Моментално спиране на кашлица

Кашлицата е естествен рефлекс, който помага за изчистване на дихателните пътища от дразнители и чужди тела. Упоритата кашлица обаче може да причини сериозен дискомфорт и дори да пречи на съня. Макар кашлицата да преминава от само себе си в рамките на няколко седмици, има начини да я успокоите и да ускорите възстановителния процес.

В тази статия ще разгледаме възможно ли е моменталното спиране на кашлицата; ще видим какви домашни методи могат да помогнат за облекчаване на състояние и кога е необходима консултация с лекар, особено в случай на упорита или силна кашлица, и прием на лекарствени средства.

STREPSILS INTENSIVE мед и лимон х 16 tabl

STREPSILS INTENSIVE мед и лимон х 16 tablРазгледай

Какви видове кашлица има

Кашлицата може да бъде изключително неприятна и да пречи на нормалните ежедневни дейности.

Като естествен защитен механизъм на организма, който се задейства от мозъка всеки път, когато дразнител попадне в дихателните пътища, кашлицата може да има много причинители - от вируси и замърсен въздух, прекаляване с люта или кисела храна, алергична реакция до неволно задавяне.

Тя може да се раздели основно на два вида – продуктивна или непродуктивна. При първата има секрет, докато при втората, известна и като суха кашлица, няма или количествата са много малки.

Сухата кашлица може да е предизвикана от алергия, мухъл, синузит или прием на някои лекарствени средства. Често срещан причинител на този тип кашлица е астмата – хронично заболяване с често повтарящи се епизодични пристъпи на суха кашлица. Характерното звучене на кашлицата при астма или бронхит е причината понякога да се среща и като хриптяща кашлица. Повече за причините за този тип кашлица и какви са вариантите за лечението ѝ можете да прочетете в нашата статия „Суха кашлица – лечение“.

Продуктивната кашлица, от друга страна, понякога може да срещнете и като влажна кашлица, поради наличието на обилен секрет при нея. Този тип кашлица може да се предизвика от простуда, грип, инфекции като синузит и бронхит, рефлукс или т.нар. гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). В някои случаи е възможна и поява след пушене на тютюнево изделия, което раздразва гърлото и хранопровода. Друг причинител може да хроничната обструктивна белодробна болест, при която обаче влажната кашлица е белег за влошаване на състоянието.

Освен тези два типа, може да срещнете и лаеща кашлица, която обикновено засяга повече деца и е особено често явления през есенно-зимния период. В нашата статия за кашлица сме разгледали по-подробно тази и другите видове кашлица.

Разбирането на различните видове кашлица е от съществено значение, за да може да идентифицирате причинителя и да вземете мерки за ефективното ѝ спиране.

Как да спрем кашлицата

Чай с мед против кашлица

Кашлицата е симптом, който може да е безобиден, но може и да е показател за сериозно състояние.

За моменталното спиране на кашлица могат да помогнат някои домашни методи от народната медицина, но ако състоянието не отминава, а напротив, забелязвате влошаване, е най-добре да се потърси лекарска помощ.

Домашни лекове за моментално спиране на кашлица

Домашните лекове, които могат да облекчат кашлицата и да помогнат при настинка, варират от топъл билков чай с мед до инхалации.

На първо място е много важно да приемате достатъчно течности. Приемът на много течности, като вода, чай и топли супи, помага за овлажняване на гърлото и намаляване на дразненето. Освен това, при наличие на секрети и задна хрема, топлите течности помагат за разреждането и по-лесното им преминаване. От билките, благотворно действие имат липата, лайката и мащерката, както и чай от шипка, която има високо съдържание на витамин С.

Ако не обичате билкови чайове, дори и топла вода с мед ще помогне при този проблем. Лъжичка мед може да успокои раздразненото гърло и да облекчи кашлицата. Хапнете меда директно или го смесете с топла вода, всичко зависи от вашите предпочитания. Но е важно да отбележим, че медът не е подходящ за деца под една година, поради риск от алергична реакция.

Гаргара със солена вода също може да помогне за облекчаване на дразненето на гърлото и упоритата кашлица. Смесете половин чаена лъжичка сол в топла вода и правете гаргара за около 30 секунди, преди да я изплюете.

Друг домашен метод, който е лесно приложим са инхалациите или вдишването на пара от купа или друг малък съд с гореща вода, което може да помогне за разхлабване на слузта и облекчаване на кашлица. Може да използвате и етерични масла (ако нямате алергия или непоносимост към тях). Добавете няколко капки етерично масло към водата и вдишвайте. Подходящо е ментово или евкалиптово. По сходен начин, вземането на топъл душ и вдишване на парата също биха могли да доведат до подобрение.

За облекчаване на кашлицата може да помогне и поддържането на добро ниво на влажност у дома. Често в студените зимни месеци активното използване на климатици или други отоплителни уреди води до прекалено сух въздух у дома. Сухотата на въздуха в помещението води до дразнене на дихателните пътища и кашлица. Препоръчително е да проветрявате често и да използвате овлажнители, за да избегнете проблема.

Въпреки че домашните методи при кашлица могат да предоставят някакво облекчение, е важно да се консултирате с лекар, ако симптомите продължават или се влошават.

Лекарства

Парацетамол Софарма 500mg x 20 таблетки

Парацетамол Софарма 500mg x 20 таблеткиРазгледай

Ако домашните методи не помагат да постигнете желаното моментално спиране на кашлицата, определени сиропи, пастили или хапчета за смучене без рецепта биха могли да помогнат.

Сред лекарствата при кашлицата на особена популярност се радват билковите сиропи и пастилите. Сиропите за възрастни са подходящи при суха и влажна кашлица, като често съдържат мащерка, бръшлян, мед и други съставки, подпомагащи овлажняване на лигавицата, по-лесно преминаване на секрета и успокояване на гърлото.

Може да откриете и билкови еликсири в комбинация с етерични масла, които не само ще успокоят гърлото и устната кухина, но и подпомагат тялото при грип и настинка.

Пастилите са чудесен начин да облекчите гърлото, да подпомогнете отхрачването на жилави секрети и да успокоите кашлицата. Те са лесни за прием, дори и когато сте в движение.

Ако кашлицата не преминава е важно да посетите личния си лекар, тъй като е възможно да има необходимост от прием на лекарства за отхрачване и антибиотици. Дозировката и продължителността на прием се преценяват от специалиста, който ги изписва.

Консултацията с лекар е наложителна, ако кашлицата ви:

  1. е тежка или продължава повече от две седмици;
  2. има наличие на гъста, жълта или зелена слуз.
  3. придружава се от треска, задух или болка в гърдите;
  4. влошава се през нощта или пречи на съня;
  5. не се подобрява с домашни средства и лекарства без рецепта;
  6. придружава се от обрив или други необичайни симптоми.

Ако страдате от медицински състояния като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или отслабена имунна система, е наложително да се консултирате с лекар за правилна диагноза и лечение.

Моментално спиране на кашлицата при деца

Дете с кашлица

Детската имунна система, която още се адаптира и привиква към заобикалящата я среда, прави децата по-податливи на настинка и грип. А ако детето вече посещава градина или училище, кашлицата и хремата може да са чест проблем, особено в есенно-зимния период.

Моменталното спиране на кашлица при деца с домашни методи може да се окаже трудна задача, поради нежеланието на малчугана да приема солена вода, чайове или да прави гаргара със сол. В този случай за облекчение на неприятното състояние могат да помогнат специално предназначените за деца сиропи, близалки или пастили, които са с приятен вкус за по-лесен прием.

Макар домашни средства като топли течности и вдишване на пара или инхалации да са полезни, за деца под шест години е изключително важно да се консултирате с педиатър, преди да дадете каквито и да било лекарства без рецепта.

Самолечението без консултация с педиатър може да бъде рисковано, особено когато става дума за дете. Неправилното лекарство или дозировка може да доведе до неблагоприятни ефекти. Бързата медицинска помощ е от съществено значение при упорита или тежка кашлица, за да се установи основната причина и да се получи подходящо лечение.

От статията научихте кои са различните видове кашлица, как да се справите с кашлицата при възрастни и деца, и как може да облекчите неприятното състояние бързо.

Въпреки че облекчаването на кашлицата е от съществено значение, изключително важно е да дадете приоритет на цялостното здраве, като потърсите професионален медицински съвет и избягвате самолечението.

Ако искате да прочете други информативни статии на здравна тематика разгледайте нашия Здравен портал.

Препоръчани продукти Моментално спиране на кашлица: