Запек, или констипация, е често срещан стомашно-чревен проблем, който засяга много хора. Характерно при това състояние е нередовно и затруднено изхождане, което води до болка и подуване в стомашната област, усещане за тежест и цялостен дискомфорт.

Запекът може да се дължи на нарушения в стомашно-чревния тракт, особености в храненето, недостатъчен прием на вода, стрес, застоял начин на живот, заболявания (например хипотиреоидизъм или депресия) или дори прием на някои лекарства.

Макар състоянието обикновено да е временно, в някои случаи може да стане хронично. Важно е да следите състоянието и при съмнение, че не е временно, да вземете мерки.

Видове лаксативи при запек

Един от най-разпространените начини за справяне със запек е използването на лаксативи. Има различните видове лаксативи при запек, които действат по различен начин.

Лаксативите, които образуват обем, съдържат естествени фибри (например псилиум) и увеличават обем и водното съдържание в изпражненията. Осмотичните лаксативи действат, като изтеглят вода в червата, за да омекотят изпражненията, улеснявайки движението на червата. Стимулиращи лаксативи стимулират мускулите на червата, насърчавайки контракциите, които задвижват изпражненията през дебелото черво. Често се считат за по-агресивни разхлабителни, подходящи за краткотрайна употреба. Други разхлабителни, които може да откриете в аптечните мрежи, са омекотяващи, супозитории, лубрикантни и комбинирани.

Различните видове лаксативи са подходящи за различни ситуации. Например, омекотителите за обем обикновено се препоръчват за дългосрочна употреба, докато стимулантите и осмотичните лаксативи са по-подходящи за краткосрочно облекчение.

Ако получите някакви странични ефекти, докато използвате лаксатив, преустановете употребата му и се консултирайте със специалист. 

Лаксативите не трябва да са единствен метод за облекчаване на запек. Препоръчително е да ги съчетаете с промяна в начина на живот - повишен прием на фибри, редовни упражнения и подходяща хидратация. Тези промени могат да помогнат за насърчаване на редовните движения на червата и предотвратяване на запек.

Лаксативите могат да осигурят ефективно облекчение от запек, когато се използват по подходящ начин. Не забравяйте винаги да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете каквото и да е ново лекарство, включително лаксативи. Специалистът може да помогне при определянето на най-подходящия тип и дозировка за вашата конкретна ситуация.

Какви лаксативи при запек може да откриете в онлайн аптека Subra

В нашата онлайн аптека може да откриете различни видове лаксативи при запек и да изберете подходящите за вас спрямо вашето състояние и нужди.

Предлагаме комбинирани хранителни добавки с разхлабително действие като АроЛаксен. Комбинацията от 5 натурални съставки (сена, зърнастец, копър, джинджифил и корени от ревен) в този продукт подпомага функциите на стомашно-чревния тракт, успокоява спазмите и допринася за добро храносмилане. 

Ако имате затруднения с прием на таблетки, може да изберете лаксатив под форма на сироп като Dulcosoft. Той е не само лесен за прием, но няма и неприятен вкус или аромат. Подходящ е за бременни, кърмачки, диабетици, възрастни и деца над 2+ години.

При проблем със запек при деца са подходящи и супозитории с глицерин или микроклизми за кърмачета и деца

Разгледайте категорията ни “Лаксативи при запек” и изберете подходящите за вас лаксативи, спрямо симптомите и състоянието ви.

При поръчка на стойност над 50 лв. получавате безплатна доставка, а за поръчки на територията на гр. София, предлагаме експресна доставка в рамките на деня. Следете нашия сайт и се възползвайте от преференциални цени и промоции. Не пропускайте възможността да получите карта за лоялност, която ще ви осигури и много други преимущества. Благодарим ви, че избрахте Subra за ваш здравен помощник!