Кръвното не обича ниските температури

Студеното време и особено зимните виелици редовно ни разубеждават да пропускаме ежедневната си разходка (до магазина, в парка, с приятел или с кучето). Под претекст, че мислим за здравето си, оставаме у дома под топлото одеало, с горещия чай и любимите ни гозби, усложливо забравяйки, че никой не „пази кревата“, когато е здрав. Проблемът е, че по този начин лишаваме организма си от движение - единственото нещо, което му помага да преодолее стреса от ниските температури.

Движението е здраве, дори през зимата, а най-голямото му предимство е, че предотвратява вдигането на кръвно налягане и понижава риска от инфаркт и инсулт през студените месеци на годината. В следващите редове ще ви разкажем защо.

ВИСОКО КРЪВНО ПРЕЗ ЗИМАТА

Отдавна е доказано, че четирите сезона и по-конкретно температурите навън влияят на кръвното налягане. Хората, които са чувствителни към тези промени, обикновено се оплакват от хипертония през зимата и от хипотония през лятото.  

Медицинското обяснение на проблема е свързан с влиянието на околната среда върху основните функции на нашия организъм. Когато навън е студено, кръвоносните съдове в тялото естествено се свиват. Това обаче намалява притока на кръв и кислород до сърцето и всички органи в тялото. За да компенсира дефицита, сърцето се опитва в отговор да изпомпа по-голямо количество кръв към кръвоносните съдове. Физиологичното изражение на този процес е по-висок пулс, съответно и по-високо кръвно налягане.

При младите и здрави хора сърцето може дълго време да работи в този режим, без това да го натоварва. Затова те по-рядко се оплакват, че им е студено, и по-дълго издържат без яке или връхна дреха навън. При възрастните и сърдечно болните обаче всяко рязко понижаване на температурите е огромен стрес за организма. Причината е, че студът не само свива кръвоносните съдове, но благоприятства и сгъстяването на кръвта. Струпването на тромбоцити и затрудненото кръвообръщение от друга страна са основните предпоставки за образуването на тромби и запушването на артерии.  

СЕЗОННИ РИСКОВИ ФАКТОРИ

Студеното време само по себе си не е в състояние да ни докара сърдечно заболяване, но остава на първо място в списъка с рисковите фактори. Причината е, че провокира редица други нездравословни навици, комбинацията от които е изключително опасна за здравето не само на сърцето, но и на целия ни организъм.

Паднат ли температурите, на първо място се отказваме от ежедневните разходки и рязко намаляваме движението. Задържайки се по-дълго вкъщи през студените дни, естествено разчитаме на силна храна. Въпреки че декември е месецът на постите, тогава са и най-големите семейни празници, когато повечето хора традиционно наблягат на мазнините, месото и туршиите. По този начин значително увеличават не само консумацията на вредни храни, но и на сол (натриев хлорид).

До тук рисковите фактори вече са три – нездравословно хранене, липса на движение и прекалено много сол. Картинката допълнително се влошава от късата светла час на деня и дългите часове тъмнина, които допълнително ни предразполагат към депресия. А когато човек е в подобно състояние, трудно намира мотивация да промени ежедневието си или да се погрижи за здравето си.

ЗАЩО ХИПЕРТОНИЯТА Е „ТИХ УБИЕЦ“

Ако не сте чували това определение, но вече сте прехвърлили 55 годишна възраст, може би е време да си премерите кръвното. Хипертонията е известна в медицинските среди, като един от най-опасните „тихи убийци“, защото протича безсимптомно, а когато не се лекува, бавно и полека може да доведе до тежки и животозастрашаващи състояния, като сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт.

Нормалните стойности на нашето кръвно налягане се движат около 140/90. По-високите данни са сигнал за хипертония, а по-ниските съответно за хипотония. Хората усещат ниското кръвно налягане със слабост и виене на свят, което се потвърждава от стойностите на апарата. Високото кръвно налягане обаче няма симптоми и често изумява пациентите при профилактичен преглед. Когато те се оплакват от дискомфорт, това обикновено означава, че кръвното им е толкова над допустимите стойности, че лекарите автоматично ги възприемат за пациенти със сърдечен риск. Проблемът е, че хипертонията може да съпътства живота ни години наред, без изобщо да разберем това, неусетно руинирайки работата на сърцето и на цялата кръвоносна система.

Специалистите горещо препоръчват на своите пациенти редовно да посещават профилактични прегледи и да следят стойностите на кръвното си налягане в домашни условия. А хората, които приемат медикаменти, в никакъв случай да не променят дозировката или терапията си без консултация с личния лекар.

СЪВЕТИ ЗА СТАБИЛНО КРЪВНО ПРЕЗ ЗИМАТА

·         Движете се всеки ден

Не е нужно да изминавате километри или да прекарвате часове в спортната зала, но в никакъв случай не се залежавайте у дома. Достатъчно е да се упражнявате 5 пъти в седмицата по 30 мин. с темпо, което да ускори дишането ви, без да ви изтощава. В случай, че навън е твърде студено или заледено, използвайте домакинската работа, като спорт – тя така или иначе никога не свършва.

·         Намалете употребата на сол

Редица изследвания отдавна са доказали, че намаляването на приема на натрий (готварска сол) понижава риска от сърдечно съдови инциденти с цели 25%. Освен това се отразява изключително благоприятно на кръвното налягане.  

·         Приемайте плодове и зеленчуци

Твърдението, че през студените месеци няма достатъчно пресни храни, е само извинение. Магазините предлагат чудесно разнообразие от зимни плодове и зеленчуци, които е задължително да фигурират в менюто, заради витамините, минералите и фибрите, които съдържат. Имунната ви система разчита на тях.

·         Мерете кръвното си редовно

Но не се стряскайте при първите високи стойности. Ще имате причина да се тревожите, ако те се задържат извън нормата в продържение на няколко последователни дни. Ако следите кръвното си в домашни условия, лекарите препоръчват да го мерите винаги по едно и също време. По този начин елиминирате от статистиката случаите, при които кръвното се повишава за кратък период (чисто физиологично) или по повод, който не касае проблеми със сърцето (например, трудности в работата или скандал вкъщи).

·         Обличайте се адекватно

Възрастните имат нужда от допълнителен кат дрехи и това е съвсем в реда на нещата, защото по този начин по-ефективно поддържат температурата на тялото си, без да стресират сърдечната система. Затова, когато излизате навън през зимата, не забравяйте шалът, шапката и ръкавиците. Главата е една от зоните, които най-лесно губят топлина, затова никога не я оставяйте незащитена на студа. Обличайте се така, че да предпазвате и ушите, които също са податливи на измръзване.

·         Пазете се от вируси

В съвременния свят грипът и респираторните инфекции са навсякъде, а най-неприятното е, че подлагат организма на голям стрес. При висока температура сърцето работи на по-високи обороти и се нуждае от пвече кислород. В същото време обаче грипът провокира загуба на течности в организма, ниско кръвно налягане и съответно по-малко приход на кислород. При хора с нарушена функция на сърцето този дисбаланс  може да провокира сърдечна недостатъчност, предупреждават специалистите.

СЛУШАЙТЕ СИГНАЛИТЕ НА ТЯЛОТО СИ!

Изключително важно е да се наблюдавате и да обръщате внимание на всеки предупредителен сигнал, който тялото може да ви даде. Ако усетите болка в гърдите, задъхване, сърцебиене или комбинация от трите, не се успокоявайте, че ще отшумят от само себе си. Това са трите най-често срещани първи симптоми на инфаркт и специалистите съветват моментално да се отравите към най-близкия спешен център. Не губете нито минута, защото в подобни ситуации точно тя може да е от решаващо значение.

*Със стандартите за правилно поведение при инфаркт и инсулт ще ви запознаем в някоя от следващите ни статии.