16.02.2021

Жените са и красиви, и избухливи, и чаровни, и зли, и сексапилни, и мрачни, и весели, и сприхави, и силни, и слаби, и ... и още десет пъти по толкова други особености, с които описваме „женската вселена“, както казват поетите. В тази вселена бушуват толкова много и различни чувства, емоции и настроения, че дори учените понякога се затрудняват да ги обяснят. В тези случаи отговорът е ясен и само един: „Жени!“

А всъщност би трябва да бъде „Хормони!“. Нежният пол е подвластен на толкова много процеси в организма, че е почти невъзможно да видите една и съща жена в едно и също настроение в два поредни дни от седмицата. „Женската вселена“ наистина е сложна, но един по-внимателен поглед през „телескопа на науката“ за хормоналния баланс в женското тяло ще ни помогне да разбираме много по-добре нежната половина от света. 

 

„СЪЗДАТЕЛЯТ“ ЕСТРОГЕН

Без него на планетата просто няма да има жени. Това е основият стероиден полов хормон, който на практика „създава“ нежния пол. Произвежда се в яйчниците и плацентата, влияе върху всяка частица от тялото и играе важна роля за физическото, ментално и емоционално здраве на жените. Дирижира сексуалния живот, управлява половото съзряване, грижи се за здравето на репродуктивната система и поддържа в хармония целия организъм.  

Това е хормонът, който настройва всички биологични процеси в женското тяло. От него зависи дали ще сте кльощава или със закръглени форми, както и дали ще имате свежа кожа и бляскава коса. Той решава кога сте готова да станете майка и кога да се появят първите бръчки на лицето. Без него няма начин да се влюбите и нито ще изпитате „пеперудите в стомаха“, нито някога ще ви мине през ума да правите секс с мъж. Да не говорим за допълнителни „екстри“, като „ангелски глас“, „кръшна снага“ и чаровно обаяние. На него трябва да се сърдите също, когато сте в депресия или сте мрачна и зла през „онези дни“ всеки месец.

Нивата на естроген в тялото са ключът към доброто женско здраве във всяко отношение. Но хормонът не действа на принципа „Колкото повече, толкова повече ...“ (както обича да казва Мечо Пух). Повече естроген не означава повече женственост и красота, а точно обратното – допълнителни килограми и мазнини в областта на бедрата и корема. Изобилието от хормона е в състояние да провокира дори миома на матката и редица проблеми с половите органи. Недостигът му пък се свързва с изсушаване на кожата и лигавиците, съответно и с появата на повече бръчки. След менопаузата ниските нива на естроген са основният виновник за появата на остеопороза и атеросклероза на кръвоносните съдове. Още един коварен симптом е увеличаване на окосмяването по ръцете, краката и лицето.

Добрата новина е, че нивата на хормона в тялото се балансират изключително лесно с правилна диета и здравословен начин на живот. При по-сериозни проблеми се въвежда прием на хранителни добавки или допълнителни хормони, който задължително се консултира със специалист.

 

„ЖИВОТВОРНИЯТ“ ПРОГЕСТЕРОН

Може да се каже, че той пази „тайната на живота“, защото без него нямаше да има бебета. Това е вторият по важност женски полов хормон, тъй като управлява зачеването и цялата репродуктивна система на нежния пол.

Синтезира се от яйчниците и се произвежда от плацентата и жълтото тяло през първите седмици на бременността. Нивата му значително се покачват в периода на овулация, давайки сигнал, че периодът е благоприятен за зачеване. Външната изява на този сигнал е леко покачване на телесната температура с около 0.5 градуса. Затова другото име на прогестерона е „топлият хормон“. Ако в продължение на месец всеки ден мерите температурата си, лесно ще познаете периода на овулация.

Истинската роля на прогестерона обаче започва с бременността. Той се задейства още при оплождане на яйцеклетката и главната му задача е да спре последващата менструация. За целта подтиска секрецията на всички останали хормони, отговорни за нейното стимулиране. По този начин подготвя матката за предстоящата бременност. Отделно блокира рецепторите, свързани със сърдечносъдовия риск, за да гарантира безпроблемното износване на плода. На финала се заема с насърчаване на лактацията, за да подготви организма за периода на сучене след раждането и да предаде щафетата на пролактина – хормонът, отговорен за храненето на бебетата. 

Друга основна функция на прогестерона е да управлява настроенията при жените. Той е отговорен за нервното и психично състояние на нежния пол, а недостигът му води до редица неприятни последствия (не само за жените). Главоболието, което редовно проваля „игрите в кревата“, всъщност се дължи на твърде ниските нива на половия хормон. Те са виновни също за безсънието и изнервянето, както и за куп други форми на физически дискомфорт, в това число и по-тежко протичане на менструацията.

Както и при естрогена, балансът в организма се регулира сравнително лесно с подходяща диета и хранителни добавки, а при нужда и от допълнителен прием на хормони.   

 

„ОБВЪРЗВАЩИЯТ“ ОКСИТОЦИН

Кръстихме го така, защото именно той изгражда неразрушимата връзка между майка и бебе, както и цялата грижовност, с която жените създават семейство и отглеждат децата си. Известен е също, като „хормонът на любовта“, защото се освобождава (от хипофизната жлеза) в най-интимните моменти на привързаност – прегръдките. Помага на жените да се обвързват, да изграждат доверие и да бъдат щедри към половинките си.

Истински важен обаче е в периода на раждането, когато пряко командва контракциите. Окситоцинът стимулира мускулите на матката да се свиват и увеличава производството на простагландини, които ускоряват процеса. Всичко това помага на бебето да се появи на бял свят по естествен път. За предизвикване на раждане може да се използва и синтетичен окситоцин, но само по преценка на акушер-гинеколога, отговорен за процеса.

След появата на бебето, окситоцинът подпомага свиването на матката и възстановяването й за следващо раждане. Когато новороденото засуче пък, окситоцинът моментално става отговорен за производството на мляко в гърдите. При това се „командва“ от самото бебе. Когато то започне да се храни, освободеният хормон буквално „заповядва“ на тялото да произведе още мляко. В същото време хормонът се освобождава в мозъка, за да стимулира собственото си производство – отново и отново. Това превръща окситоцина в единствения човешки хормон, който с действието си провокира своя собствен синтез, гарантирайки на организма, че никога няма да страда от недостиг.    

Извън физиологичните процеси на раждане и изхранване на новороденото, окситоцинът е изключително важен за интимните отношения. И тук е мястото да издадем една малка тайна на мъжете – окситоцин всъщност е синоним на оргазъм. Колкото по-високи са нивата му, толкова по-близо са жените до върховния момент. Но, разбира се, представителите на силния пол ще трябва да се постараят да го вдигнат. Окситоцина! Става лесно – с гушкане, ласки, целуване и подходяща сексуална игра. Но не свършва бързо. Гушкането! По време на секс и най-вече след оргазъм, жените изразходват наличния си окситоцин. И ако той не бъде бързо възстановен, нежните половинки мигновено се преобразяват в раздразнителни и зли жени.  Затова след върховния момент им се полага екстра гушкане. Резултатът е гарантиран - дългосрочна привързаност и грижа към партньора.  

Освен всичко това „вълшебният“ хормон помага на жените успешно да се борят със стреса. Това е така, защото високите нива на окситоцин действат директно на мозъка, като намаляват безпокойството. В допълнение се свързват и с по-ниско кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Любопитен факт е, че жените отделят окситоцин винаги, когато нещо им доставя удоволствие. Без значение дали е посещението при фризьор или разглеждането на семейни снимки на дивана в хола. Комплиментите, срещите с приятели, подаръците, танците, дори един нежен поглед или докосване са тайните не само на този хормон, но и на женското щастие.