23.04.2021

Слънчевите лъчи са ни любими. Търсим ги навсякъде – на терасата, в квартала, в парка, на плажа, в планината ... Затваряме очи и се оставяме да ни обгърнат с топлина. До първото по-сериозно изгаряне ...

Слънцето може да бъде опасно, дори в облачен ден, предупреждават дерматолозите. Разбира се, това съвсем не означава да се скрием завинаги на сянка. Достатъчно е да внимаваме и да не прекаляваме с разходките на открито.

За да не ви изненадат още първите силни слънчеви лъчи за сезона, бързаме да напомним: Не забравяйте за фотозащитата!

 

Слънцето е най-добрият приятел на кожата!

Може да не ви се вярва, но ултравиолетовите лъчи участват в редица полезни за здравето ни процеси в организма. Всички знаем колко са важни за синтеза на Витамин D и за укрепването на имунната система. Влияят също на хормонално ниво, регулирайки метаболизма и стадиите на сън и бодърстване.

На кожата помагат, като стимулират производството на меланин, отговорен за естествената пигментация. Именно на слънцето дължим красивия и сияен тен, както и силната и здрава кожа. Известно е, също така, че то може да лекува и често допълва конвенционалната медицинска терапия при акне, псориазис, екземи и други кожни заболявания.

 

Важно е обаче да знаем кога става опасно!

По правило, колкото повече злоупотребяваме със слънцето, толкова повече рискове за здравето и кожата си поемаме. Контролираното излагане на лъчение не би ни навредило, освен в случаите на свръхчувствителна кожа, специфични дерматологични проблеми или наследствена предразположеност към слънчеви алергии. Прекомерното стоене на открито обаче под влиянието на силни UVA и UVB лъчи може сериозно да увреди кожата, поради няколко причини:

  • UVB лъчите проникват в най-горните слоеве на кожата (епидермиса) и са отговорни за изгарянията и зачервяванията
  • UVB лъчите се свързват с увреждане на ДНК, което в последствие може да причини рак на кожата
  • UVA лъчите проникват в дълбоките слоеве на кожата (дермиса) и предизвикват нейното преждевременно стареене, включително появата на бръчки по лицето
  • UVA лъчите са отговорни за появата на слънчеви алергии
  • UVA и UVB лъчите провокират хиперпигментация, поява на тъмни петна по кожата или т. нар. слънчеви (старчески) петна

 

Потърсете най-добрата защита за вашата кожа!

Преди да посегнете към кремовете с най-висок слънцезащитен фактор в магазина, минете през дерматолога за кратка консултация. Може да се окаже, че не се нуждаете от защита 50+. Индустрията в днешно време предлага такова разнообразие от продукти, че е невъзможно да не откриете най-подходящия за вас.

За най-адекватна защита е достатъчно да съобразите няколко важни неща:

  • Цвета на кожата. Ако сте „светъл“ тип човек – с руса коса, сини очи и бледа кожа, определено трябва да заложите на висок слънцезащитен фактор. Хората с по-тъмни коси и по-мургав тен не се нуждаят от прекалено силна защита. Те могат да ползват продуктите с най-нисък фактор, но с висока защита срещу стареенето на кожата, например.  
  • Типа кожа: мазна, суха, чувствителна. Съставът на слънцезащитните кремове е съобразен с индивидуалните потребности на всеки тип кожа. Това позволява да ги ползвате, като ежедневна козметика, а не само, когато сте на плажа или в планината. Кожата, склонна съм омазняване, се нуждае от по-леки текстури, но на сухата и чувствителна кожа й трябва защита, съответно и по-висок фактор.

Много е важно да се консултирате със специалист, ако имате проблемна кожа или страдате от кожно заболяване! Дерматолозите са единствените, които могат да ви препоръчат слънцезащитна козметика при атопичен дерматит, псориазис, слънчеви алергии, екземи, поява на петна или различен вид раздразнения.

  • Кога сте навън? Ако планирате излизане по обяд или в часовия диапазон 11-16 часа, задължително трябва да си сложите крем с висок фактор преди да се появите на слънце. В останалото време от деня може и да не ползвате фотозащита, ако не прекалявате с излагането на вредно лъчение. Разбира се, слънцето е най-силно прец лятото и най-слабо през зимата, когато фотозащита ползват само хората с проблемна кожа.
  • Къде се намирате? Известно е, че на морето и в планината слънцето е най-опасно. При висока надморска височина въздухът се разрежда, а лъчите стават по-силни, защото по-лесно стигат до кожата. На плъжа пък водата и пясъкът отразяват и съответно усилват светлината. Слънцето е по-силно и в държавите, които са близо до екватора, затова не планирайте екскурзии до там без защитен крем с висок фактор.

 

Революция в помощ на фотозащитата!

Съвременната индустрия съвсем не се ограничава до предпазване от изгаряне и намаляване на щетите от вредните лъчи. Последният хит на пазара са дермокозметичните продукти, които комбинират слънцезащитата с профилактика и възстановяване. Те не само пазят кожата от изгаряне, но предотвратяват също нейното стареене, както и загубата на защитни сили в резултат на продължителното излагане на UV лъчи. Осигуряват защита от целия спектър на вредно лъчение – UVA, UVB, VL, IRA, включително и от синята светлина на дигиталните устройства.

От скоро на пазара се предлагат истински революционни формули, които не позволяват слънчевите лъчи да провокират последващо увреждане на клетъчното ДНК на кожата. В резултат успешно я защитават от всякакъв вид клетъчни мутации (т.е. рак). Предотвратяват раздразненията и дори слънчевите алергии, тъй като имат антиоксидантно действие и подсилват собствените възстановителни сили на кожата.

За по-взискателните дами се предлага дори оцветена фотозащита. Това са кремове, които играят ролята на фон дьо тен – покриват зачервяванията и несъвършенствата, осигуряват равномерен тен на кожата и същевременно я пазят от вредните UV лъчи.

Ако сте предразположени към алергични реакции, имате фамилна обремененост към ракови заболявания или просто искате да запазите кожата си млада за по-дълго време, осъвършенстваната фотозащита е препоръчителното решение за вас.

 

Тайната е в папрата!

Чудото на съвременните слънцезащитни кремове е специален екстракт, извлечен от растението Polypodium leucotomos. Това е Епифитна папрат, която расте в Централна Америка. В нейното стъбло учените откриват полезни вещества, които имат антиоксидантно действие и предпазват кожата от вредните влияния на слънчевата радиация.

Екстрактът се прилага в различни кремове и лосиони, включително и лекарствени средства. Използва се често в дермокозметиката и фотозащитата. За хората, които нямат навика да използват кремове, се предлага и под формата на хранителна добавка. Някои капсули дори са обогатени с полезните ватинамини D, С и Е, както и с пигментите лутеин и ликопен.

 

Защитете се от слънцето, но не бягайте от него!

Лятото е прекрасен сезон и можете до му се наслаждавате напълно с правилната фотозащита и разумно излагане на слънце. Ако обичате да сте навън, превърнете кремовете в ежедневние. Ако не обичате да се мажете, търсете прохладата на сенките и избягвайте разходките под жарките лъчи. Но не бягайте от слънцето! То ни носи топлина и здраве!