18.04.2022

Течащият нос е кошмар за всеки родител, особено, когато не е свързан с познатите вируси. Никой не се плаши от хрема през зимата, но когато тя се появи през пролетта или лятото, моментално буди притеснения.

В общия случай се касае за т. нар. поленова алергия, която провокира алергичния ринит, а както вече знаете, той не е обикновена хрема и заслужава специално внимание. Особено, когато тормози малчуганите у дома.

 

НЕВИДИМИТЕ АЛЕРГЕНИ

Подобно на всички останали алергии, ринитът също се провокира от контакт на организма с конкретен дразнител. При малките деца, чиято имунна система все още се „учи“ и е твърде чувствителна на външни фактори, дразнителите често задействат моментална ответна реакция – в случая, отичане на лигавиците в носа и обилна секреция.

Уви, истинските виновници са многобройни и съвсем миниатюрни, обикновено невидими с просто око. Добрана новина е, че са добре познати на специалистите и могат лесно да бъдат изолирани:    

 • Акарите в домашния прах. Това са съвсем дребни микроорганизми, които живеят в праха и се хранят с нашите кожни отпадъци - власинки от тъкани, пърхот, излющени мъртви клетки, косми и т.н. Затова създават цели колонии на местата, където е топло и влажно и изобилства от храна, а именно – възглавници, пердета, килими, дамаски и всякакъв домашен текстил. Ето защо поддържането на добра хигиена у дома е изключително важно за малчуганите, чувствителни към акари. Именно те са алергенът, който провокира ринит, а не самият прах.
 • Домашни животни от всякакъв вид. В това число котки, кучета, морски свинчета, хамстери, зайци, коне и прочие. Проблемът, разбира се, не е в самите животни, а в алергените, които те разнасят с козината си. Всички животни се ближат и прехвърлят алергените именно чрез слюнката си. Веднъж попаднали върху козината, те лесно се пренасят върху всяко дете или възрастен, който посегне да ги погали или да им се порадва.
 • Полени, разнасяни във въздуха. Това е тичинковият прашец, който се отделя при цъфтежа на дърветата, тревите и плевелите през пролетта и лятото. Най-често се разнася чрез вятъра, но полените могат да полепват също по дрехите, косата, кожата, съответно козината на животни. Полените са невидими, но дразнят лигавицата на носа, защото съдържат чужди за детския организъм клетки, на които той реагира. За съжаление процесът по отделяне на полени не може да бъде контролиран, защото това е естенствения начин, по който разстенията се размножават в природата. Затова редица държави, сред които и България, поддъжат т. нар. поленови календари, в които всеки може да се запознае с периода на цъвтеж на съответните дървесни и тревисти видове, към които е чувствителен, за да избягва срещата с техните полени.
 • Спори на различни плесени. Тук попадат всякакъв вид гъбички и мухъл, които традиционно се образуват на влажни места. Можете да ги откриете по стените, в саксиите, включително върху почвата в тези саксии, в хладилника, в банята, по храната ... Не ги подценявайте, защото лигавицата на носа и дихателните пътища на децата са силно чувствителни към спори, което може да провокира силна кашлица, задух или астматичен пристъп.

 

ТИПИЧНИТЕ СИМПТОМИ

Реакциите, които издават „сенната хрема“, са лесно различими, особено когато са извън сезона на традиционните за зимата респираторни и остри вирусни инфекции:

 • сърбеж в носа
 • сърбеж и зачервяване на очите, сълзене
 • постоянно запушен нос
 • парене и сухота в гърлото
 • упорита хрема с бистър и воднист, но обилен секрет

Често симптомите на алергичния ринит се бъркат с тези на "настинка", което може да забави диагностицирането. Затова е важно да познавате една от най-важните характеристики на този вид алергии – повторяемостта при едни и същи обстоятелства. Бъдете наблюдателни и ако детето ви реагира с хрема винаги, когато сте на разходка в парка през април, търсете причината в разлистващите се дървета там. Дори да нямате конкретни съмнения, консултацията със специалист-алерголог винаги ще бъде от полза.

 

ВИДОВЕ АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

 • Периодичен. Проявява се в рамките на по-малко от 4 дни седмично или 4 седмици годишно, защото алергените, които провокират дразнение, се срещат само през определени периоди на годината. Дължи се обикновено на полени и плесени, но е изключително трудно да се разбере коя от двете групи алергени е виновна за оплакванията. Затова точното диагностициране се прави със специални тестове за алергия.
 • Постоянен. Той се задържа повече от 4 дни седмично или 4 седмици годишно и това е така, защото дразнителите са налични през цялата година. Обикновено това са акарите и микрокърлежите в домашния прах, различни плесени или алергени, с които се срещаме на работното си място. Много рядко постоянния ринит се причинява от храни или подправки.  

 

КОЛКО Е ВАЖНА ДИАГНОСТИКАТА?

С една дума – много! Без правилния преглед или тест, които да открият истинския причинител на съответната алергия, не е възможно и адекватно лечение. 

Обикновено в практиката се прилагат два метода за диагностициране:

 • Кожни проби с алергени

Това е най-популярният метод за изследване в алергологията, но се прилага на деца над 2-3 годишна възраст и извън острата фаза на съответната алергична реакция. Върху кожата от вътрешната страна на предмишницата се накапват различни алергени, след което се прави убождане през капката, за да може тя да проникне в кожата. Ако организмът реагира, на мястото на обождането се появява характерно зачервяване, а понякога и подутина. Диаметърът на зачервяването и размерът на „пъпчицата“ определят и силата на алергичната реакция.  

 • Изследване на специфични Имуноглобулин Е – т.нар. „кръвен тест” за алергия.

С този тест в кръвта могат да бъдат открити антитела, които организмът създава към даден алерген. Според това на кой алерген реагират, се установява и кой е причинителят. Провеждането на теста става чрез вземане на венозна кръв. Предимството му е, че няма възрастови ограничения и не се налага спирането на приема на лекарства.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Въпросът всъщност е риторичен, защото отговорът е положителен и се подразбира. Според националната статистика само алергичният ринит „тормози“ всеки четвърти човек у нас, а алергиите в детска възраст са на една от водещите позиции в списъка с детски болести. „Сенна хрема“, оставена без лечение при деца до 6-годишна възраст, преминава в астма при 80% от случаите, предупреждават специалистите.

Методите за медикаментозно лечение на алергии в детска възраст са няколко и често се комбинират помежду си:

 • Оралните капки, сиропи и таблетки повлияват главно сърбежа, кихането, секрецията от носа и в по-слаба степен запушването на нослето. Назалните антихистамини действат локално и имат силно противовъзпалително действие при липса на странични ефекти.
 • Използват се главно за отпушване на носа. Предлагат се под формата на спрейове и капки с нафазолин и ксилометазолин, както и под формата на хапчета, но за деца над 12 години.
 • Назален спрей с противовъзпалително действие.
 • Повлияват благоприятно всички симптоми на алергичното възпаление – кихане, сърбеж, секреция, включително и запушването на носа. Използват се във възрастта след 4-6 години. Съвременните назални кортикостероиди имат локално действие, почти не се откриват в кръвта, не водят до атрофия на лигавицата на носа.   

Най-доброто лечение на алергии в детска възраст обаче е ограничаването на контакта с алергените, които провокират острата реакция. Затова ви предлагаме някои от добрите препоръки, които ще чуете и от лекуващия лекар.

 • Поддържайте дома възможно най-чист като „свободна от прах зона”- избягвайте килими, мокети, тежки завеси, мъхести ковертюри.
 • Температурата в дома да бъде 18-20°С, проветрявайте често.
 • Сменяйте спалното бельо често и го перете при температура 60°С.
 • Използвайте завивки от изкуствени материали и специални калъфи за матраци.
 • Плюшените играчки перете често при температура 60°С или ги оставяйте да пренощуват във фризера.

По време на сезона на цъфтежите

 

 • Ограничавайте разходките на открито, в паркове и градини в пиковите часове при висока температура и вятър.
 • Сред разходка сменяйте дрехите и измивайте очите, носа и лицето обилно с вода.
 • Ако сте на планина, качете се над 1500 м., където няма да има цъфтящи дървета и треви, или организирайте почивката си на море или около водни басейни.
 • Проветрявайте дома си през нощта.
 • Прилагайте „влажно почистване“ на дома ежедневно, т.е. забърсване на повърхностите с влажна кърпа, използване на прахосмукачка с воден филтър и др.
 • Не простирайте дрехи навън.
 • Не използвайте климатика в дома или колата.

 

Бъдете здрави и се наслаждавайте на природата, без алергени!