Главоболие - видове и начини за справяне

Главоболието е предизвикателство, с което всеки се е сблъсквал поне веднъж. То има пряко влияние върху ежедневието, ефективността по време на работа, социалния живот и благосъстоянието.

Обикновено е трудно да се даде конкретна причина за болките в главата. Нужно е да бъде отделено време, в което да се проследи при какви обстоятелства и къде се появяват те.

В тази блог статия ще научите какво е главоболие, какви видове бива то, какво го причинява и как да се справите с него.

Какво представлява главоболието

Главоболието се характеризира с дискомфорт и усещане за болезненост в областта на главата. То може да се дължи на ред причини, сред които са стрес, травма, неправилна стойка, прием на определени медикаменти и други. В някои случаи зад проблема може да стои по-сериозна причина, но това не е толкова често срещано.

Важно е да отбележим, че главоболието само по себе си не е болест, а симптом. За да се стигне до това защо неприятното чувство се е появило, трябва да се консултирате с лекар.

Видове главоболие

Главоболието се дели на четири основни вида. Всеки от тях се характеризира с конкретни симптоми. Това прави по-лесно тяхното разграничаване. За да бъдете по-спокойни, е необходимо да умеете да различавате видовете главоболие. По този начин ще успявате да достигнете по-бързо до техния първоизточник и ще сте наясно как да се справите с тях.

1. Главоболие от тензионен тип

Това е най-често срещаният вид болка в главата. При него дискомфортът се усеща на едно място, не пулсира и не се мести.

Сред възможните причини за поява на главоболието от тензионен тип са стресът и умората. Те предизвикват напрежение в мускулите на главата и врата, а това може да доведе до неразположение.

Ако желаете да избегнете това главоболие, ви съветваме да ограничите излишното емоционално натоварване и да се стараете вратът ви винаги да заема правилна позиция. Също така е препоръчително да не се подлагате на силни звуци и ярки светлини, тъй като те също могат да предизвикат болезненост.

2. Мигрена

Мигрената се характеризира с пулсираща болка в главата. Тя е хронична, като главоболието може да бъде от умерено до силно.

По принцип мигрената засяга само едната половина на главата и е възможно да продължи от няколко часа до дни. Често срещани при нея са съпътстващите симптоми, към които спадат гаденето и повръщането, както и повишената чувствителност към звуци и светлини. Не е изключено в някои случаи да изпитате изтръпвания и затруднения с говора.

До момента не е напълно ясно каква е конкретната причина зад тази неприятна болка в главата. Счита се, че мигрената понякога се предава по наследство и може да се дължи на фактори като околната среда и по-висок кръвен поток.

Нашият съвет към вас е да следите кога се появява мигрената. Препоръчваме ви да избягвате излишния стрес и резките промени в навиците си за спане. Важно е да опитате да ограничите тютюнопушенето и приема на кофеин. Ако симптомите се засилват и главоболието продължава твърде дълго, се консултирайте с лекар, защото проблемът може да бъде по-сериозен.

3. Невралгия

Невралгията е позната с внезапната и пробождаща болка в главата. При нея има раздразнен нерв, който води до появата и на главоболие в слепоочието, и зад очите.

На този етап не е известно какво предизвиква невралгията. Обичайно тя не трае дълго, но болката при нея е остра и силна.

Смята се, че приемът на алкохол има връзка с невралгията. Именно затова е препоръчително да избягвате алкохолните напитки или да ограничите тяхната консумация до минимум.

4. Болки в синусите

Синусите предизвикват болки в челото, бузите и областта около очите. Това главоболие е леко, като може да се засили при някои движения и при навеждане.

Неразположението се причинява от алергии, грип или настинка. То може да продължи до седмица и половина, като има някои неща, които бихте могли да направите, за да го облекчите.

За облекчение при синузит са подходящи инхалациите, или поставяне на топъл компрес в областта на слепоочието. Може да се консултирате и с вашия лекар или фармацевт относно подходящи продукти, като изотоничен спрей за нос или капки за ежедневна употреба, които да спомогнат за разреждането на слузта в синусите при запушен нос.

Обръщайте внимание на това дали главоболието продължава повече от обичайното и дали симптомите не отшумяват дори и след употребата на медикаменти. Ако забележите, че болките се засилват, е необходима консултация с лекар.

Как да различим главоболието от мигрената

ГлавоболиеГлавоболието и мигрената имат прилики, но и разлики. Важно е да запомните, че не всяко силно главоболие е мигрена. Причините за появата на интензивните болки в главата могат да бъдат много, някои от които опасни за живота.

Мигрената обичайно засяга едната половина на главата, а в по-редки случаи се усеща и в двете части. При нея болките са остри и пулсиращи, като могат да продължат дълго време.

Болките при главоболие са най-често в слепоочието, челото, задната част на шията, а понякога и в раменете. При него се усеща чувство за напрежение и натиск. Това може да трае от минути до седмица. Възможно е появата на това състояние да се предизвика от тревожност, стрес или напрежение в мускулите.

Основни причини за главоболието

Появата на главоболие може да се дължи на редица фактори. По-голямата част от тях не са свързани със здравословен проблем, но има и такива, които са сигнал за нещо сериозно.

1. Стрес

Стресът е сред основните причинители на болки в главата. Напрежението е част от ежедневието на повечето хора, но при натрупване то може да рефлектира върху тяхното благосъстояние.

Когато тялото е подложено на редовна тревожност, мускулите на шията и главата се стягат. Това води до главоболие в челото, както и в задната част на главата.

За да намалите нивата на стрес в организма, ви препоръчваме да си набавяте нужните часове сън. Той е пряко свързан както с психическото здраве, така и с физическото, с контрол на теглото и дори спомените. Повечето за пълноценния сън и защо той е ключов за здравето може да научите от нашата статия пълноценен сън.

Опитвайте се да спите поне 7 часа на денонощие - това ще ви помогне да бъдете по-спокойни и ефективни в ежедневието си. Ако това не помага, се консултирайте с вашия лекар. Той може да ви даде насоки за подходящи практики, диета, а в някои случаи и добавки и медикаменти, които да помогнат за контрол на нивата на стрес и набавяне на качествен сън.

2. Неправилната стойка

Голяма част от хората работят на бюро, като по този начин позата на тялото им често е неправилна. Това води не само до болки в гръбнака, но и до главоболие.

Обикновено неправилната стойка причинява болезненост в задната част на главата. Тя се влошава, когато се изправите, и е възможно да се засилва през деня.

3. Дехидратация

Пиенето на вода е от особена важност за функционирането на всеки организъм, но понякога бива пренебрегвано. Недостатъчният прием на течности може да се усети като стрелкаща болка в главата. Възможно е това да доведе и до замаяност, което от своя страна да повлияе пряко на извършването на някои дейности.

4. Неправилно и/или нередовно хранене

Храненето, също като пиенето на вода, е сред основните потребности на хората. Приемът на качествени продукти е от ключово значение за здравето ви, но в забързаното ежедневие често се случва да се пропуснат едно или повече основни хапвания. Недостатъчният прием на храна обаче може да доведе до главоболие, загуба на баланс и други здравословни проблеми.

При нередовно или неправилно хранене обикновено болката в главата е отпред. Освен главоболието, може да усещате и неразположение в корема, както и гадене. Препоръчително е да се стараете да се храните пълноценно и да избягвате тежките храни.

5. Взирането в екран

Стоенето пред компютъра, телефона и телевизора често е сред основните причини за главоболие и болки в очите. Дългото взиране в екран натоварва зрението и мозъка, а това може да доведе до главоболие. Добра практика е да ограничите времето, което прекарвате пред различни устройва, колкото може повече.

Как да се справите с главоболието

Жена с главоболиеГлавоболието не пита и може да се появи в най-неподходящия момент. Това не означава, че вие сте безсилни пред него и трябва да изчакате то да отмине само. 

Ако имате възможност, отпуснете тялото и релаксирайте. Дори няколко минути биха били от полза за това да се почувствате по-добре. Вдишвайте дълбоко и дайте на тялото си няколко мига на спокойствие. 

Ако основно усещате болките в слепоочието или челото, можете внимателно да разтриете мястото с пръсти. Това би успокоило събралото се напрежение там. 

Не забравяйте да пиете вода. Приемът на достатъчно течности е в основата на правилното функциониране на тялото. Без водата то не може да работи пълноценно, а това пряко рефлектира върху вашето здраве. Пиенето на вода ще спомогне за предотвратяването на главоболия. Ако усетите болки в главата, първо изпийте чаша вода, след което изчакайте дали това ще донесе желаното облекчение на главоболието. 

Ако и това не помогне, може да се наложи прием на медикамент против главоболие. В търговската мрежа има голям избор от лекарства, които се борят с болките в главата. В случай че досега не сте приемали подобно, или пък не знаете на кое да се спрете, се допитайте до вашия лекар или фармацевт.

Кога да потърсите лекарска помощ

Както вече разбрахте, главоболието може да се появи поради ред причини и да отмине самостоятелно след кратък период.

Понякога обаче болките в главата могат да дават знак за по-сериозно здравословно състояние, което има нужда от лекарска намеса.

Ако главоболието, което изпитвате, се влошава и продължава по-дълго от обичайното, се обърнете към специалист. При поява на други симптоми като гадене, повръщане, висока температура, затруднения в говора и проблеми със зрението, веднага потърсете медицинска помощ.

Болките в главата са често срещано състояние. Те са неприятни и могат да попречат на изпълнението на някои дейности вкъщи и на работното място. Здравословното хранене, тренировките, добрият сън и спокойствието са сред ключовите фактори за справяне с болките в главата.

Отново напомняме, че главоболието може да бъде и опасно. Ако симптомите се задълбочат или се появяват нови такива, е повече от препоръчително да посетите лекар възможно най-скоро.

Още информативни статии на здравна тематика ще откриете в нашия Здравен портал