02.03.2021

Познавате ли острата пулсираща болка, която пронизва челото изведнъж и остава там до края на деня? А често се събуждате с нея и на следващата сутрин...

За съжаление мигрената е сред най-често срещаните форми на главоболие и обикновено е пряко последствие от стреса, в който живеем. Може да бъде провокирана от недоспиване, претоварване и дори от неудобно работно място. Добрата новина е, че решението на проблема е изцяло във вашите ръце и гарантирано ще ви помогне да забравите за главоболието.

 

ЗАЩО БОЛКАТА Е ТОЛКОВА ОСТРА?

Точната причина за появата на мигрена все още не е известна, но основната теория на специалистите е, че се дължи на притиснати или увредени периферни нерви около главата или врата. Предполата се, че това нарушава локалното кръвоснабдяване на нервите и рязко променя нивата на невротрансмитерите в мозъка, което на свой ред провокира силната болка. Пациентите с мигрена често имат и по-неустойчива централна нервна система, което улеснява развитието на пристъпа. Установено е също, че мигрената може да бъде „отключена“ и от аномалия в производството на хормона мелатонин.

Симптомите се проявяват при 12% от световната популация и са толкова непоносими, че ни изкарват извън строя с дни. Мигрената често е придружена от гадене, повръщане, замаяност и дори загуба на координация. А статистиката показва, че ужасното главоболие е третият най-често срещан здравословен проблем сред възрастното население на планетата. Поради тази причина мигрената е включена и в списъка с неврологични заболявания в Европейската класификация на болестите и се диагностицира след щателен преглед при невролог.

 

НЕ ВСЯКО ГЛАВОБОЛИЕ Е МИГРЕНА

Главата може да ви боли по различни поводи и по различни начини, но много трудно може да сбъркате симптомите на мигрена. Освен типичните гадене и повръщане, ще забележите също, че сте сълно чувствителни към звуци, светлина и различни миризми. Дори най-обикновено докосване може да бъде асоциирано с болка. Не рядко се появяват също замаяност, изтръпване в крайниците или лицето, загуба на координация.  

Болката от своя страна може да се появи на различни места – в очите, от едната или другата страна на челото, но може да обхване и цялата глава. Обикновено възниква след ставане от сън и се усилва през деня. Рядко се появява вечер или през нощта. Пристъпите се различават при отделните хора, а отделните атаки могат да продължат както няколко часа, така и няколко дни.  

Любопитен факт е, че приблизително 25% от страдащите са „облагодетелствани“ от природата, защото имат „аура“. Така специалистите наричат предупредителните сигнали за предстоящата поява на острото главоболие. „Аурата“ се проявава в рамките на няколко часа преди мигрената и се изразява главно със зрителни и други сензорни или моторни смущения. Например, краткотрайни бели петна в зрителното поле, изтръпвания и мравучкания в крайниците, включително нарушения на речта. Лошата новина е, че предупрежденията не ви дават шанс да спрете главоболието или да намалите интензитета на болката.

 

ЖЕНИТЕ СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ

Статистиката отчита, че представителките на нежния пол се оплакват от мигрена три пъти по-често от мъжете. Преди пубертета обаче ролите са разменени и истинските жертви на главоболието са момчетата. След този период обаче мъжете почти не проявяват симптоми на мигрена. За сметка на това половинките им, предразположени към заболяването, страдат през целия си живот.

Например, има главоболие, което се проявява само по време на месечния цикъл и съвсем логично се нарича менструална мигрена. Хората със заболявания на ретината пък страдат от ретинална мигрена. Отделно при повече от половината засегнати е установена и генетична предразположеност към заболяването, което автоматично поставя под риск всички, които имат роднини с диагностицирана мигрена.

 

ПРИЧИНАТА НИКОГА НЕ Е САМО ЕДНА

Мигрената е комплексно състояние и много често е резултат от струпването на няколко отключващи фактора на куп. Например определни храни и напитки, климатични промени, недоспиване, стрес и други. Счита се, че те се отразяват негативно на централната нервна система, като я правят нестабилна, или дразнят по-чувствителните периферни нерви, провокирайки главоболието.

Най-честите провокатори на мигренен пристъп са:

  • алкохол, независимо от количеството;
  • климатични промени;
  • излежаване до късно или нарушения в съня;
  • промени в графика, стресови ситуации;
  • глад и обезводняване;
  • определени храни (кофеин, шоколад, ядки, колбаси, мазнини и др.);
  • силни миризми;
  • скърцане със зъби през нощта;
  • менструация.

 

НЕ ПОСЯГАЙТЕ КЪМ КАФЕТО  

Една от най-големите заблуди сред хората с мъчително главоболие е, че една чаша от ободряващата напитка ще ги спаси от мъките. Кофеинът е известен със своето ободряващо действие, освен това е активна съставка в доста обезболяващи средства. Но за съжаление няма власт върху мигрената. Дори напротив, способен е да я влоши. Причината е в начина му на действие – той свива кръвоносните съдове, но след като действието му отмине, те се разширяват повече от нормалното и започват да дразнят съседните до тях нерви. А при по-нестабилна нервна система това може да провокира мигренозен пристъп. Кофеинът освен това се отразява на качеството на съня, което пречи на възстановяването на мозъка и тъкъните на тялото и ги прави по-податливи на външни дразнения.

Другият мит е, че мигренозната болка бързо може да бъде притъпена с чаша вино или уиски преди лягане. Да, в много случаи алкохолът отпуска нервната система, но е погрешно да се вярва, че може да бъде използван, като транквилант. Това е така, защото приемът на алкохол води до резки промени в нивото на серотонин в мозъка, чиято функция е да подтиска сигналите за болка, идващи от периферната нервна система. Когато серотонинът не е в състояние да си върши работата, главоболието на практика излиза извън контрол.

 

СПАСЕНИЕТО Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ

За всички заболявания с неизяснен характер, като мигрената, специалистите имат златно правило – бори се с причините, не с болестта. Това означава да се фокусирате много повече върху елиминирането на отключващите фактори на главоболието, отколкото да пиете обезболяващи. Разбира се, правилото не важи при хроничните форми на ежедневна мигрена или случаите на доказано увреден нерв.

Тежките форми на острото главоболие е добре да се лекуват медикаментозно или оперативно само след като се установят конкретните причини за него. Такива могат да са притиснат периферен нерв, аномалии в метаболизма, чувствителност към определени храни и прочие. Отделните пристъпи пък могат да бъдат овладени с различни болкоуспокояващи в комбинация с хапчета срещу гадене и повръщане. Но не бива да прекалявате. Специалистите препоръчват да посягате към аналгетиците само няколко пъти в месеца и да избягвате тези, които съдържат кофеин, тъй като те водят до хронифициране на главоболието и до появата на т. нар. медикаментозна мигрена.

Най-сигурният начин да елиминирате мигрената от ежедневието е да промените начина си на живот. Осигурете си достатъчно сън, не прекалявайте с алкохола и кафето, избягвайте нездравословните храни, не се измъчвайте с тежки диети, а заложете на спорта и движението. Поработете върху вътрешното си спокойствие и не спирайте да се борите със стреса. Йогата, боуен терапията, всички съвременни масажни техники и форми на релакс са изключително полезни за целта.

И помнете: единичните случаи на остро главоболие два-три пъти годишно или на по-големи периоди, не са мигрена. Но могат да бъдат сигнал, че сте излезли от здравословната среда, която осигурява комфорт на вас и на нервната ви система.