Диарията е често срещано състояние, което се изразява в появата на редки, воднисти изпражнения. Обикновено се причинява от вирусна или бактериална инфекция, но може да бъде причинено и от някои храни, да се прояви като страничен ефект на определени лекарства, като антибиотиците или вследствие на основни заболявания.

Симптомите на диарията могат да варират от леки до тежки и включват коремна болка, спазми, гадене, повръщане и дехидратация. Важно е да приемате много течности, за да замените водата и електролитите, загубени по време на диарията, и да избягвате храни, които могат да влошат състоянието, като люто, пикантно, пържено или сладко. Препоръчва се яденето на леки храни като препечени филийки, сирене, варени картофи, краставица, маслини и др.

Лечението на диарията обикновено включва отстраняването на основната причина за нея. Лекарствата без рецепта, като прахчетата за разстройство или специални хапчета за диария, могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на заболяването.

Важно е да спазвате добра хигиена, за да предотвратите разпространението на диарията. Това включва старателно измиване на ръцете и избягване на контакт с други, които са болни. Ако постоянно страдате от диария или имате и други тревожни симптоми, трябва да се свържете с вашия лекар за назначаване на лечение.

Лекарства прoтив диария

Когато диарията е вследствие на вирусна инфекция, храна или при прием на антибиотик, най-често тя се лекува с помощта на хапчета против разстройство, съдържащи лоперамидов хидрохлорид. Такова лекарство за разстройство е FORTEX DIARID Pro. To действа, като забавя движението на червата, което позволява на тялото да абсорбира повече вода и хранителни вещества.

ДИАРИД ПРО се използва при внезапно настъпила (остра) диария или при продължителна (хронична) диария. Прилага се и в случай на диария след някои стомашно-чревни операции или невъзможност за задържане на изпражненията. Но ако до няколко дни състоянието ви не се подобри, то трябва да се свържете незабавно с вашия лекуващ лекар.

Друго ефективно хапче за диария е TASECTAN. Таблетките действат като възстановяват физиологичната функция на чревната стена, намаляват симптомите на диария от различен произход, като честото изхождане, болката и напрежение в стомаха. Активната съставка на капсулите Тазектан е желатинов танат. Тя не се разгражда в стомаха, а действа като образува защитен филм върху чревната лигавица, и намалява продължителността и честотата на епизодите на диарията.

Когато децата страдат от диария, те са подложени на по-голям риск от обезводняване, тъй като може да откажат течностите, които им предлагате. Затова е важно да вземете мерки и да предотвратите дехидратацията. REHYDRATO BIMBI са сашета, специално създадени за деца, съдържащи натрий, калий и глюкоза. Те възвръщат физиологичното равновесие по естествен начин и предпазват детето от обезводняване, вследствие на диария или прекомерно потене при висока температура. Продуктът има много приятен и леко портокалов вкус, който ще допадне на малчугана. Могат да се приемат от деца след 6-месечна възраст.

В допълнение към лекарствата при разстройство и диария има хранителни добавки, които могат да помогнат за възстановяване на баланса на храносмилателната система. NATURES WAY BLESSED THISTLE е добавка, която допринася за нормалната функция на стомаха, жлъчката, храносмилането, пикочната система, кръвообращението и централната нервна система, както и за нормалното чувство на апетит. Също така, не забравяйте, че когато приемате антибиотици, задължително трябва да пиете и пробиотик, който да балансира чревната флора, за да се предпазите от поява на диария.

Продукти при диария от онлайн аптека Subra

В нашата онлайн аптека ще откриете различни видове ефикасни лекарства за диария и хапчета против разстройство. Можете да изберете най-подходящите за вас спрямо състоянието и нуждите ви. 

При поръчка на стойност над 50 лв. получавате безплатна доставка, а за поръчки на територията на гр. София, предлагаме експресна доставка в рамките на деня. Следете нашия сайт и се възползвайте от преференциални цени и промоции. Не пропускайте възможността да получите карта за лоялност, която ще ви осигури и много други преимущества. 

Благодарим ви, че избрахте Subra за ваш здравен помощник!