RAKS Brown Sugar Demarara Кафява тръстикова захар Демерара 500 g
Все повече потребители избират да подслаждат напитките, десертите и печивата си с кафява захар, която е считана за по-здравословен аналог на рафинираната бяла захар.
Кафява тръстикова захар „Демерара“ е идеалното решение за спазващите средиземноморска диета и се препоръчва от критската компания RAKS, която произвежда и дистрибутира здравословни продукти от Гърция и други страни по света.
С какво е специфична кафявата тръстикова захар „Демерара“
Тръстиковата захар „Демерара“ е по-интензивна на вкус заради по-високото съдържание на меласа и има по-голям размер на частиците от обикновената кафява захар, което придава приятна хрупкавост на храната.
По какво се различава от бялата захар
В случая на бялата захар при центрофугиране меласата се отделя от захарните кристали, оставяйки безцветни парчета. След това се рафинира допълнително и филтрира. Захарта „Демерара“ не се подлага на рафиниране и е изцяло натурална и органична. Меласата от тръстиковия сок кристализира, за да даде захар „Демерара“. Съдържанието на меласа й придава интензивен вкус, който я отличава от другите захари.
Как се прави захарта „Демерара“
Когато растението захарна тръстика се пресова, се получава кафяв сок, който наричаме меласа. Този сок е основната съставка, от която произхождат всички захари. За производството на захар „Демерара“ меласата се изпарява и това води до кристализация на съдържащата се в нея захар. След изпаряване се получават големи кристали златисто-кафява захар, които имат силен аромат на меласа. Следователно производството на тази захар е почти чисто органично.
Тъй като тази захар не се рафинира, тя запазва всичките си минерали и витамини - особено калций, магнезий, витамини B3, B5 и B6.
На цвят е кафява, до червеникава, по-сладка от бялата захар и има приятно загатнат вкус на карамел и ванилия. На допир е леко влажна, което се дължи на меласата.
Откъде произхожда тази захар
Кафявата тръстикова захар „Демерара“ произхожда от бившата холандска колония Гвиана в Южна Америка, която някога се е казвала Demerara. Там традицията за производство на захарна тръстика започва още от 17 век и се прочува с дестилацията на прочутия местен ром. В наши дни обаче най-големият износител на този сорт захар е остров Мавриций в Африка.
Предимства на захарта Demerara
Малкото захар, от която се нуждаем, е желателно да идва под формата на естествени захари, а приемът на рафинирани захари е силно непрепоръчителен. В този аспект кафявата тръстикова захар „Демерара“ е по-малко преработена от бялата захар и следователно е по-естествен и здравословен вариант. Имайте предвид, че захарта „Демерара“ има по-жизнен и интензивен вкус на меласа и следователно може да промени вкуса на храната, към която я добавяте.
Хранителни стойности
на 100 g:
Енергия
1589,9 Kj/380 kcal
Мазнини
0 g
От които наситени
0 g
Въглехидрати
98 g
От които захари
97 g
Протеини
0,1 g
Сол
0 g
*посочените стойности се отнасят за 100 g
Съставки: кафява тръстикова захар