Етерични масла и растителни екстракти за добро орално здраве

Как природата може да подпомогне грижата за зъбите и венците?

Всички знаем, че редовното миене на зъбите, почистването с конец и регулярните стоматологични прегледи играят ключова роля в поддържането на добро орално здраве. Здравословната диета също може да окаже влияние върху здравето на зъбите и венците. Намаляването на приема на захар и пълноценното хранене са от съществено значение.

Какво още можем да включим към всекидневната си рутина, за да си гарантираме добра орална хигиена?

Растителните продукти предлагат една чудесна възможност за превенция, а дори и за лечение на някои от най-често срещаните стоматологични проблеми.

 

Природата и оралното здраве

Използването на етерични масла и растителни екстракти за поддържане на здравето на зъбите и венците е утвърдена практика в областта на оралната хигиена. Холистичният подход към денталната медицина в комбинация с професионална стоматологична помощ, може да подобри цялостното орално здраве.

 

Популярността на етеричните масла и растителните екстракти нараства през последните години и използването им в стоматологията не е изключение. Природната медицина съществува от древни времена и става все по-популярна към ден днешен.

 

Познанията за лечебните ползи на различните растения са предавани от поколение на поколение в течение на цели хилядолетия. Актуалните клинични проучвания потвърждават здравословните ползи на редица растителните екстракти и масла. Според Световната здравна организация (СЗО) все още до около 80% от хората по света се обръщат към традиционната медицина за своите първични здравни нужди.

 

Етеричните масла и билковите смеси се използват като превенция или лечение при различни заболявания в устната кухина. Те имат все по-голямо приложение в стоматологията най-вече заради своите аналгетични, антибактериални, противогъбични и стягащи свойства.

 

Един от основните механизми на действие на лечебните растения се крие в тяхната противовъзпалителна активност. Някои билки са богати източници на флавоноиди и танини. Това са мощни противовъзпалителни и стягащи фитохимикали, които могат да контролират както кървенето, така и възпалението на венците и лигавицата на устата.

 

Друг важен лечебен ефект е контролирането на микрофлората в устната кухина. Билковите екстракти намаляват бактериалния брой на оралните патогени и предотвратяват образуването на плака. Изплакването с билкови води за устата или прилагането на билкови пасти за зъби, може да окаже силен бактерициден ефект и да противодейства на бактериалния метаболизъм.

 

Предпоставки за влошаване на оралното здраве:

 • Лоша хигиена на зъбите – Неадекватното миене с четка и конец може да доведе до натрупване на плака и зъбен камък, а това може да причини гингивит и отдръпване на венците.
 • Неправилно миене на зъбите – Прекалено агресивното миене на зъбите или миенето на зъбите по грешен начин може да доведе до износване и изтъняване на емайла на зъбите. Това ги прави чувствителни и склонни към образуване на кариеси.
 • Болест на венците или пародонтоза – Една от честите причини за влошено орално здраве е е заболяването на венците, което може да започне като гингивит и да прогресира в сериозните стадии на пародонталното заболяване. Болестта на венците причинява инфекция под венците и може да унищожи не само тъканта на венците, но и костта, която поддържа зъбите на място.
 • – Не е тайна, че тютюневите изделия са вредни за здравето на зъбите. Тютюнопушенето може да отслаби имунната система, което пречи на тялото да се бори с инфекциите на венците. Пушачите имат два пъти по-голям риск от развитие на заболявания на венците и колкото по-дълго пушат, толкова по-висок става този риск.
 • – Точно както при много други здравословни състояния, определени хора са генетично предразположени към рецесия на венците, образуване на кариеси и натрупване на плака. За тези хора превантивните мерки са особено важни.
 • Стискане и скърцане със зъби – Стискането и скърцането със зъби - състояние, известно като бруксизъм, оказва изключителна сила върху зъбите и може да причини отслабване на емайла, изкривяване на зъбите и отдръпване на венците.
 • Липса на витамин С – Дефицитът на витамин С може да причини лошо орално здраве.
 • Хормонални промени – Някои лекарства, като противозачатъчните хапчета, могат да повлияят върху нивата на хормоните в тялото. Това оказва влияние и върху здравето на венците. Високите количества прогестерон, например, могат да причинят подуване и възпаление на венците и дори да доведат до развитие на гингивит.

 

Етерични масла за здрави зъби и венци

Етеричните масла се извличат от цветовете, листата, кората, стъблата и корените на различни растения, които имат лечебни свойства. Ефективността им се крие в тяхната изключителна способност да проникват в различни тъкани от човешкото тяло и да предоставят впечатляващи терапевтични ползи. Етеричните масла съдържат различен брой малки ароматни молекули, които бързо се абсорбират в кожата и пътуват в тялото чрез кръвоносната система.  Взаимодействието между етеричните масла и естествената биохимия на тялото води до физиологични промени, които включват възстановяване на увредената тъкан, облекчаване на болката и подобряване на циркулацията. Когато се използват в областта на стоматологичните грижи, те се абсорбират дълбоко в тъканта на венците, където техните мощни антибактериални свойства осигуряват ценни ползи при лечението на различни заболявания, локализирани в устната кухина.

 

 • Мащерка

Маслото от мащерка се използва широко в медицината като мощен антисептик и дезинфектант. Освен това, неговите антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства помагат за лечение на възпаления и инфекции в устната кухина. Тези качества го правят ефективна добавка към билковите стоматологични продукти.

 

 • Канелена кора

Високото съдържание на алдехиди в маслото от канела го прави силно антимикробно и антисептично средство. Танините в кората на канелата осигуряват ценни стягащи свойства - укрепват устната тъкан, намаляват повърхностното възпаление  и създават защитна бариера срещу инфекции. Маслото от канела е широко признато като болкоуспокояващо средство и се използва за успокояване на зъбобол. Има свойството да инхибира растежа на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии и гъбички.

 

 • Евкалипт

Етеричното масло от евкалипт подпомага кръвообращението и ускорява лечебния процес. Има характерен аромат и силни антибактериални, противогъбични и стимулиращи свойства, които подпомагат лечението на орални инфекции и язви в устата.

 

 • Лавандула

Маслото от това силно ароматно цвете предлага антибактериални, противовъзпалителни, антисептични и стимулиращи свойства. Лавандулата е ефективна срещу халитоза, подпомага заздравяването на увредените тъкани и осигурява бързо облекчение на болката. Приятният му аромат е и мощно успокоително средство, което помага за успокояване на нервната система и намаляване на стреса. Това е важно качество, защото емоционалният стрес е силно свързан със заболяванията на венците, тъй като влошава имунната функция и понижава естествените защитни сили на организма.

 

 • Мента

Ментата е едно от най-широко използваните растения в продуктите за грижа за устната кухина. Етеричното масло от мента осигурява антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични и стимулиращи свойства. Когато това масло се използва в натурални продукти за грижа за устната кухина, то предлага защита от орални инфекции, облекчаване на болката и подобрява кръвообращението. Осигурява терапевтични ползи при лечение на пародонтит, гингивит и халитоза.

 

 • Тамян

Етеричното масло от тамян има антисептични свойства, което го прави естествено решение за борба с бактериите в устата, които могат да причинят плака, кариес и лош дъх, като същевременно поддържа венците здрави.

 

 • Салвия

Маслото от градински чай има силни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които унищожават и предотвратяват развитието на бактерии в устата. Това етерично масло също ускорява заздравяването на рани и предотвратява подуване и кървене на венците.

 

 • Лимон

Маслото от лимон може да помогне за предотвратяване на отдръпването на венците и образуването на кариес, като се бори с бактериите. Стимулира регенерирането на тъкани и поддържа здравето на венците.

 

 • Чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антисептично, антибактериално, противогъбично и антивирусно средство. Осигурява терапевтични свойства при пародонтоза, афтозни язви, предотвратява появата на кариес и помага при зъбобол. Маслото от чаено дърво инхибира бактериалната колонизация и зъбния биофилм.

 

 • Карамфил

Маслото от карамфил е известно като дезинфекционно масло и отдавна се използва за лечение на голям брой заболявания в устната кухина. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на маслото от карамфил могат да помогнат в борбата с инфекциите, причиняващи пародонтоза.

 

Билковите екстракти в грижата за оралното здраве

Голям брой лечебни растения действат като антисептици, антиоксиданти и аналгетици. Те подпомагат заздравяването на рани в устната кухина и са ефективни при контролиране на микробната плака при гингивит и пародонтит, като по този начин подобряват имунитета. Множество изследвания, направени върху фитохимикалите, присъстващи в тези растения, показват тяхното действие срещу орални микроорганизми като S. mutans, C. Albicans и различни пародонтални патогени.

 

 • Ехинацея

Тази билка помага на тялото да се бори с бактериалните инфекции. Екстрактът от ехинацея действа антимикробно, противовъзпалително и е имуномодулатор, който подпомага имунната система. Проучванията показват, че ехинацеята е ефективна за предотвратяване на инфекции, възстановяване на увредената лигавица и регенериране на съединителната тъкан.

 

 • Готу Кола

Билка, която се използва от векове за подпомагане на заздравяването на рани. Готу кола стимулира кръвоносните съдове в съединителната тъкан, подпомага заздравяването на рани и действа като мощно противовъзпалително средство.

 

 • Ратания

Испанският лекар Хиполито Руис Лопес (1754-1815) и испанският ботаник Хосе Антонио Павон и Хименес (1754-1844) откриват растението Ратания (Krameria lappacea) по време на своите проучвания на перуанските планини. Докато наблюдавали как жените почистват зъбите си с малки пръчици корен от ратания, те разпознали употребата на растението като лечебна билка. Учените идентифицирали мощните хемостатични свойства на корена в практически експерименти и публикували своите открития в Испания в края на ХVIII век.

Коренът от ратания е богат източник на танини - катехини и неолигани. Препаратите, които включват в своя състав това лековито растение притежават стягащи, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Неолигнаните инхибират пролиферацията на бактерии и гъбички. Коренът от ратания е полезен при възпаления на лигавиците на устата, гърлото, дори и на стомашно-чревната система.

Природата ни предлага богат набор от терапевтични ползи, които действат в перспектива и поддържат оралното здраве и доброто общо състояние на целия организъм. Лечебните растения са ценен ресурс, който подпомага по естествен и едновременно с това ефективен начин, състоянието на зъбите и венците.

Растителните масла и екстракти се влагат най-вече в билкови пасти за зъби и води за уста. Водите за уста имат изключително важно значение в оралната хигиена и не бива да бъдат пренебрегвани. Те отстраняват частиците храна между зъбите и едновременно с това имат мощно терапевтично действие. Тези разтвори не се отмиват и остават в устната кухина по-дълго от пастите за зъби. Така техните съставки проникват в тъканите и оказват благотворен ефект върху здравето на зъбите и венците.