Защита от слънцето през пролетта

Никой не иска да се пази от първите слънчеви лъчи след дългата зима, когато цялото ни тяло жадува топлина. Превенцията обаче е абсолютно задължителна още преди термометърът навън да отчете 18 градуса по Целзий. Причината е в ултравиолетовото лъчение (UVA и UVB), което е еднакво вредно за кожата дори, когато навън е облачно и мрачно. За да не страдате от неприятни зачервявания, обриви или сърбежи в сезона на късите ръкави и поли, не забравяйте слънцезащитата дори през пролетта.   

 

ПАРАДОКСЪТ НА ПРЕВЕНЦИЯТА

Слънцето е най-добрият приятел на човека и това е безспорен факт откакто свят светува. То е един от най-богатите източници на безценни блага за организма и участва в редица полезни за здравето процеси. Отговорно е за синтеза на Витамин D и за укрепването на имунната ни система, както и за регулиране на метаболизма и стадиите на сън и бодърстване. Влияе също на хормоните и често ни спасява от депресии.

Без слънце кожата ни не може да произвежда меланин, на който дължим не само красивия и сияен тен, но също така силната и здрава кожа. Известно е също, че слънцето може да лекува и често допълва конвенционалната медицинска терапия при акне, псориазис, екземи и други кожни заболявания.

Защо тогава всички говорят за превенция?  

Преди да стигнем до отговора, първо нека се запознаем със слънчевата светлина.

 

ЛЪЧИТЕ, КОИТО НЕ ВИЖДАМЕ

Слънчевата светлина се състои от няколко различни спектъра лъчи - видима светлина, ултравиолетова светлина (обозначавана с UV) и инфрачервена светлина.

Видимата светлина, както подсказва и самото име, е единственият спектър от лъчи, които сме способни да видим. На практика това са онези 50% от дневната светлина, която чрез пречупване осигурява и разнообразието от цветове около нас. Видимата светлина е полезна за кожата, но при прекомерно излагане може да причини редица клетъчни увреждания.  

Ултравиолетовата светлина на свой ред се състои от три вида лъчи – UVA, UVB и UVC, които имат различна дължина на вълната. Най-къси са UVC лъчите и поради това те се блокират още в атмосферата и не достигат до кожата. За сметка на това UVA и UVB лъчите не само я достигат, но и проникват в нея, като могат да преодоляват облаци и смог. Заедно те представляват едва около 5% от слънчевата светлина, но са виновни за най-сериозните поражения по кожата.

Инфрачервените лъчи на последно място също са невидими, но за разлика от ултравиолетовите, са изключително слаби. Могат да проникват дълбоко в кожата, под дермата, но не съдържат енергия, с която да й повлияят. Съставляват останалите 45% от слънчевата светлина.

Истината е, че нито един от трите спектъра лъчи не се влияе от сезоните или атмосферните условия навън. Това означава, че слънцето през пролетта е също толкова силно, колкото и през лятото или зимата, дори да не го усещаме.

 

UVA - AGING - СТАРЕЕНЕ

Твърди се, че това са най-вредните за кожата вълни, тъй като проникват в дермата, т.е. в дълбоките слоеве на кожата, и могат да променят клетъчната ДНК с течение на времето.

Характерно за UVA лъчите е, че стимулират производството на свободни радикали, с които тялото не винаги успява да се справи. Свободните радикали са силно реактивни кислородни молекули и за да бъдат неутрализирани, организмът произвежда съответното количество антиоксиданти. Ако по една или друга причина балансът между двете бъде нарушен, свободните радикали започват да увреждат кожните клетки, причинявайки т. нар. оксидативен стрес. Процесът е необратим и с течение на времето може да доведе до промени в клетъчната ДНК на кожата.

Това е причината, поради която UVA лъчите се свързват с едни от най-неприятните кожни проблеми:

  • ФОТОСТАРЕЕНЕ: Това е преждевременно остаряване на кожата, което в 90% от случаите е причинено именно от слънцето. В останалите 10% се причинява от синята светлина на екраните и друг вид лъчения. Видимите следи на фотостареенето са ранната поява на бръчки, увисване на кожата и неравномерен тен. Дължат се на свободните радикали, които нарушават структурата на клетките, като разграждат колагена и еластина, отговорни за гладката и стегната кожа.  
  • СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ: Проблемът обикновено е наследствен, но редица изследвания показват, че в около 80% от случаите този вид алергии се дължат именно от UVA лъчите. Можете лесно да разберете дали обривът ви попада в групата на слънчевите алергии, ако се появи в рамките на ден-два след излагане на слънце. Когато хората са чувствителни към UVA лъчите, имунната им система веднага сигнализира, като образува специфично зачервяване със сърбеж на увредените от слънцето области.
  • ХИПЕРПИГМЕНТАЦИИ: Известна още, като „слънчеви“ или „старчески“ петна. Появяват се най-често по лицето и други участъци по тялото, често излагани на слънце. Хиперпигментацията се получава при свръхпроизводство на меланин – естественият пигмент, който оцветява кожата. А в основата на всичко отново е оксидативният стрес. За да осигури защита срещу вредните UV лъчи, организмът започва да произвежда повече меланин. Това е естествен процес, в резултат на който кожата потъмнява и ви пази от изгаряния. Прекомерното излагане на слънце обаче може да наруши този процес, предизвиквайки хиперпигментация и неравномерен тен.

 

UVBBURNING – ИЗГАРЯНЕ

За разлика от UVA лъчите, тези навлизат само в най-външните слоеве на кожата – епидермиса. Точно затова са отговорни за повърхностните зачервявания и изгаряния. В редица случаи UVB лъчите помагат, защото са способни да премахнат следите от псориазис и екземи, но остават вредни за здравата и незащитена кожа.

Един от най-големите рискове за тялото е, че тези ултравиолетови лъчи се абсорбират директно от клетъчната ДНК, което в последствие да причини тежки кожни заболявания, като актинова кератоза и рак. Могат да доведат до временно удебеляване на кожата и необратими промени в бенките по тялото, особено при често и продължително излагане на слънце.

  • Базално-клетъчният рак на кожата се появява като малки, бавно нарастващи и лъскави розови или червени подутини. Най-често се срещат по лицето, скалпа, ушите, ръцете, раменете и гърба.
  • Сквамозноклетъчният рак на кожата обикновено представлява розови подутини. Те могат да имат твърда или люспеста кожа на повърхността и най-често се срещат по лицето, шията, устните, ушите, ръцете, раменете, ръцете и краката.
  • Меланомът е най-сериозният вид рак. Първият симптом често е появата на нова бенка или промяна във външния вид на съществуваща. Срещат се навсякъде по тялото, но най-често по гърба, краката, ръцете и лицето.

В случай, че имате съмнения и сте обезпокоени за бенки или подутини по кожата, задължително се консултирайте с лекуващия ви лекар или със специалист-дерматолог.

 

СЛЪНЦЕЗАЩИТА НА ПОМОЩ

За да се погрижите добре за кожата си, не е нужно да бягате от слънцето. Всеки един сезон от годината е прекрасен и можете до му се наслаждавате напълно с правилната фотозащита и разумно излагане на слънце.

 

Ако имате чувствителна кожа или вече забелязвате първите следи на фотостареенето, подберете дермокозметика, която комбинира слънцезащитата с профилактика и възстановяване. Това са продукти, които осигуряват защита срещу целия спектър от вредни лъчения, включително и от синята светлина на дигиталните устройства.

 

Ако имате фамилна обремененост и сте предразположени към рак, специално за вас са най-новите революционни формули, които защитават кожата от клетъчни мутации. Този вид козметика не позволява на епидермиса и дермата да поглъщат опасните слънчеви лъчи, което да провокира увреждане на клетъчното ДНК. Имат свойството да предотвратяват раздразненията и дори слънчевите алергии, тъй като имат антиоксидантно действие и подсилват собствените възстановителни сили на кожата.

 

По-взискателните дами могат да разчитат на оцветена фотозащита. Това са кремове, които играят ролята на фон дьо тен – покриват зачервяванията и несъвършенствата, осигуряват равномерен тен на кожата и същевременно я пазят от вредните UV лъчи. Могат да се прилагат, както на лицето, така и по цялото тяло.

 

Ако сте предразположени към атопична кожа, кожни раздразнения и акне или просто искате да запазите кожата си млада за по-дълго време, осъвършенстваната фотозащита е препоръчителното решение за вас.