Отит при децата крие опасност за слуха

Ако някога ви се е случвало да летите в самолет с лека настинка и запушен нос, със сигурност можете да си представите болката и дискомфорта, които изпитва малко бебе с възпаление на ушите. Разликата е, че вие имате по-висок праг на болка, а неразположението ви трае не повече от 10-15 минути, докато самолетът се приземи и налягането в ушите се нормализира. За сметка на това възпаленията в детските уши тормозят малчуганите денонощно, диагностицират се трудно, заради твърде общата симптоматика и крият рискове, които всички родители трябва да имат предвид.

Среден отит (otitis media) е медицинското название на възпалението на средното ухо. Статистиката показва, че това е второто най-често срещано заболяване в детска възраст у нас след възпалението на горните дихателни пътища. Възрастните също не са застраховани, но в рисковата група попадат доста висок процент (около 15-20 на сто) от кърмачетата и малките деца до 3-годишна възраст. Болестта се проявява най-често между 6-ия и 36-ия месец, както и в предучилищна възраст, когато малчуганите започват да посещават ясла или детска градина.

Смята се, че в около 20-30% от случаите виновник за отитите са вируси (грип, аденовируси и прочие), а в 70-80% от случаите проблемите възникват, заради бактерии. Най-честите бактериални причинители на заболяването са Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenza и Moraxella catarrhalis, които налагат стандартно антибиотично лечение.

ЗАЩО БОЛЕДУВАТ ДЕТСКИТЕ УШИ?

Първата основна причина е липсата на добре изграден общ имунитет в организма. Веднага след раждането и през първата година от живота си кърмачетата за първи път се срещат с много вируси и бактерии, срещу които нямат защитни сили. По-агресивните сред тях естествено ги разболяват. А когато крехкият детски организъм няма антитела, които да спрат нашествениците, те се разпространяват безпрепятствано в цялото тяло и могат да причинят доста неприятности.

Другата предпоставка е чисто физиологична и се крие в структурата на слуховата (евстахиева) тръба. Тя свързва средното ухо със средната част на фаринкса и служи за изравняване на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана (тъпанчето). При децата този канал е прав и много по-къс, отколкото при възрастните, поради което лесно пропуска вредните микроорганизми от горните дихателни пътища навътре в слуховия апарат. Ето защо зачервеното гърло и течащият нос, зад които често се крие инфекция, както и възпалените сливици, се считат за изключително опасни за ушите.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ВЪЗПАЛЕНИЕТО?

Отитът в ранна детска възраст е труден за диагностициране, поради твърде общата симптоматика. Кърмачетата и малките бебета до 1 година не могат да изразят с думи какво ги тормози, затова единственият начин да се досетите за проблема, е внимателно да наблюдавате поведението им.

Когато детето плаче неутешимо дори, когато го вземете на ръце, това обикновено е ясен сигнал, че изпитва болка. При отит можете да забележите, че малчуганът спонтанно протяга ръчички към болното ухо или потрива глава във възглавницата. Няма апетит, отказва да суче, трудно приема дори вода. Понякога бебето се успокоява, когато го поставите да легне на страната, която го боли. Симптомите обикновено са придружени и с лека температура, заради развиващото се възпаление.

Ако забележите, че детето не реагира на гласа ви, това може да е сигнал, че не ви чува добре. Понякога слухът отслабва в резултат на задържането на твърде много секрети в носоглъдката, които запушват и евстахиевата тръба. А това е знак за предстоящ проблем с ушите, дори в момента бебето да не изпитва болка.

Други типични симптоми могат да бъдат също:

 • Главоболие
 • Висока температура
 • Вялост, отпадналост
 • Безсъние
 • Загуба на апетит
 • Повръщане
 • Диария
 • Изтичане на секрет от ушния канал

При по-големите малчугани, които произнасят първите си думички и ползват повече изразни средства, появата на остър отит няма да остане скрита, защото те веднага ще дадат сигнал. Болката е толкова силна и неприятна, че децата дори не се затрудняват да я локализират. При по-леките форми, когато болката е разсеяна, обикновено стават раздразнителни и неспокойни, будят се с плач през нощта, а не рядко вдигат температура и повръщат. Това е така, защото вътрешното ухо е свързано с нервите на вестибуларния апарат и всеки по-остър отит нарушава неговите функции, което най-често се изразява именно с виене на свят и повръщане.  

Независимо от симптоматиката и нейното проявление, задължително се консултирайте с лекар веднага щом изпитате съмнение за евентуален проблем.

 

КОГА И ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ?

Рисковите фактори за появата на среден отит при децата са типични за етапа на развитие, в който се намират малчуганите, и в повечето случаи трудно могат да бъдат избегнати.

 • Ясли и детски градини

Всички сме чували, че те са развъдник на вируси и бактерии, което наистина е така. Но е вярно също, че колкото по-рано детският организъм се сблъска с болестотворните микроорганизми, толкова по-бързо и лесно ще изгради имунитет срещу тях. Ако искате да предпазите детето си от възпаления в ушите, не бива да го събирате с болни деца, но това едва ли ще е възможно, ако то посещава ясла или детска градина. Дори да го гледате сами вкъщи до предучилищна възраст, само ще отложите проблема до момента, в който тръгне на училище. В този ред на мисли, добрата имунопрофилактика от ранна бебешка възраст не само заздравява организма, но и намалява риска от развитието на по-сериозни болести, включително отит.

 • Трета сливица

Честата поява на ангина или възпаление на третата сливица се считат за рискови фактори, които могат да провокират инфекции на средното ухо при децата. Причината е в твърде късата евстахиева тръба, през която едно евентуално възпаление на сливиците лесно може да се разпространи до средното ухо, причинявайки отит. Ако проблемите със сливиците не провокират проблеми с ушите, терапията е локална и стандартна. В противен случай се прибягва до оперативно отстраняване на сливиците, които създават предпоставки за усложнения.

 • Проблеми със слуха

Появата на среден отит при децата не е за пренебрегване. Причината е, че създава сериозна опасност за слуха, заради непосредствената близост на евстахиевата тръба със слуховия нерв. Той на практика е закачен за нея, за да предава на мозъка звуковете, които тя приема от околния свят. Когато евстахиевата тръба е запушена от секрети, ушите естествено заглъхват, но когато е силно възпалена, на практика става нефункционална. Слуховият апарат не може да обработва звуците, които чуваме, и това се изразява в частично отслабване или пълна загуба на слух. В повечето случаи възпалението отшумява в рамките на седмица без последствия. Но ако отитът често се завръща и проявява тенденция към хронифициране, може действително да увреди слуха в дългосрочен план. А това на свой ред да се отрази негативно върху интелектуалното развитие на детето и най-вече върху процеса на проговаряне.

 

НЕ БЪРЗАЙТЕ С АНТИБИОТИКА

Най-адекватното поведение при евентуална поява на симптоми на отит, е правилното лечение и внимателното наблюдение.

На първо място задължително се обърнете към лекуващия лекар на вашето дете и в никакъв случай не предприемайте самолечение с антибиотик. Докторите не го препоръчват при леки възпаления, когато общото състояние на детето е добро (само с леки оплаквания, леко повишена температура и т.н.), без данни за излив в средното ухо. В тези случаи терапията включва промивки на носа, капки в ушите, обезболяващи и противовъзпалителни средства през устата, но задължителни контролни прегледи всеки ден или през ден при личния лекар.

При по-тежките инфекции, придружени с гнойни секрети в средното ухо, се предписва антибиотик, обикновено след назначено микробиологично изследване. Същата терапия се прилага и при спонтанна перфорация на тъпанчето и изтичане на секрет от ухото. Понякога се налага тази перфорация да бъде направена и по оперативен път, за да се освободи средното ухо от натрупаните гнойни секрети. Сред оздравяване тази перфорация, независимо дали се е случила спонтанно или целево, заздравява и се затваря без последствия.

 

ОЩЕ СЪВЕТИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА

 • Отпушвайте носа!

Почти всеки отит в лека фаза може да се овладее и дори да се предотврати с добра хигиена на носа. Ако редовно промивате нослето и го освобождавате от секрети, рискът те да запушат евстахиевата тръба или да прехвърлят заразата на средното ухо значително намалява.

 • Внимавайте с басейна!

Продължителното плицикане във вода е изключително приятно занимание в летните горещини, но за съжаление в повечето случаи провокира именно възпаления на ушите. Причината е, че водата, която попада в ушната мида, „разрежда” ушната кал и тя не може да изпълнява защитните си функции. В резултат, ако наоколо се навъртат вируси или бактерии, те успяват безпрепятствано да проникнат навътре в ухото и да причинят възпаление. В такива случаи ушният канал започва да сърби, подува се, понякога загноява. За да предотвратите евентуални проблеми, може да използвате детски тапи за уши при плуване и да регулирате времето, което малчуганът прекарва във водата.