AMLA NATUR SHARKARA ayurvedischer Rohrzucker Аюрведична тръстикова захар 500 g
Шаркара се извлича от захарна тръстика и е най-високо ценената разновидност на захарта в Аюрведа. Производството на тази „кралска захар“ изисква много усилия и се извършва специално за Amla Natur в малки фабрики в Индия. Използва се традиционна аюрведична технология, при която се отстраняват киселинообразуващите вещества, съдържащи се основно във възлите и корените на захарната тръстика.
Sharkara® – традиционната аюрведична захар
Захарта е вкусен и високо ценен продукт, който през вековете се е превърнал в синоним да приятни усещания и силна привързаност. От хилядолетия хората по света я добиват от различни суровини, които събират или отглеждат. През последните години обаче, в резултат на промишлените методи на производство, тя придоби лошата слава на вредяща на здравето храна.
Традиционните аюрведични текстове описват няколко вида захар. Тя може за се извлича от фурми, от мед, от цвекло, от грозде и от други плодове, а също така и от тръстика, какъвто е случаят с Sharkara®. Последната притежава специални качества и се цени много високо В Аюрведа. Лечителите, използващи методите на тази традиционна индийска медицинска практика я препоръчват при смущения в баланса на пита доша (повишена киселинност и смущения в секрецията на хормони, ензими и жлъчен сок).
Как се произвежда Sharkara®?
Производството на Sharkara® се осъществява ръчно в малки фабрики в Индия. Захарната тръстика първо се вари продължително, като през това време периодично се отстраняват замърсителите и образуващите киселини съставки. В края на процеса обемът на продукта намалява с една трета.
Получената меласа се излива върху специални решетъчни форми за получаване на големи кристали с неправилна форма. След това тези кристали се изсушават бавно под въздействието на летните индийски горещини, за да добият полезните си аюрведични свойства. Накрая кристалите се натрошават на ситни късчета и се смилат. В нито един от етапите на производство не се използват химически добавки.
Ползи от използването на Sharkara®
Допринася за предотвратяването на респираторни заболявания – Аюрведичната тръстикова захар може да помогне на хора, които често страдат от различни заболявания на дихателната система. Специалистите по Аюрведа препоръчват включването ѝ в хранителния режим на страдащи от астма, бронхит и други подобни състояния, по възможност заедно със сусамови семена.
Подпомага отслабването – Sharkara® е добър източник на натрий, който допринася за поддържане на електролитния баланс на тялото, за ускоряване на метаболизма и за изграждането на мускули. Той също така противодейства на задържането на вода, с което съдейства за освобождаване от излишните килограми.
Осигурява на тялото бавни въглехидрати – За разлика от рафинираната захар, която се разгражда бързо и се усвоява още по-бързо, Sharkara® осигурява енергия постепенно за по-дълъг период от време. Така тя не предизвиква резки скокове в кръвното налягане и глюкозата, което предотвратява бързото изморяване.
Според специалистите по Аюрведа нерафинираната тръстикова захар може за допринесе за прочистването на стомашно-чревния тракт, белите дробове и дихателните пътища, за детоксикацията на черния дроб, за облекчаване на менструални болки, за подобряване на перисталтиката на червата, за терапия на настинки и кашлица.
Хранителни стойности:
В 100 g.:
Калории
401 kcal
Мазнини
0 g
от които наситени
0 g
Въглехидрати
100 g
Белтъчини
0 g
Фибри
0 g
Сол
0 g
Веган продукт.
Не съдържа: глутен, пшеница, соя, мляко, царевица, изкуствени оцветители, аромати, консерванти.
Хранителен продукт, тръстикова захар 500 g.
Дозировка и приложение
Приложение: В кулинарията. Подходяща за готвене и като подсладител.
Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина!
Годност и партида: Маркирани на опаковката.