RAKS Oak Tree Honey Epirus Land Дъбов (манов) пчелен мед от Епир, (Гърция) 450 g
В древността гърците вярвали, че дъбът е благословен с митични и лечебни свойства. Египтяните пък давали дъбов мед като скъпоценно лекарство на страдащи от проблеми с черния дроб, бъбреците и стомаха. Според персийския лекар Авицена мановият дъбов мед е истински еликсир за запазване на здравето и младостта. Подобна слава от векове не е случайна - мановият дъбов мед е чудодейно средство за стимулиране и тонизиране на тялото, заради богатството си от витамини и минерали. Днес е считан за един от най-питателните и търсени медове в света.
Притежава силни антибактериални и антимикробни свойства. Това се дължи на съдържанието на водородният прекис, на киселинното pH и ниското съдържание на влага в продукта.
Мановия дъбов мед е с високо съдържание на антиоксиданти, особено на полифеноли, флавоноиди, както и на каротеноиди. Антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес, забавят стареенето и противодействат на развитието на хронични заболявания.
Мановия дъбов мед съдържа добри количества калий, магнезий, калций, фосфор и витамин C.
Гръцки дъбов мед е истински манов мед от девствените гори на областта Епир. Събира се на надморска височина от над 1200 метра, далеч от всякакви градски зони и промишлени замърсявания. Често се налага пчеларите да изминават часове в планината, където неуморните пчели произвеждат този изключително рядък сорт мед.
Това, което прави Гръцки дъбов мед специален, е неговият хранителен профил и уникални ползи за здравето, особено за храносмилателната и дихателната система, за подсилване, за облекчаване на симптомите на кашлица и болки в гърлото.
Какъв е на вкус
Според познавачи дегустацията на този мед може да се опише като „целувка на дърво“, защото носи уханието на смола. Той има комплексни дъбови вкусове и лек нюанс на „солен карамел“ и меласа. Медът от гръцки дъб има много тъмнокафяв цвят, близък до черния. Притежава нотки на сушени плодове, с лека киселинност и горчивина в послевкуса. Трудно се захаросва (кристализира).
Особености на мановия дъбов мед
Мановият мед се добива се през месеците юли и август. Това е единственият вид мед, който не се получава от нектара на растението, а от дървесния сок (захарна течност, подобна на нектара). Последният служи за храна на насекоми, които се хранят с една част от сока, които изтича, а останалата връщат по листата като лепкава течност, обогатена с ензими. Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и произвеждат мед. В началото тя е светла и прозрачна течност, но след това придобива по-тъмен цвят.
Заради високото си минерално съдържания дъбовият манов мед има до 6 пъти по-висока хранителна стойност от нектарния мед, а също и по-изразено антибактериално действие.
Богат хранителен профил
Дъбовият мед съдържа различни витамини, особено витамин С, фолиева киселина, витамин В6 (пиридоксин), витамин В5 (пантотенова киселина) и следи от ниацин, рибофлавин и тиамин. Също така съдържа различни количества диетични минерали като калий, магнезий, фосфор, калций, натрий, селен и мед.
По-нисък гликемичен индекс от цветния мед.
Ако търсите начини да се насладите на нещо сладко и здравословно и да контролирате теглото си, дъбовият манов мед може да е добър избор.
Силни успокояващи свойства
Заради гъстата консистенция, ниското съдържание на влага и антибактериалното действие, този горски мед го препоръчват за успокояване на болки в гърлото, причинени от инфекции на дихателните пътища. Можете да го добавите към чая, след като е изстинал (топлината унищожава полезните му свойства) или просто да консумирате по една супена лъжица мед няколко пъти на ден и да избягвате да ядете или пиете нещо поне час след това. Някои хора приемат супена лъжица мед на празен стомах сутрин, за да успокоят възпалението на стомашната лигавица при гастрит. Яденето и пиенето се отлагат за около час.
Тонизиращи ефекти
Дъбовият горският мед е енергизиращ не само поради богатото си съдържание на естествени захари, които ни дават мигновена енергия и помагат за предотвратяване на хипогликемични състояния, но и поради хранителната си стойност, осигурявайки важни витамини и минерали, които допълнително допринасят за повишаване на енергийните нива.
По-малко полен и алергени
Поради особеностите на събирането си, този мед съдържа по-малко алергизиращ пчелен прашец и затова се намалява рискът от алергии.
Въпреки това, тъй като медоносните пчели не правят разлика между източниците на храна, е възможно те да събират нектар и от растения, които са цъфнали в района.
За какво помага
За храносмилането
Благодарение на пребиотичните си ефекти, мановият мед насърчава здравето на храносмилателната система, подобрява усвояването на хранителни вещества. Той е добър източник на олигозахариди, естествени захари, които ферментират и служат като пребиотици или източник на храна за полезните бактерии в храносмилателния ни тракт. Подобрява чревния транзит и помага при запек. Има както гастропротективно, така и антибактериално действие и действа при гастрит и язви на стомаха. Смята се, че медът оказва успокояващо и защитно действие на лигавицата на стомаха, като я насърчава да произвежда повече слуз и по-малко стомашни киселини. Работи като неблагоприятна среда за бактериите Helicobacter pylori, които са водеща причина за гастрит и стомашни язви.
Облекчава болките в гърлото и помага при кашлица
Мановият мед съдържа антибактериални съединения, които действат активно при настинка и грип, намаляват разпространението на бактерии в гърлото. Със своята лепкава и захарна консистенция мановият мед образува защитно покритие върху лигавицата на гърлото, като по този начин облекчава болката и успокоява кашлицата. Има противовъзпалителен ефект.
Подобрява здравето на кожата
Мановият мед прави истински чудеса с възпалената кожа, помага при акне, намалява възпалението, има лек ексфолиращ и стягащ ефект.
Кардиопротективни свойства
Флавоноидните активности в дъбовите листа могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания чрез своите няколко механизма като инхибиране на възпалението на съдовете и намаляване образуването на плака.
Регулира холестерола
Антиоксидантният ефект на дъбовите листа може да увеличи HDL (добрия холестерол) и да намали ефекта на LDL (лошия холестерол). Този механизъм е важен за предотвратяване на атеросклеротичното образуване, което може да се превърне в плака в съдовете и е водеща причина за исхемична болест на сърцето или инсулт.
Понижава кръвното налягане
Флавоноидите в дъбовия мед има способността да инхибират активността на АСЕ (ангиотензин конвертиращия ензим), която причинява появата на хипертония. Дъбовите листа имат субстрат, който е подобен на лекарството против хипертония в класа на АСЕ инхибиторите.
Действа като антисептик
Дъбовият мед може да действа и като антисептик и да дезинфекцира раните, съдействайки за по-бързото им заздравяване.
Вкусно предложение:
Тиквен пай с дъбов мед
Продукти:
2 чаши тиквено пюре (сварена и пюрирана тиква)
3/4 чаша дъбов мед
1 ч. л. ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка морска сол
1 ч. л. канела на прах
1/2 чаена лъжичка индийско орехче на прах
1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
3/4 чаша пълномаслена сметана
2 яйца леко разбити
1 кора за пай от маслено тесто
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса C.
Смесете пюрето, меда, ванилията, солта и подправките.
Добавете сметаната, внимателно смесете с разбитите яйца.
Изсипете сместа в кората за пай.
Покрийте с фолио и печете на 190 градуса за 20 минути. Отстранете фолиото и печете още 20-30 минути или докато ножът, поставен в центъра на пая, излезе чист.
Охладете и сервирайте с обилна топка бита сметана.
Хранителни стойности
на 100 g:
Енергия
1280.3 Kj/306 kcal
Мазнини
0 g
От които наситени
0 g
Въглехидрати
76,5 g
От които захари
73 g
Протеини
0 g
Сол
0 g
*посочените стойности се отнасят за 100 g