Назад

В наличност

RAKS Oak Tree Honey Epirus Land Дъбов (манов) пчелен мед от Епир, (Гърция) 450 g

Код:

45514

Марка:

RAKS- GREECE

Производител:

RAKS- GREECE

26.19 лв
Picture

Безплатна доставка над 50.00 лв.

Picture

Провери пратката Научи повече

Picture

Експресна доставка за София град

RAKS Oak Tree Honey Epirus Land Дъбов (манов) пчелен мед от Епир, (Гърция) 450 g

В древността гърците вярвали, че дъбът е благословен с митични и лечебни свойства. Египтяните пък давали дъбов мед като скъпоценно лекарство на страдащи от проблеми с черния дроб, бъбреците и стомаха. Според персийския лекар Авицена мановият дъбов мед е истински еликсир за запазване на здравето и младостта. Подобна слава от векове не е случайна - мановият дъбов мед е чудодейно средство за стимулиране и тонизиране на тялото, заради богатството си от витамини и минерали. Днес е считан за един от най-питателните и търсени медове в света.
Притежава силни антибактериални и антимикробни свойства. Това се дължи на съдържанието на водородният прекис, на киселинното pH и ниското съдържание на влага в продукта.
Мановия дъбов мед е с високо съдържание на антиоксиданти, особено на полифеноли, флавоноиди, както и на каротеноиди. Антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес, забавят стареенето и противодействат на развитието на хронични заболявания.
Мановия дъбов мед съдържа добри количества калий, магнезий, калций, фосфор и витамин C.
Гръцки дъбов мед е истински манов мед от девствените гори на областта Епир. Събира се на надморска височина от над 1200 метра, далеч от всякакви градски зони и промишлени замърсявания. Често се налага пчеларите да изминават часове в планината, където неуморните пчели произвеждат този изключително рядък сорт мед.

Това, което прави Гръцки дъбов мед специален, е неговият хранителен профил и уникални ползи за здравето, особено за храносмилателната и дихателната система, за подсилване, за облекчаване на симптомите на кашлица и болки в гърлото.

Какъв е на вкус
Според познавачи дегустацията на този мед може да се опише като „целувка на дърво“, защото носи уханието на смола. Той има комплексни дъбови вкусове и лек нюанс на „солен карамел“ и меласа. Медът от гръцки дъб има много тъмнокафяв цвят, близък до черния. Притежава нотки на сушени плодове, с лека киселинност и горчивина в послевкуса. Трудно се захаросва (кристализира).

Особености на мановия дъбов мед
Мановият мед се добива се през месеците юли и август. Това е единственият вид мед, който не се получава от нектара на растението, а от дървесния сок (захарна течност, подобна на нектара). Последният служи за храна на насекоми, които се хранят с една част от сока, които изтича, а останалата връщат по листата като лепкава течност, обогатена с ензими. Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и произвеждат мед. В началото тя е светла и прозрачна течност, но след това придобива по-тъмен цвят.

Заради високото си минерално съдържания дъбовият манов мед има до 6 пъти по-висока хранителна стойност от нектарния мед, а също и по-изразено антибактериално действие.

 

Богат хранителен профил
Дъбовият мед съдържа различни витамини, особено витамин С, фолиева киселина, витамин В6 (пиридоксин), витамин В5 (пантотенова киселина) и следи от ниацин, рибофлавин и тиамин. Също така съдържа различни количества диетични минерали като калий, магнезий, фосфор, калций, натрий, селен и мед.

По-нисък гликемичен индекс от цветния мед.
Ако търсите начини да се насладите на нещо сладко и здравословно и да контролирате теглото си, дъбовият манов мед може да е добър избор.

Силни успокояващи свойства
Заради гъстата консистенция, ниското съдържание на влага и антибактериалното действие, този горски мед го препоръчват за успокояване на болки в гърлото, причинени от инфекции на дихателните пътища. Можете да го добавите към чая, след като е изстинал (топлината унищожава полезните му свойства) или просто да консумирате по една супена лъжица мед няколко пъти на ден и да избягвате да ядете или пиете нещо поне час след това. Някои хора приемат супена лъжица мед на празен стомах сутрин, за да успокоят възпалението на стомашната лигавица при гастрит. Яденето и пиенето се отлагат за около час.

Тонизиращи ефекти
Дъбовият горският мед е енергизиращ не само поради богатото си съдържание на естествени захари, които ни дават мигновена енергия и помагат за предотвратяване на хипогликемични състояния, но и поради хранителната си стойност, осигурявайки важни витамини и минерали, които допълнително допринасят за повишаване на енергийните нива.

По-малко полен и алергени
Поради особеностите на събирането си, този мед съдържа по-малко алергизиращ пчелен прашец и затова се намалява рискът от алергии.

Въпреки това, тъй като медоносните пчели не правят разлика между източниците на храна, е възможно те да събират нектар и от растения, които са цъфнали в района.

 

За какво помага
За храносмилането
Благодарение на пребиотичните си ефекти, мановият мед насърчава здравето на храносмилателната система, подобрява усвояването на хранителни вещества. Той е добър източник на олигозахариди, естествени захари, които ферментират и служат като пребиотици или източник на храна за полезните бактерии в храносмилателния ни тракт. Подобрява чревния транзит и помага при запек. Има както гастропротективно, така и антибактериално действие и действа при гастрит и язви на стомаха. Смята се, че медът оказва успокояващо и защитно действие на лигавицата на стомаха, като я насърчава да произвежда повече слуз и по-малко стомашни киселини. Работи като неблагоприятна среда за бактериите Helicobacter pylori, които са водеща причина за гастрит и стомашни язви.

Облекчава болките в гърлото и помага при кашлица
Мановият мед съдържа антибактериални съединения, които действат активно при настинка и грип, намаляват разпространението на бактерии в гърлото. Със своята лепкава и захарна консистенция мановият мед образува защитно покритие върху лигавицата на гърлото, като по този начин облекчава болката и успокоява кашлицата. Има противовъзпалителен ефект.

Подобрява здравето на кожата
Мановият мед прави истински чудеса с възпалената кожа, помага при акне, намалява възпалението, има лек ексфолиращ и стягащ ефект.

Кардиопротективни свойства
Флавоноидните активности в дъбовите листа могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания чрез своите няколко механизма като инхибиране на възпалението на съдовете и намаляване образуването на плака.

Регулира холестерола
Антиоксидантният ефект на дъбовите листа може да увеличи HDL (добрия холестерол) и да намали ефекта на LDL (лошия холестерол). Този механизъм е важен за предотвратяване на атеросклеротичното образуване, което може да се превърне в плака в съдовете и е водеща причина за исхемична болест на сърцето или инсулт.

Понижава кръвното налягане
Флавоноидите в дъбовия мед има способността да инхибират активността на АСЕ (ангиотензин конвертиращия ензим), която причинява появата на хипертония. Дъбовите листа имат субстрат, който е подобен на лекарството против хипертония в класа на АСЕ инхибиторите.

Действа като антисептик
Дъбовият мед може да действа и като антисептик и да дезинфекцира раните, съдействайки за по-бързото им заздравяване.

 

Вкусно предложение:

Тиквен пай с дъбов мед

Продукти:

2 чаши тиквено пюре (сварена и пюрирана тиква)
3/4 чаша дъбов мед
1 ч. л. ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка морска сол
1 ч. л. канела на прах
1/2 чаена лъжичка индийско орехче на прах
1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
3/4 чаша пълномаслена сметана
2 яйца леко разбити
1 кора за пай от маслено тесто
Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 190 градуса C.
Смесете пюрето, меда, ванилията, солта и подправките.
Добавете сметаната, внимателно смесете с разбитите яйца.
Изсипете сместа в кората за пай.
Покрийте с фолио и печете на 190 градуса за 20 минути. Отстранете фолиото и печете още 20-30 минути или докато ножът, поставен в центъра на пая, излезе чист.
Охладете и сервирайте с обилна топка бита сметана.
Хранителни стойности
на 100 g:
Енергия
1280.3 Kj/306 kcal
Мазнини
0 g
От които наситени
0 g
Въглехидрати
76,5 g
От които захари
73 g
Протеини
0 g
Сол
0 g

*посочените стойности се отнасят за 100 g

Плащане и доставка

Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. без значение от теглото!
Цена от - доЦена на доставка
0 - 25 лв.4, 50 лв.
25 - 50 лв.4, 50 лв.
над 50 лв.Безплатна

* Доставката се осъществява в рамките на 3 работни дни до посочения адрес, след потвърждение на поръчката.
/ не важи по време на натоварени кампании - CYBER коледа, BIG WEEKEND SALE и други /.

При заявяване на поръчка до офис на Speedy, клиентът разполага със срок от 5 работни дни от датата на доставка, в които до приеме своята поръчка. След изтичането на срока, поръчката се анулира и се връща обратно на склад в subra.bg.

Добави коментар

0