NATURPHARMA STOMACHON BIOTA пробиотици x 30 caps
Стомахон Биота синбиотик с ензими стомашно-чревно здраве и балансиран микробиом 30 капсули
20 млрд. живи бактерии I 8 пробиотични щама I 8 храносмилателни ензима I 1 пребиотик за
· Храносмилателен комфорт
· Стомашно-чревно здраве
· Пълноценно хранене
Стомахон Биота е синергична формула с 20 млрд. живи пробиотични бактерии от 8 щама, допълнени с премикс от 8 храносмилателни ензима и фруктоолигозахариден пребиотик в помощ на доброто чревно здраве, надеждната храносмилателна функция, стомашно-чревния комфорт и пълноценното хранене.
Стомахон Биота е в специална капсула с ентерично покритие, което предпазва полезните микроорганизми от стомашната киселина и гарантира оцеляването им до червата. Пробиотичните щамове са допълнително защитени с микрокапсулна технология, осигуряваща още по-високата им устойчивост.
Състав
Пробиотици: 150 mg
Щам
Количество
Lacticaseibacillus rhamnosus LRa05
4.0 млрд. CFU
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BLa80
2.0 млрд. CFU
Bifidobacterium bifidum BBi32
2.0 млрд. CFU
Bifidobacterium longum subsp. longum BL21
1.5 млрд. CFU
Lactobacillus acidophilus LA85
3.0 млрд. CFU
Lactobacillus salivarius LS97
2.0 млрд. CFU
Lactiplantibacillus plantarum Lp90
4.0 млрд. CFU
Bifidobacterium adolescentis BAC30
1.5 млрд. CFU
FOS (фруктоолигозахариди) 12.5%: 50 mg
Ензимен премикс (амилаза 100000 DU/g, инвертаза 2000 SU/g, диастаза 5000 DP/g, папаин 6000 USPu/mg, целулаза 20000 CU/g, липаза 20000 FIP/g, лактаза 18000 ALU/g, неутрална протеаза 1000000 PC/g) 5.0%): 20 mg,
Малтодекстрин 45.0%: 180 mg
Не съдържа ГМО.
Препоръчителна дозировка:
Приемайте по 1 капсула Стомахон Биота дневно.
Опаковка: 30 капсули по 500 мг
Научи повече за активните съставки в Стомахон Биота
Чревното здраве и микробиологичен баланс са основополагащи за храносмилателната функция и за цялостното благосъстояние на човека. Добре известно е, че 70–80% от клетките на имунната система се намират в червата и че гастроинтестиналният тракт и неговата флора са в непрекъсната двупосочна комуникация с централната нервна система, известна още като ос „черва-мозък“.
Дисбалансът на чревната микробиота и недостигът на храносмилателни ензими могат да доведат до нарушено усвояване на хранителни вещества, образуване на газове, тежест и болки в корема, подуване, запек и диария. Оставени без адекватно управление и намеса, тези проблеми често се задълбочават и имат основен принос за глобалната тежест на заболяванията. Понастоящем храносмилателните нарушения са 13-та водеща причина за загубата на години живот поради инвалидност и преждевременна смъртност с тенденция към изкачване в класацията (Wang et al., 2023).
Ето защо поддържането на доброто чревно състояние и своевременното адресиране на притеснителните гастроинтестинални симптоми е важно не само за подобряване на моментния комфорт, но и за дългосрочното здраве и качеството на живот.
Lacticaseibacillus rhamnosus LRa05 модулира микробиома, намалява редица възпалителни маркери и подпомага изчистването на H. pylori, както и облекчава негативните ефекти от антибиотична терапия (Zhang et al., 2024; Huang et al., 2024). Приемът му води до повишен синтез на късоверижни мастни киселини и нормализиране на чревната моторика (Wang et al., 2023).
Късоверижните мастни киселини са естествени метаболити, произвеждани от чревните бактерии чрез ферментация на пребиотични фибри и разглеждани като ключов биомаркер за ефективността на пробиотиците и пребиотиците. Те участват в поддържането на киселинността в интестиналния тракт, укрепването на чревната бариера, регулацията на имунния отговор и оказват системен ефект върху метаболизма и възпалението. Повишеният им синтез е свързан с облекчаването на симптоми като подуване, газове, запек и раздразнение (Koh et al., 2016; Ríos-Covián et al., 2016).
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BLa80 значимо подобрява качеството на сън и микробиотата в клинично контролирано проучване при здрави възрастни и повишава секрецията на GABA – важен невротрансмитер, свързан със съня, спокойствието и доброто настроение (Liu et al., 2025). В различни експериментални условия ускорява чревната перисталтика, стимулира дефекацията и осезаемо подобрява симптомите при хроничен запек (Salo et al., 2024; Zhang et al., 2025).
Bifidobacterium bifidum подпомагат бариерната функция на чревната лигавица и производството на късоверижни мастни киселини, което очертава потенциалната му роля в управлението на възпалителни състояния на червата (Al-Sadi et al., 2021). Други проучвания откриват ползи за здравето на черния дроб заради антиоксидантния им ефект върху хепатоцитите и поддържане функцията на NK-клетките (Qin et al., 2024; Bu et al., 2024; Xu et al., 2024).
Bifidobacterium longum subsp. longum BL21 е пробиотичен щам с потенциални ползи за метаболитното и репродуктивно здраве, изследван заради способността му да модулира чревния микробиом, високия антиоксидантен капацитет и положителния ефект върху метаболитните параметри, особено при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване (Hao et al., 2021; Dong et al., 2025; Wang et al., 2025).
Lactobacillus acidophilus LA85 положително модулира баланса на чревната микрофлора и насърчава развитието на други видове с благоприятен ефект, намалявайки числеността на опортюнистични патогени като ешерихия и шигела (Xue et al., 2022; Han et al., 2023).
Клинични изпитвания показват, че приемът му може да намали честотата и продължителността на антибиотик-асоциирана диария, да подобри консистенцията на изпражненията и гастроинтестиналния комфорт (Zhu et al., 2025).
Lactobacillus salivarius LS97 е изявен със свойството си да възпрепятства растежа на бактерии с негативен здравословен ефект, особено стрептококи. Изследва се заради потенциалните ползи за здравето на устната кухина и зъбите (Fang et al., 2022). Видът демонстрира добра способност да колонизира стомашно-чревния тракт, да произвежда бактериоцини (пептиди с антимикробни свойства) и да модулира имунната система (Messaoudi et al, 2013).
Lactiplantibacillus plantarum е вид пробиотични бактерии, които в експериментални условия подобряват контрола на кръвната захар (Oh et al., 2021), иммунната регулация и възпалението (Zhao et al., 2021), качеството на съня и психичното здраве (Ho et al., 2021; Lew et al., 2019; Chong et al., 2019), телесната композиция и спортното представяне (Huang et al., 2019), както и чревното здраве (Krag et al., 2013; Yang et al., 2021).
Тези ефекти вероятно се дължат поне отчасти на способността им да модулират микробиотата, да противодействат на патогенни микроорганизми, да подобряват бариерната функцията на червата, нивата на възпаление и имунния отговор и да произвеждат полезни биоактивни молекули (Garcia-Gonzalez et al., 2021).
Bifidobacterium adolescentis са един от представителите на здравословната чревна флора в зряла възраст, но числеността им намалява с напредването на възрастта, като изключение правят някои столетници. Изчерпването на вида е типично за дисбиозата и се наблюдава при състояния като възпалително заболяване на червата, синдром на раздразненото черво и цьолиакия, както и при някои видове алергии, диабет, метаболитен синдром, чернодробни заболявания и след антибиотично лечение.
Достатъчното наличие на B. adolescentis в тялото благоприятства чревната бариера и имунорегулаторния отговор. Редица изпитвания показват положително действие на пробиотика при симптоми на чревно възпаление, алергии, метаболитни и чернодробни нарушения и психичното здраве (Leser & Baker, 2023)
Фруктоолигозахаридите (FOS) са вид въглехидрат, който е естествено присъщ за много плодове и зеленчуци. Те често се използват като нискокалоричен подсладител, но още по-важни са пребиотичните им качества и ползите им за чревното здраве чрез стимулиране растежа на полезни бактерии в дебелото черво.
FOS са субстрат за производството на късоверижни мастни киселини, които на свой ред могат да модулират нивата на холестерол, подпомагат бариерните функции на чревната лигавица и повлияват благоприятно симптомите на функционални храносмилателни нарушения.
Амилазата е един от основните ензими, отговорни за храносмилането на нишестето. Тя е толкова важна, че се произвежда на две места в тялото - в устата (като част от слюнката) и в задстомашната жлеза (като част от панкреатичния сок).
Диастазата е първият известен на науката ензим. Тя представлява вид амилаза, известен още като „алфа-амилаза“ и също се открива в слюнката и панкреатичните сокове, както и в пчелния мед, където играе важна роля за храносмилането на въглехидратите. Нейната основна функция е разграждането на молекулите на нишестето до по-малки и лесносмилаеми съединения като малтоза и малтотриоза.
Инвертазата е ензим, който катализира разграждането на трапезната захар, известна още като „захароза“, до съставните ѝ монозахариди глюкоза и фруктоза.
Протеазата (известна още като протеолитичен ензим, пептидаза или протеиназа) е ензим, специализиран в разграждането на белтъчини. Протеазите са много различни видове и взимат участие в редица важни биологични функции – в храносмилането, разграждането и рециклирането на стари протеини в тялото, клетъчното сигнализиране и др.
Папаинът е мощен храносмилателен ензим, който се намира естествено в плода, стеблото и листата на папаята (Carica papaya). Наричан още папаева протеиназа, той може да разгражда не само белтъчини, но също така нишесте и мазнини. Поради тази причина в Латинска Америка папаята е предпочитан диджестив и основна съставка в маринати за окрехкотяване на месо.
Лактазата помага за разграждането на млечната захар, известна още като лактоза. Понеже лактозата е присъща най-вече за млякото, при бозайниците производството на лактаза намалява с напредването на възрастта. Хората не правят изключение от това правило и в резултат много от нас страдат от т.нар. хиполактазия – причина за по-известната лактозна нетолерантност или малабсорбция. Оценено е, че 65%–75% от световното население страда от лактозна нетолерантност, която се изразява в редица неприятни симптоми като коремни болки, силно къркорене в червата, гадене, подуване, газове, диария.
Липазата е храносмилателен ензим, който отговаря за разграждането на мазнините и за „отключването“ съдържащите се в тях важни мастноразтворими вещества като витамините А, D, E и K. Приемът на липаза преди високомазнинно хранене значително намалява симптомите на лошо храносмилане – чувство за преяждане, газове, подуване и гадене (Levine, M. E., et al., 2015).
Целулазата отговаря за разграждането на целулозата – комплексен въглехидрат, присъщ за всички зелени растения и люспите на зърнените култури. Нашите храносмилателни трактове са много по-къси от тези на тревопасните животни и ни правят много по-непригодни за справяне с големи обеми растителна храна, чийто прием е полезен за здравето, но често е съпроводен с неблагоприятни симптоми като болки, газове и чувство за подуване и тежест в корема.
Противопоказания: Да не се използва при бременност, кърмене. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.
Предупреждения: Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.
Условия на съхранение: Съхранявайте на хладно и сухо място, без излагане на пряка светлина.
Производител: PK Benelux BV, The Netherlands, Vluchtoord 17, 5406 XP Uden
Дистрибутор: „Натурфарма България” ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел. +3599633359, info@naturpharmabg.com