14.01.2021

Новата година идва с нов късмет, но и с нови цели за постигане. Няма по-подходящ момент от настоящия да захвърлите цигарите и да оставите вредния навик в миналото. Нужни са ви само голямо желание, достатъчно увереност и няколко добри приятели за подкрепа. А за да бъде пътят към успеха по-лесен и сигурен, ние ви предлагаме полезен списък от „помощници“, които не само ще ви освободят от никотиновата зависимост, но и ще имат ползотворно влияние върху целия организъм.

 

Защо е важно да спрем да пушим?

 • Пушенето е една от водещите причини за смърт и тежки заболявания в целия свят. Според един от последните доклади на Европейската комисия за България, цигарите са виновни за близо 13% от всички болести и за около 12% от фаталните случаи у нас.  
 • В дима от цигарите има около 7000 химически съединения, за 69 от които е доказано, че са канцерогенни (т.е. причиняват рак).
 • Тютюнът намалява количеството кислород в кръвта, от което на практика страдат всички органи в тялото. Най-засегнати са мозъкът и сърдечно-съдовата система, поради което пушачите по-често страдат от исхемична болест на сърцето, ХОББ, кръвни съсиреци и онкологични заболявания.

На кого да разчитаме при нужда?

Разбира се, преди всичко на себе си. За да се справите, първо трябва да си представите живота без цигари. Останалото е въпрос на добра организация, постоянство и силна воля. Книжният пазар предлага достатъчно практична литература за мотивация, а Интернет е богат източник на лични примери за успех. Фармацевтичната индустрия пък се е погрижила за онази част, която включва преодоляване на никотиновата зависимост. Това е най-трудното препятствие за всеки пушач, затова ви предлагаме кратък обзор на „помощниците“, на които можете да разчитате при нужда.

 • Лепенки, пластири
 • Никотинови дъвки
 • Таблетки
 • Спрейове за уста
 • Хранителни добавки: корени, билки, шуслерови соли
 • Чайове

Лепенки и пластири

Независимо, че се поставят върху кожата, като най-обикновена лепенка, пластирите за отказване от тютюнопушене са лекарствен продукт. Задължително е да се консултирате с лекар преди да си ги купите, независимо, че в аптеките се предлагат без рецепта. Причината е, че те все пак съдържат безвредни дози никотин (между 10 и 25 мг), които се освобождават в организма, за да не му позволяват да стига до състояние на абстиненция. По този начин лепенките помагат по-лесно да преминете през неприятните последствия на т. нар. никотинов глад.

Поставят се веднага след ставане и се носят през целия ден, дори под душа, за да се използва пълноценно ефектът им на действие от 16 часа. Терапията обикновено продължава около 12 седмици, като количеството никотин в пластирите постепенно намалява до нула. Ако сте сериозни, имате всички шансове да откажете цигарите в рамките на три месеца. В противен случай обаче ще трябва да се откажете от лепеките, защото те не бива да се прилагат повече от 6 месеца. Пластирите са забранени за непушачи и за деца под 18-годишна възраст, не се препоръчват също на бременни и кърмачки.    

Никотинови дъвки

Те също съдържат никотин, но в доста по-минимални количества (2-4 мг). Основната им функция е да ви разсейват в моментите, когато искате да запалите цигара, заблуждавайки организма, че получава свойта доза никотин. Недостатъкът е, че това става сравнително бавно (в рамките на 20 мин.), което не елиминира напълно риска да се поддадете на изкушението. Специалистите ги препоръчват на хората, които искат първо да намалят пушенето преди напълно да го откажат. С тях лесно се удължава времето между две цигари и се намалява броят на фасовете за деня.

Дъвките могат да се взимат винаги, когато се появи желание за пушене, но без да се прекалява – не може да дъвчете повече от 24 дъвки дневно. Обикновено между 8 и 12 са напълно достатъчни. Дъвчете ги бавно, за да помогнете на устната лигавица да резорбира по-добре освободения никотин. Не се препоръчва да ги комбинирате с храни и напитки, включително кафе и вода, тъй като те пречат на този процес. Добрата новина е, че по този начин на практика ограничавате храненето, което контролира и наддаването на тегло. Допълнителният плюс е, че някои дъвки осигуряват свеж дъх, благодарение на ментови си вкус, а други помагат дори за избелване на зъбите, защото част от съставките им се прилагат и в пастите за зъби.     

Спрейове за уста

Осигуряват същата никотинова заместителна терапия на принципа на намаляващата дозировка. За разлика от дъвките, обаче, спрейовете действат само след 60 сек. и веднага подтискат желанието за пушене. Всяко впръскване в устата осигурява 1 мг никотин, като средният диапазон на употреба са 1-2 впрасквания през 30 мин. до 1 час. Например, ако пушите средно 15 цигари на ден, трябва да приложите 1 или 2 впръсквания поне 15 пъти през деня. Разбира се, тук също има ограничения. Не бива да прилагате спрея повече от четири пъти на час за период от 16 часа. Максималната доза е 64 впръсквания в рамките на 16 часа за всеки 24-часов период. 

Таблетки

Те също се прилагат по схема, която трябва да бъде консултирана с лекар-специалист. Пак с него трябва да решите и на какъв тип терапия да се спрете, тъй като в аптеките се предлагат различни продукти.

Един от най-популярните медикаменти, например, съдържа активното вещество цитизин, което действа на организма подобно на никотина. Лечението с него започва „ударно“ с по 6 хапчета на ден, които постепенно намаляват до пълното отказване от тютюнопушене. Производителят гарантира положителен ефект в рамките само на месец.

Други медикаменти пък влияят върху производството на серотонин в мозъка, като му набавят допълнителни количества 5-хидрокситриптофан (5-НТР). По този начин организмът не страда от недостиг на „хормон на щастието“ и не се поддава на вредни навици, като тютюнопушенето. Този вид медикаменти успешно могат да ви спасят също от депресия, безсъние, тревожност и безпокойство, мигрена, затлъстяване и хронична умора. Най-големият им плюс е, че не предизвикват странични ефекти, тъй като активната им съставка е естествена част от веществата в организма.

Хранителни добавки

Тук можете да избирате между растителни капсули, билкови сиропи, цветни есенции на капки, екстракти от корени, шуслерови соли и хомеопатия. Всички те съдържат естествени растителни съставки без странични ефекти или отрицателни взаимодействия с лекарства, препарати или терапии. Въпреки това ви препоръчваме да се уверите, че продуктът е регистриран като хранителна добавка у нас, както и да се запознаете подробно с начина на приложение. 

Чайове

Билковите отвари също предлагат разнообразие и са алтернативно средство за отказване на цигарите. В по-голямата си част чойовете имат антиоксидантно действие и намалявата нивата на стрес в организма, с което на практика ви помагат да се справите по-лесно и хладнокръвно с предизвикателството.

Най-популярните билки за преодоляване на желанието за пушене са жълт кантарион, лобелия, валериан, китайски лимонник, овес и върбинка. Част от тях се предлагат и под формата на капсули. Задължително внимавайте с количествата и следвайте препоръчителната дневна дозировка, тъй като част от билките са силни и могат да предизвикват неприятни усещания.   

Заслужава ли си?

"Отказването на цигарите не е лесно, но когато откриете драстични подобрения във Вашето здраве и Вашия живот, ще успеете да намерите още една причина, заради която си заслужава да направите стъпка към отказ по възможно най-бързия начин", вдъхва ви кураж  Министерството на здравеопазването на неговия сайт. (https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/podobryavane-na-zdraveto-pri-otkazvane-na-cigarite/)

И накрая още нещо за кураж:

Промяната действа веднага!

 • 20 мин. след последната цигара сърдечният ритъм се успокоява
 • 12 часа по-късно нивата на въглероден оксид в кръвта падат до нормалните
 • Само след 2 седмици функцията на белите дробове започва да се подобрява
 • В рамките на следващите 3 месеца рискът от инфаркт вече е по-нисък
 • Около 9 месеца са необходими, за да се отървете от задуха и упоритата кашлица
 • В края на първата година рискът от коронарна болест на сърцето вече е наполовина по-нисък от този на пушача
 • След 5 години опасността от инсулт е сравним с тази при непушачите
 • 10 години след последната цигара рискът от рак на белия дроб е наполовина по-нисък от този на пушача
 • 15 години по-късно за статистиката вие сте непушач и опасността от сърдечно заболяване е същата, като тази на хората, които никога не са палили цигара