Назад

В наличност

RAKS Heather Honey from Epirus Пчелен мед от Хедър , Епир, (Гърция) 450 g

Код:

45512

Марка:

RAKS- GREECE

Производител:

RAKS- GREECE

26.59 лв
Picture

Безплатна доставка над 50.00 лв.

Picture

Провери пратката Научи повече

Picture

Експресна доставка за София град

RAKS Heather Honey from Epirus Пчелен мед от Хедър , Епир, (Гърция) 450 g

В Гърция го наричат „царя на медовете“. Казват, че или се влюбваш в него от първа лъжичка, или ти е трудно да приемеш вкуса му… Южните ни съседи го обожават в комбинацията с кисело мляко, добавят го в кафето за леко „опушен“ вкус, гарнират с него твърди пикантни сирена - мезе за ципуро, узо или вино.
„Хедър мед от областта Епир“ е достоен представител на този вид мед и идва от приказните земи между Тесалия и йонийското крайбрежие, характерни с контрасти в релефа – от приказни плажове до гъсти гори, и невероятно растително многообразие, рай за пчелите.

 

Особености на хедър меда (heather honey)
 

Определят вкуса на хедър меда като изискан, дори красив – сладостно тръпчив с лека горчивина, с дълъг послевкус с малцови нотки и изненадващ завършек с нюанс на какао и карамел. Свойствата му като хранителен продукт са изключителни, защото е по-богат на протеини от другите медове и съдържа много минерали като калий, калций, цинк, както и витамини от група В (по-специално рибофлавин). Според изследвания този пчелен продукт притежава едни от най-извените антибактериални и противовъзпалителни свойства, като влиза в топ 5 на подобна класация заедно с меда от манука и боровия мед. Това го прави особено търсен от ценители, които се наслаждават на различни версии на хедър меда, свързани с особеностите на климата и почвата на мястото, от което пчелите са събрали нектара на грациозните вечнозелени храсти хедър с пищни цветове.

 

Какво е мед от хедър (heather honey)
Хедър мед е широк термин за мед, който пчелите събират от цветовете на растения от рода Ерика или Пирен, семейство Ericaceae, включващ над 860 вида храсти и полухрасти. Храстът хедър е широко разпространен на места със сухи, глинести, торфени почви от Средиземноморието, особено Франция, Испания, Италия, Северна Африка, до Шотландия и Норвегия.

Медът от хедър обикновено е с тъмнокехлибарен цвят с оранжеви нюанси. Той има необичайна текстура, поради тиксотропните си характеристики, като е желе, докато не се разбърка, след това става течен като други видове мед и отново се желира. В него има изобилие от  белтъчини (до 1,9%) и минерални соли. В състава му са открити около 300 минерали и микроелементи, включително бор, манган, мед, желязо, цинк, флуор, йод, хром, калий, калций и други, както и витамин С, витамин К и Е, витамини от група В. Високото съдържание на вода (20-23%) също е отличителна черта на хедър меда.

Основни ползи за здравето
„Хедър мед от областта Епир, Гърция“ се отличава с високо съдържание на антиоксиданти, протеини, минерали и полифеноли, което го прави изключително полезен за здравето. Особено подходящ е при храносмилателни проблеми, особено тези, свързани с възпаление (проблеми с рефлукс или гастрит). Неговите мощни антибактериални и антимикробни свойства го отличават с редица приложения, насочени към инфекции. Приложен върху рани, порязвания и изгаряния, той помага за насърчаване на освобождаването на влага и по този начин изсушава кожата, избягвайки растежа на микроби и инфектиране. Фармацевтичната индустрия също експериментира с капацитета на хедър меда за облекчаване на сърдечни заболявания, гъбични инфекции, ревматизъм, подагра и респираторни заболявания.

Ето за какво се прилага:

Стомашно-чревни проблеми и храносмилателни разстройства като киселини, колики, диария, запек, лош апетит, болки в корема.
Облекчава конвулсивни състояния и главоболие.
Помага при настинка и грип.
Ефективен е при инфекции на пикочните пътища, болест на пикочния мехур, бъбречна недостатъчност, цистит.
Нервни разстройства, проблеми със съня, стрес, повишена тревожност.
Ревматизъм и свързани заболявания.
Подагра – намалява нивото на пикочна киселина.
Астма, белодробни проблеми, упорита кашлица.
За почистване на гнойни рани.
При възпалено гърло, стоматит или друго възпаление на устната лигавица.
Понижен имунитет.
Преумора.
Как действа
Силен диуретик
Едно от основните свойства на меда от хедър се крие в неговия диуретичен ефект. Това позволява както да предотвратите задържането на течности, така и да съдействате за по-бързото им елиминиране, ако страдате от подобно състояние. Редовната консумация на мед от хедър  също ще бъде ефективна за прочистване и дезинфекция на пикочния мехур, лечение на инфекции, предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Ползи за сърдечно-съдовата система
Друго предимство на меда от хедър е, че помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания чрез елиминиране на мазнините, които се натрупват по стените на артериите и причина за атеросклероза. По този начин консумацията на мед от хедър предотвратява аритмии и ангина пекторис и намалява шансовете за получаване на инфаркт на миокарда.

Антиоксидантни ползи
Хедър медът съдържа голям брой разнообразни минерали, необходими за правилното функциониране на организма, и освен това е мощен антиоксидант. Медът е отличен естествен продукт, който предлага значителни ползи за нашето здраве в сравнение с други храни. Антиоксидантите помагат за елиминирането на свободните радикали от тялото и по този начин забавят преждевременното стареене и предотвратяват някои видове заболявания .

Ползи за по-бързо зарастване на рани
Друга полза от меда от хедър са неговите лечебни и овлажняващи свойства, които го превръщат в компонент на някои кремове и мехлеми за кожа. Прилагането на малко количество от този мед върху леки рани подобрява заздравяването и дезинфекцира, въпреки че не трябва да се използва при изгаряния или големи рани. Вискозитетът на меда от хедър създава защитна бариера и помага в борбата с бактериите, които инфектират раните. В допълнение, той помага да се създаде влажна среда, улеснявайки заздравяването чрез стимулиране на регенерацията на тъканите под повърхността на кожата. Освен това има противовъзпалителни свойства, които успокояват болката и подуването, като същевременно подобряват кръвообращението в раната.

Ползи за стомаха
Хедър медът благоприятства храносмилателната система, тъй като упражнява естествен защитен ефект при проблеми с киселини и язви. Неговите лечебни и защитни свойства помагат за лекуването на стомашни язви и предотвратяват влошаването им от контакт със стомашните сокове. В допълнение медът от хедър подобрява храносмилането, като увеличава производството на ензими, които насърчават този процес и подобряват движенията на стомаха.

Вкусна идея: Сурови овесени блокчета с хедър мед

(здравословен начин да се подкрепите по всяко време на деня)

Продукти:

1 чаша фурми
1 ябълка (настъргана)
1 банан (пюре)
2 супени лъжици „Хедър мед от Епир“
160 г овесени ядки без глутен
Купичка пресни малини
Настърган шоколад
Начин на приготвяне

Накиснете фурмите в малко вряла вода за около 20 минути. Загрейте предварително фурната на около 175 ºC и пригответе форма за печене, застлана с домакинска хартия.

Пасирайте накиснатите фурми и смесете с ябълката и банана. Добавете овесените ядки, меда и парченцата шоколад и малините. Изсипете сместа във формата за печене, заравнете добре и печете около 10-15 минути. Охладете блатовете и нарежете на правоъгълници за сервиране.

Ароматно мляко за заспиване и намаляване на стреса

Съставки:

1 чаша краве мляко или ядково мляко
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка куркума
¼ чаена лъжичка смляна ашваганда (или друг адаптоген като шатавари или астралагус)
2 щипки смлян кардамон
Щипка смлян джинджифил (по желание)
Щипка смляно индийско орехче
Щипка черен пипер (прясно смлян)
1 ч.л Гхи (или необработено кокосово масло)
1 ч.л хедър мед
Начин на приготвяне:

Изсипете съставките в млякото (без меда), загрейте и отдръпнете от огъня точно преди сместа да кипне. Като се поохлади, подсладете с меда, за да не загуби той от високата температура ценните си свойства. Изпийте напитката топла, непосредствено преди лягане.
Хранителни стойности:
на 100 g:
Енергия
1280,3 Kj/306 kcal 
Мазнини
0 g
От които наситени
0 g
Въглехидрати
76,5 g
От които захари
73 g
Протеини
0 g
Сол
0 g

*посочените стойности се отнасят за 100 g

Съставки: пчелен мед от хедър

Плащане и доставка

Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. без значение от теглото!
Цена от - доЦена на доставка
0 - 25 лв.4, 50 лв.
25 - 50 лв.4, 50 лв.
над 50 лв.Безплатна

* Доставката се осъществява в рамките на 3 работни дни до посочения адрес, след потвърждение на поръчката.
/ не важи по време на натоварени кампании - CYBER коледа, BIG WEEKEND SALE и други /.

При заявяване на поръчка до офис на Speedy, клиентът разполага със срок от 5 работни дни от датата на доставка, в които до приеме своята поръчка. След изтичането на срока, поръчката се анулира и се връща обратно на склад в subra.bg.

Добави коментар

0