Пробиотичните щамове и тяхното значение

Пробиотиците са отличен избор и средство за поддържане и благоприятстване на нашето здраве. Употребата им носи редица ползи за различни системи в организма, сред които на първо място храносмилателната и имунната. Допринасят за поддържането на жизнения тонус и общото здравословно състояние.

Огромно значение за действието и ефективността на пробиотиците оказва качеството на самите продукти. Важно е кои са пробиотичните щамове, включени в продуктите и дали могат да оцеляват в киселата среда на стомаха, докато достигнат до червата, където е тяхното място на действие. Също така е от значение, дали пробиотичните бактерии са способни да образуват жизнеспособни колонии и дали тази способност се запазва в целия срок на годност, а не само към датата на производство. По тези параметри не всички пробиотици на пазара са еднакви.

Серията Primadophilus на Nature’s Way са разработени, спазвайки именно тези принципи, изисквания и стандарти, за да осигурят най-високо възможно качество и да доставят желания ефект.

Primadophilus Reuteri

Съдържа патентована смес от 3 пробиотични щама (Lactobacillus reuteri (UALre-16), Lactobacillus acidophilus (DDS-1), Lactobacillus rhamnosus (HN001)) както и патентована пребиотична смес от фруктоолигозахариди (NutraFlora ® scFOS).

Lactobacillus acidophilus е сред най-добре проучените пробиотични бактерии. Доказано е, че L. acidophilus успешно колонизира дебелото черво, където оказва положителни ефекти. На първо място, чрез отделянето на млечна киселина се потиска размножаването на патогенни микроорганизми. Установено е, че това води и до увеличаване на броя на друг вид полезни бактерии Bifidobacteria. Друго тяхно предимство е, че увеличават количеството на отделяния в червата бутират (късо верижна аминокиселина, отговорна за разграждането на фибри). Бутиратът играе и друга роля. Той благоприятства естествената бариерна функция на червата, с което намалява възможността патогенни микроорганизми и отделяни от тях вещества да проникват в централното кръвообръщение и да водят до възпаление и инфекции.

Редица проучвания са доказали способността на L. acidophilus да повлиява на диарията, включително и на антибиотик-индуцираната диария. Установено е, че възпрепятва колонизрането на червата от патогенния микроорганизъм Clostridium difficile, който може да доведе до тежкото състояние псевдомембранозен колит, който е страничен ефект на определни групи антибиотици. Освен това, данни показват, че L. acidophilus може да влияе благоприятно и диария в следствие на лъчетерапия (Imjai Chitapanarux et al., 2010).

Lactobacillus rhamnosus е друг популярен щям млечно-кисели пробиотични бактерии. За него освен горепосочените ефекти е установено още, че е способен да потиска растежа на патогенния микроорганизъм Helicobacter pilori. H. pilori се смята за основния причинител на стомашна и дуоденална язва. L. rhamnosus не само инхибира размножаването на патогенния микроорганизъм, но и отделя фактори благоприятстващи функционирането и възстановяването на защитната лигавица на стомашно-чревния тракт.

Установено е че комбинацията от L. acidiphilus и L. rhamnosus благоприятно повлиява имунната система на локално (в самия стомашно-чревен тракт) и на системно ниво. Сред констатираните ползи са повлияване на синдрома на раздразненото черво, алергии, атопичен дерматит и други, чрез модулиране на имунния отговор и експресията на определени гени в стомашно-чревния тракт, които влияят на тези състояния (Julio Plaza-Diaz et al, 2014).

В състава на Primadophilus Reuteri е включен и един по-необикновен пробиотичен щам Lactobacillus reuteri. Актуални проучвания над него показват противовъзпалителна активност и благоприятно повлияване на нивата на холестерол в кръвта. Ежедневното суплементиране с L. reuteri доказано води до намаляване на сърдечно-съдови инциденти (за момента потвърдено при опитни животни), чрез повлияване на възпалението и хиперхолестеролемията. Механизмите, по които това се случва могат да са разнообразни, като засега се смята, че ефектът се дължи на регулация на ензимите, отговорни за метаболизма на холестерола, директно свързване и изхвърляне чрез фецеса, инхибиране на синтезата и други.

Primadophilus Kids

Разработен да отговаря на нуждите на децата на възраст между 2 и 12 години. В състава му влизат Lactobacillus plantarum (Lp-115®), Bifidobacterium bifidum/lactus (Bb-02), Lactobacillus acidophilus (La-14®).

Lactobacillus plantarum могат да повлияят оптималното усвояване на ползотворните съставки на храната и да оказва антиоксидантен ефект. При опити с животни е установено, че могат да оказват благоприятен ефект срещу възпланения и да оптимизират нивата на кръвната захар, чрез повлияване на инсулиновата чувстителност (Hyun Seong Youn et al, 2021).

За бифидобактериите може да се спомене, че също медиират имунния отговор, насърчават стомашно-чревното здраве, ограничават размножаването на патогенни микроорганизми и освен това насърчават растежа и захващането на пробиотичните, чрез насърчаване на бариерния ефект на чревната лигавица.

Тези свойства правят Primadophilus Kids особено подходящ за растящия детски организъм. Намира приложение за справяне със стомашно-чревни проблеми като подуване, газове, раздразнен стомах, диария, включително при употреба на антибиотици. Насърчава правилното усвояване на вещества от храната и подпомага детската имунна система, не само при инфекции, но и при състояния като алергии, екземи и други.

Пребиотичната смес NutraFlora® scFOS съдържа късоверижни фруктоолигозахариди. Тези съдединения са от естествен произход и ускоряват колонизацията на чревната лигавица от лактобацилите. Те представляват водноразтворими фибри, които служат за „храна“ на пробиотиците, като по този начин им гарантират успешното захващане и размножаване.

Серията Primadophilus притежава сертификати за дефинирани пробиотични щамове – True Identity™ – единствено посочените щамове влизат в състава на продукта, True Release™ – потвърждава оцеляването на пробиотиците в агресивните условия на киселините и соковете в стомаха и тънките черва и True Potency™ – гарантира активността и броя на образуващите колония единици до изтичане на срока на годност, а не само към момента на производство.

Пробиотиците са доказано безопасни при дълъг и продължителен прием. Установено е, че дори прием месеци наред не крие рискове и опасности за здравето, а дори напротив. Това помага за пълно разгръщане на ефектите на продуктите и постигане на ползите им. Ежедневният прием гарантира действието им.

Препоръчително е пробиотиците да се поглъщат на празен стомах. Това ще рече да са минали час-два след последното хранене или 30 минути преди евентуален прием на храна. По време на антибиотична терапия, следва да се приемат с отстояние поне 1-2 часа от приемът на антибиотика. По този начин си гарантираме, че няма да компрометираме нито антибиотичната терапия, нито ефектите на пробиотиците.

 

Препоръчани продукти Пробиотичните щамове и тяхното значение :