26.11.2021

Първото правило е да не изпадате в паника от стойностите на термометъра! Второто – да не посягате веднага към лекарствата! Ако се справите успешно и с двете препоръки, температурата ще спадне от само себе си.

Може да ви звучи като виц, но фразата „спешни мерки при температура“ не съществува като термин в медицинския език. Най-доброто нещо, с което можете да помогнете на себе си и на останалите с висока температура, е да не предприемате нищо за нейното понижаване. Доверете се на организма! Той сам ще сигнализира кога да се включите с помощ.

 

Нека започнем от там, че 37 или 38 градуса телесна температура не попадат в графата „висока температура“. Разликата между повишените и наистина високите стойности е най-малко 2 градуса, а моментът, в който те действително стават опасни настъпва чак, когато термометърът се доближи или надмине 40 градуса. Тогава вече е излишно да чакате и трябва задължително да вземете мерки.

 

КОНТРОЛ НА ГРАДУСИТЕ

Не се опитвайте бързо да сваляте температурата! Знаем колко страшно изглежда числото 40 върху екрана на термометъра, особено, когато се касае за деца, но контролът при понижаването на градусите е изключително важен.    

В страха си или в желанието бързо да облекчат страданията, много хора смятат, че телесната температура трябва да се нормализира в най-кратки срокове и да се задържи в долните граници възможно най-дълго. В действителност обаче това подлага на допълнителен стрес изтощения и без друго организъм и намалява силата на имунния отговор. Тялото получава „фалшив сигнал“ за край на инфекцията (болестта), а това от своя страна отваря широко вратите на активните все още вируси и бактерии. В резултат бързо свалената температура се връща обратно с още по-високи градуси веднага след като изпитите хапчета изчерпят действието си. Но вече нямате шанс да се справите с болестта.

Упражненията по рязко сваляне на температурата са абсолютно неприложими при деца и бебета, заради рисковете, които крият. Бързото свиване на кръвоносните съдове е шок за младия организъм и може да провокира т. нар. фебрилни (температурни) гърчове. Причината е незрелият детски мозък, който не може да управлява толкова сложни и бързи промени. Мозъкът на възрастните хора умее сам да контролира както повишаването, така и понижаването на телесната температура, но в първите години след раждането вариациите в стойностите на термометъра са му съвършено непознат биологичен процес.   

 

ФОРМУЛАТА: 1 ГРАДУС ЗА 1 ЧАС

Препоръката на специалистите е високата температура да се сваля с не повече от 1 градус за един час. А това е доста по-трудна задача от взимането на хапче. Груба грешка е в случая да пиете антипирептици, противовъзпалителни средства или антибиотици, освен ако не са специално предписани от лекар.

За да понижите високата температура, без да деактивирате защитните сили на организма, е достатъчно да охладите тялото.

  • Опитайте да намалите дрехите или да останете по къс ръкав в стаята за известно време. Упражнението не е лесно, особено при треска, но ако успеете да го приложите, може да си спестите медикаментите.  
  • Влажни компреси. Известна „бабешка рецепта“, но без аналог в борбата с високите градуси и до днес. Намокрете няколко кърпи със студена вода и ги поставете под мишниците и в ингвиналните гънки (слабините). Друг вариант е да се навлажни чаршаф или голяма хавлиена кърпа и болният да се увие в тях, като отгоре се покрива с одеало. Макар че разтриването с ракия и мазането с оцет са дълбоко залегнали в тразиционната ни медицина, в случая няма да изиграят особена роля.
  • Хладна вана или душ. Изключително подходящи са за бебета и малки деца. Температурата на водата трябва да е близка или равна на телесната, т.е. около 37 градуса. Когато детето свикне с тези градуси, може бавно да започнете да ги понижавате до 35-36 градуса. В никакъв случай не взимайте студен душ и не поливайте детето със студена вода, за да не предизвикате температурен шок.
  • Тук бабите препоръчват големи количества чесън и джинджифил, за да се изпотите от люто, но ако имате по-добра идея, използвайте нея. Ако успеете обилно да се изпотите, влагата върху кожата ще подейства, като компрес или хладен душ, и ще охлади тялото, сваляйки плавно високата температура.

Ако градусите не помръдват надолу, въпреки предприетите мерки, задължително се обърнете към специалист.

 

СТРАШНИТЕ ФЕБРИЛНИ ГЪРЧОВЕ

Както вече споменахме, те са резултат от незрелите функции на младия мозък и нямат връзка с патологични промени или заболявания. В по-голямата си част са безобидни и се проявяват в единични случаи.

Фебрилни гърчове се наблюдават при 2% до 5% от децата във възрастовата група от 6 месеца до 5 години. Срещат се по-често при момчетата, отколкото при момичетата, и се появяват, защото телесната температура се вдига (или понижава) твърде рязко, а не защото е продължителна.   

Обикновеният фебрилен гърч е кратък, рядко трае повече от 5 минути и не се повтаря в рамките на денонощието. Гледката е шокираща, защото тялото се разтриса или се извива на дъга, а ръцете се движат неконтролируемо. Детето губи съзнание за кратко, но остава с отворени очи. Дишането се забавя и става шумно, а понякога спира за секунди. Възможно е също детето да повърне.  

При усложнения фебрилен гърч пристъпът продължава по-дълго и се повтаря в рамките на денонощието. Друга особеност е, че не засяга цялото тяло, а само част от него.

Независимо от ситуацията, правилното поведение на родителите е от изключителна важност.

  1. Разкопчайте дрехите и поставете детето настрани, за да избегнете задушаване или задавяне.
  2. Може да го придържате, за да не се удари в близки предмети или да падне на земята, но без да ограничавате движенията на тялото или да противодействате на гърча със сила.
  3. Не се опитвайте да давате храна, вода или медикаменти по време на пристъп. Гълтателният рефлекс не работи, когато детето е в безсъзнание.
  4. Засечете времето от началото до края на гърча.
  5. Изчакайте пристъпът да отмине и веднага заведете детето на лекар.

Специалистът ще направи електоенцефалография (ЕЕГ), за да изключи друг проблем на нервната система, като менингит, енцефалит и епилепсия. Важно е да знаете, че доказателство за фебрилен гърч е само чистата ЕЕГ. Ако изследването покаже органично увреждане, значи причината за пристъпа е сериозно заболяване, а не високата температура.