RAKS Coconut sugar (Indonesia) Кокосова захар от Индонезия 300 g
Все повече хора избират кокосовата захар като по-здравословна алтернатива на рафинираната бяла захар. Известна още като кокосова палмова захар, тя става все по-популярна в света на печивата, тъй като е заместител 1:1 на рафинираната захар.
По-добра ли е кокосовата захар от другите видове подсладители?
Кокосовата захар осигурява няколко потенциални ползи за здравето, но основната й функция е предимно на подсладител. Известно е, че рафинираната бяла захар и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза преминават през тежка обработка и следователно са лишени от основни хранителни вещества. Кокосовата захар, от друга страна, претърпява много малко обработка, така че е в състояние да запази някои от естествените си витамини, минерали и антиоксиданти. По-конкретно кокосовата захар съдържа следи от магнезий, калий, цинк, желязо и витамини от група В.
Предимства
Предотвратява хипогликемия
Тялото разчита на глюкозата за производство на енергия. Подобно на кафявата и тръстиковата захар, кокосовата захар може да помогне за повишаване на нивата на кръвната захар и да предотврати състояния като ниска кръвна захар или хипогликемия. Ако търсите естествен подсладител на растителна основа, който да поддържа нивата на кръвната ви захар и енергия високи, кокосовата захар е идеалният избор.
По-ниски шансове за скок на кръвната захар.
Кокосовата захар съдържа малко количество инулин - вид разтворими фибри, които могат да намалят вероятността от скокове на кръвната захар след хранене. Храните, съдържащи инулин, могат да бъдат здравословен избор за хора с диабет.
Счита се за устойчиво отглеждана
Кокосовата захар се счита за устойчиво отглеждана, тъй като кокосовата палма произвежда 50-75% повече захар на акър (1 акър в равен на малко повече от 4 дка), като същевременно използва само 20% от ресурсите.
Как се прави кокосовата захар?
Кокосовата захар идва от кокосови дървета, които растат в тропически и субтропични райони. Сокът на кокосовото дърво се събира от цветовете. Сокът се поставя в голям съд (уок), загрява се и пяната, която се образува в горната част на течността, се отстранява. Сокът в крайна сметка започва да променя цвета си от полупрозрачен до тъмнокафяв. Кокосовата захар се продава в много различни форми, но най-често се намира гранулирана точно като тръстикова захар.
Какъв е вкусът на кокосовата захар?
Изненадващо, кокосовата захар няма вкус на самия кокосов плод. Вкусът е по-близък до лек аромат на карамел. Кокосовата захар е със светлокафяв цвят и има подобна текстура на кафявата захар. Гранулираната консистенция и мекият вкус я правят лесен заместител на бялата захар в различни печива. Ако решите да печете с кокосова захар, ще откриете, че тя се топи и смесва по начин, подобен на тръстиковата захар.
Полезна ли е кокосовата захар за отслабване?
Кокосовата захар има гликемичен индекс 54, според базата данни за гликемичен индекс на университета в Сидни, докато на рафинираната трапезна захар е 65. Ако следвате кето диета, кокосовата захар не се счита за „кето-съвместима“ поради съдържанието на фруктоза и може да ви извади от кетоза.
Съставки: кокосова захар
Може да съдържа следи от: ядки, фъстъци, глутен, горчица, сусам, соя, яйца, мляко, сулфити.