11.02.2021

Мъжете са патологично зависими от своето либидо и полагат неимоверни усилия да го поддържат на ниво. Много малко от тях обаче си дават сметка, че потентността не е само психологична нагласа или отражение на житейския и сексуален опит. Представата за мъжественост няма нищо общо с биологичната обусловеност, а тя е изцяло в ръцете на природата. Управлява се от хормона тестостерон – единственият, който реално е способен да ви превърне в мъж.

Истината е, че силният пол е физически зависим от нивата на тестостерон в организма. И това е съвсем в реда на нещата. Когато познавате добре процесите в тялото си, имате всички лостове да ги подпомагате и така да работите за своята потентност. В противен случай се оставяте в ръцете на природата и живеете с неуспоримия факт, че „Това се случва на всички мъже“.  

  

МАЛКО ФАКТИ

Тестостеронът е анаболен стероиден мъжки хормон, който се произвежда от Лайдиговите клетки в тестисите. Отговорен е за дейността на репродуктивните органи, но изявата му е по-видима при вторичните полови белези. Плътният мъжки глас, по-силната мускулатура, увеличената костна маса и окосмяването са пряко зависими от нивата на тестостерон в организма. Оказва влияние и за производството на червени кръвни телца.

Хормонът е важен и за двата пола, но при мъжете количествата на тестостерон са в пъти повече, отколкото при жените, където доминира естрогенът. Долната граница за силния пол е около 300 нанограма (0.0000003 грама) на децилитър (dl), а горната – около 1000-1200 нанограма на dl.

Допустимите нива варират с възрастта и се повлияват от процесите на стареене в организма. Известно е, че след 30-годишна възраст производството на тестостерон започва постепенно да се забавя – с около 1% годишно, и това е съвършено нормално. При необичайни стойности или твърде рязко спадане на нивата на хормона обаче, задължително се консултирайте със специалист.

 

„ИСТИНСКИЯТ“ МЪЖ

Тестостеронът в достатъчни количества може да ви направи не само по-силен и мускулест, но и доста по-самоуверен. Хормонът е известен със своите положителни свойства и се отразявят ползотворно не само на физическото, но и на психическото здраве на силния пол. Ето няколко примера, които биха могли да опишат „истинския“ мъж от медицинска гледна точка:

 • По-спокоен: Тестостеронът се свързва предимно с агресивно поведение и желание за доминация, но истината е, че понижава нивата на тревожност. В допълнение изостря ума и увереността.
 • По-весел: Повишените нива на хормона подобряват настроението, мотивацията и самочувствието. И обратното, недостигът прави мъжете неуверени и склонни към депресии.
 • С добра ориентация: Пространствено-когнитивните способности, които са по-изявени сред представителите на силния пол, отколкото при нежните им половинки, също се дължи на тестостерона. В достатъчни нива той подобрява паметта и показва добри резултати дори при терапия на Алцхаймер.
 • Полово активен: Колкото по-високи са нивата на хормона в тялото, толкова по-често се появява и физиологичното желание за секс с партньорката. И, за голямо съжаление на жените, това няма нищо общо нито с външния им вид, нито с чувствата към тях.
 • Недоверчив: Тук природата се намесва с пълна сила, „програмирайки“ мъжа да се съмнява и да бъде бдителен. По този начин обаче силният пол се подготвя за оцеляване в условията на ежедневна конкуренция за храна, територия и женски. И макар, че отдавна не живеем в първобитния строй, тестостеронът не позволява на мъжете да забравят някои житейски уроци и до днес.  

Разбира се, хормонът е отговорен и за други нелицеприятни черти на силния пол, но те отново са обусловени от дълбоко вкоренения стремеж към преследване, борба и доминация. Затова не бива първосигнално да се разглеждат, като задължително негативни. Някои мъже са избухливи и импулсивни, но в природата понякога точно това поведение слага границата между живота и смъртта. В съвременния свят агресията е неприемлива и се преследва от закона, но смелостта да действаш в точния момент, както и способността да рискуваш без страх от поражение, се ценят изключително високо. И всички тези черти са пряко зависими именно от тестостерона.

 

НИСЪК ТЕСТОСТЕРОН

Всичко е чудесно, когато тялото функционира добре, но с напредване на възрастта нивата на хормона започват постепенно да намаляват. Бързаме да успокоим, че промените при мъжете стават видими чак след 60-годишна възраст, макар и някои „симптоми“ да се проявяват по-рано. В този период тестостеронът започва да отстъпва пред естрогена – женският полов хормон, което съвсем естествено има и своите последствия за организма. Разбира се, няма опасност да се превърнете в жени, но за съжаление започвате да придобивате някои от вторичните полови белези на нежния пол:

 • По-малко окосмяване: Нямаме предвид оплешивяването! Отдавна е доказано, че то е генетично обослувено и няма връзка с нивата на тестостерон в тялото. Ако забележите, че космите ви оредяват по цялото тяло, включително по гърдите, брадата или дори веждите, това е сигурен сигнал, че вече не произвеждате хормона в достатъчни количества. 
 • Намаляване на мускулната маса: Когато тя се топи, въпреки физическите упражнения, можете да сте сигурни, че имате ниски нива на тестостерон. Друг характерен белег е появата на умора и отпадналост, без наличието на стресови фактори.
 • Увеличаване на подкожните мазнини: И не само това ... недостигът на мъжкия хормон затруднява също отстлабването и контролирането на тези мазнини. Това състояние повишава инсулиновата резистентност, в резултат на което силният пол става податлив и на диабет.
 • Остеопороза: Смята се, че това е заболяване, характерно за жените, но мъжете в напреднала възраст също не са застраховани. Ниските нива на тестостерон се отразяват пагубно на костната плътност, като значително повишават риска от появана на остеопороза при тях.  
 • Слаба памет: Ако водите нормален начин на живот, без стрес и физическо претоварване, но въпреки това паметта ви играе номера, най-вероятно тялото ви не произвежда достатъчно тестостерон.
 • Депресия: Да, мъжете също могат да плачат ... и за това е виновен естрогенът. Или по-точно нарушеният баланс между мъжкия и женски хормон в тялото. Депресията може да има и други проявления – лошо настроение, раздразнителност, апатия или цялостна липса на желание за живот.
 • Ниско либидо: Разбира се, без достатъчно тестостерон сексуалният живот също започва да страда. На мъжете нито им се прави любов, нито изпитват удоволствие от акта, което в крайна сметка „стряска“ и двата пола.

Добрата новина е, че нивата на тестостерон все пак могат да се контролират и да се повишават при необходимост. Това става с допълнителен прием на хормони или на хранителни добавки на основата на билки, витамини и ензими, които стимулират производството на мъжкия хормон.

ВНИМАНИЕ!

Спадането на тестостерона е естествен процес, който не бива да ви стресира. Но имайте предвид, че той е изключително чувствителен към затлъстяване, злоупотреба с алкохол и цигари, както и към някои лекарства. Затова поддържайте формата си, водете здравословен начин на живот и мислете за себе си, като за истински мъж. И в никакъв случай не разчитайте на чашката, когато сте с любимата. Особено след 60-те!