BALEV BIO Био индийски живовляк люспи 125g
BALEV BIO Био индийски живовляк люспи 125g
Индийският живовляк е билка подобна на храст, която се среща по целия свят, но най-често в Индия, откъдето идва и името му. Всяко растение произвежда до 15 000 малки семена. От тях се извличат люспите от живовляк. Люспите съдържат гликозиди и растителен клей, които са ценен източник на водоразтворими фибри. Такива фибри не се смилат или абсорбират от тънките черва. Така те могат да работят в червата като гъба, която поглъща излишъка от вода и пречиства отпадъците и токсините. Индийският живовляк е естествено средство при храносмилателни проблеми и запек. Люспите от семена на индийски живовляк подобряват храносмилането и не предизвикват газове. Консумацията им е изключително полезна за хората и може да повлияе положително на холестерола като помогне за намаляването му в организма.
Ползи за здравето
✓ Разтворимите фибри в живовляка спомагат за понижаване на холестерола, облекчават симптомите на запек и диария. Живовлякът се използва и за лечение на синдрома на раздразнените черва и хемороиди.
✓ Доказано е, че люспите от семената на живовляка спомагат за регулирането на кръвната захар при страдащи от диабет. Освен разтворимите фибри, псилиума съдържа и не малко неразтворими влакна. Полуразтворимите фибри оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микро гънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват конкурентно с различни активни вещества и ги „извозват“ извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а от там и в кръвообращението.
✓ Проучванията показват, че увеличеният прием на фибри намалява риска от рак на дебелото черво.
✓ Люспите от семената на индийския живовляк са добра добавка към диетата на хора, борещи се с висок холестерол, като спомагат за понижаване на нивата му и по-специално на липопротеините с ниска плътност (LDL - лошият холестерол). Вероятно се дължи на блокиране усвояването на консумирания холестерол, както и на понижаването на въглехидратите в храната, приета с влакна от псилиум.
✓ Люспите от семената на индийския живовляк предпазват и от диабет, както и облекчават състоянието на вече болните. Консумацията на фибри спомага за поддържане на здравословен гликемичен баланс в тялото.
✓ Проучванията показват, че хускът от псилиум има благотворен ефект върху нивата на липиди и глюкоза и е перфектна добавка към терапията на пациенти с диабет тип 2.
✓ Ежедневният прием на индийски живовляк помага на болните от диабет тип 2 да контролират нивата на кръвната си захар без странични ефекти. Доставя необходимите фибри и най-вече понижава нивата на кръвната захар, съответно на инсулиновия пик, след приема на обилното количество овесени ядки и добавена супена лъжица живовляк.
✓ Добавянето на храни с високо съдържание на фибри като индийски живовляк към диетата помага за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. И по-точно диета с високо съдържание на водоразтворими фибри има благотворно влияние върху хиперонията или високото кръвно налягане, което вреди на сърцето. Хипертонията засяга 30% от населението и е предотвратимо състояние като основата е в здравословната диета. Експеримент с шест месечен прием на живовляк показва значително намаляване на систоличното и диастолично кръвно налягане при хора с наднормено тегло и хипертензия.
✓ Доказано е, че живовлякът помага значително в процеса на отслабване. Може да бъде изключително полезен в достигането и поддържането на здравословно тегло, тъй като създава усещане за ситост след приема му. Добавянето на повече фибри към диетата ни под формата на псилиум хуск помога да се избегне преяждане.
Указание за употреба: добавете и разбъркайте добре 1 ч.л. към 250-300мл вода, мляко, смути или прясно изцеден сок. Образува се лепкава смес, подобна на желе. Приемайте 1-2 пъти дневно с повече течности. Може да използвате като съставка в различни печива като мъфини, хляб и други.
Внимание: Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността от вдишване към трахеята.
Хранителни стойности | за 100g |
Енергия | 743 kJ/187 kcal |
Мазнини | 0,5g |
- от които наситени мастни киселини | 0,05g |
Въглехидрати | 4g |
- от които захари | <0,47g |
Белтъци | 2,5g |
Сол* | 0,13g |
*Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в продукта натрий. Съхранение: на сухо и хладно място, защитено от слънчева светлина.