така ще консумират по-малко храна. И тъй като търсенето определя предлагането, тази група потребители също има на какво да разчита. А именно, дъвка със специални съставки, които притъпяват пристъпите на глад, подтискат апетита и понижават холестерола. Истински хит в някои страни са дъвките с различни вкусове, включително на гъши пастет, уасаби или бекон. Основните им купувачи са жени на диета, които се опитват да задоволят апетита си, без да се докосват до забранени храни. По подобна схема в държавите от Близкия Изток, в които консумацията на алкохол е забранена, наскоро се появиха дъвки с вкус на пет различни вида вино и шампанско.